Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-11-2022 12:46

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου θα συμμετάσχει σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και ακολούθως θα μεταβεί στη Ρουμανία για επίσκεψη εργασίας.

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου μεταβαίνει την Κυριακή στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), τη Δευτέρα,  14 Νοεμβρίου 2022.

Ως Εισηγητής της Επιτροπής για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο κ. Ευσταθίου θα ενημερώσει την Επιτροπή για τις αποφάσεις του Δικαστηρίου που θα περιληφθούν στην Έκθεσή του, συνεπεία παραβιάσεων του άρθρου 18 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν στην κατάχρηση εξουσίας και σε πολιτικά υποκινούμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων. Θα πραγματοποιηθεί επίσης, ειδική ακρόαση για τις παραβιάσεις του άρθρου 18 της Σύμβασης, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ακολούθως, ο κ. Ευσταθίου, υπό την ιδιότητα του Εισηγητή για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, θα μεταβεί στο Βουκουρέστι για την πραγματοποίηση επίσκεψης εργασίας.  Σκοπός της επίσκεψης του είναι η αξιολόγηση της πορείας συμμόρφωσης της Ρουμανίας με αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αφορούν κατά κύριο λόγο σε θεσμικές αδυναμίες εκτέλεσης των αποφάσεων, αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης σε κλειστές δομές και χώρους κράτησης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Ευσταθίου θα έχει κοινές συναντήσεις με τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Νομικών, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας της Βουλής και της Γερουσίας της Ρουμανίας, και χωριστή συνάντηση με την ρουμανική αντιπροσωπία στην ΚΣΣΕ.

Ο κ. Ευσταθίου θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τους υφυπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, καθώς και με εκπρόσωπο του αρμόδιου τμήματος της κυβέρνησης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.   Θα πραγματοποιηθούν επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και με τον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και επίσκεψη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Βουκουρεστίου. 

Εξάλλου, στο πλαίσιο των ορών εντολής του, ο κ. Ευσταθίου θα πραγματοποιήσει αντίστοιχη επίσκεψη εργασίας στο Αζερμπαϊτζάν στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2022.

                                           

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)