Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-11-2022 18:16

Αναφορά του Προεδρεύοντα της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Ζαχαρία Κουλία στην κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄

Συνεδρία ολομέλειας 10ης Νοεμβρίου 2022 

Εκοιμήθη το πρωί της περασμένης Δευτέρας, σε ηλικία ογδόντα ενός ετών και μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, η μακρά διαδρομή του οποίου στην κεφαλή της Εκκλησίας της Κύπρου υπήρξε δυναμική και πολυσήμαντη. 

Ο κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1941 στην Τάλα της Πάφου. Ο τραγικός και πρόωρος θάνατος του πατέρα του οδηγούν από νωρίς τα βήματά του στην Εκκλησία. Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό, προσλαμβάνεται ως δόκιμος από τον Ηγούμενο της Μονής Αγίου Νεοφύτου. Αφού ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές, χειροτονείται διάκονος και αναλαμβάνει τη θέση του Εφόρου στο ιστορικό μοναστήρι της γενέτειράς του. Το 1968 μεταβαίνει για σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1972 εκλέγεται ομόφωνα Ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, αξίωμα στο οποίο ενθρονίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και το οποίο υπηρέτησε μέχρι και την εκλογή του στον Επισκοπικό Θρόνο της Μητροπόλεως Πάφου το 1978.   

Μετά την τιμητική παύση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ και έπειτα από είκοσι οκτώ χρόνια αρχιερατείας, ο Πάφου Χρυσόστομος εκλέγεται το 2006 προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία αποτελεί μία από τις αρχαιότερες αυτοκέφαλες Εκκλησίες, το αυτοκέφαλο της οποίας κατοχυρώθηκε από την Τρίτη Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431 π.Χ. με την παραχώρηση αυτοκρατορικών προνομίων στον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ έθεσε από την αρχή το στίγμα της διαδρομής του στην κεφαλή της Εκκλησίας της Κύπρου, με πρώτη προτεραιότητά του τη ριζική αναδιοργάνωσή της και την αλλαγή του καταστατικού της χάρτη με τη δημιουργία νέων αρχιερατικών θρόνων και την απονομή τιμητικών τίτλων επισκόπων και χωρεπισκόπων. Όραμά του ήταν η πληρέστερη λειτουργία της Εκκλησίας και η μετατροπή της Ιεράς Συνόδου σε πλήρη, με την ανασύσταση, μετά από 800 χρόνια, των παλαιών Επισκοπών που είχαν καταργηθεί κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας από τους Λατίνους το 1222. Επιτεύχθηκε με αυτό τον τρόπο ξανά η πλήρης  Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία μπορούσε πλέον να συγκαλέσει Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή άλλων Επισκόπων από άλλες Εκκλησίες. 

Η ίδρυση Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου, το οποίο ανέλαβε τη μισθοδοσία των κληρικών, συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στα σημαντικά του κληροδοτήματα. Η ισορροπημένη δε διαχείριση της κρίσης του 2013 από τον Αρχιεπίσκοπο επέτρεψε στην Εκκλησία της Κύπρου και την Αρχιεπισκοπή ειδικότερα να συνεχίσει το σπουδαίο φιλανθρωπικό της έργο.

Πέρα από τις διοικητικές του αρετές, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος αφήνει πίσω του και σημαντική πνευματική παρακαταθήκη. Η ενίσχυση της ενότητας της Ορθοδοξίας με την ανοιχτή στήριξη της Εκκλησίας της Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ενίσχυση του διαθρησκευτικού διαλόγου σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η ίδρυση Θεολογικής Σχολής συνοψίζουν την πολύτιμη πνευματική προσφορά του.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ διακρινόταν για τον δυναμισμό του και το θάρρος της γνώμης του. Με το ίδιο θάρρος έκτισε γέφυρες διαλόγου και συνύπαρξης τόσο στους κόλπους της Εκκλησίας όσο και ανάμεσα στους πιστούς. Θρηνούμε σήμερα τον πνευματικό μας ηγέτη. Την ίδια στιγμή, μνημονεύουμε τον άνθρωπο.

Εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του σώματος προς την οικογένεια και τους οικείους του, προς την Ιερά Σύνοδο και τη μεγάλη οικογένεια της Εκκλησίας της Κύπρου, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία του η μνήμη!

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)