Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-11-2022 10:07

Ο κ. Ευσταθίου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο κ. Κωστής Ευσταθίου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε, ως κεντρικός ομιλητής για το θέμα της ιστορίας και τη δύναμη της αφήγησης, στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγεται στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί καθώς πρόκειται για μια συνεχή εν εξελίξει διαδικασία σε κάθε χώρα. Τα ποικίλα πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ιστορικά και άλλα χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, καθιστούν τη διαδικασία αυτή ξεχωριστή σε κάθε περίπτωση και την πραγμάτωση ή ολοκλήρωση της δημοκρατίας, αντανάκλαση των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία.

Η διδασκαλία της Ιστορίας, ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, μπορεί να λειτουργήσει συνεκτικά για την περαιτέρω εδραίωση και διείσδυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Προς τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να δίνεται χώρος για να ακουστεί η άλλη άποψη, πέραν της επικρατούσας αφήγησης, και να επιδεικνύεται ανοχή στη συνύπαρξη διαφορετικών ερμηνειών, χωρίς αυτό να οδηγεί στην αλλοίωση ή παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων. Οι διαφορετικές αυτές ερμηνείες δεν πρέπει να οδηγούν σε σύγκρουση ή στην διαιώνιση στερεοτύπων, αλλά αντίθετα, να προάγουν την ανοχή στη διαφορετικότητα, την ποικιλομορφία και τον αλληλοσεβασμό που αποτελούν άλλωστε την κινητήρια δύναμη για την εύρυθμη λειτουργία των σημερινών, ανοικτών κοινωνιών μας, κατέληξε ο κ. Ευσταθίου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)