Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-11-2022 15:01

Αντιπροσωπία της Βουλής συμμετέχει στην 68η Διάσκεψη της COSAC

Άρχισαν σήμερα στην Πράγα οι εργασίες της 68ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν οι βουλευτές κ. Χάρης Γεωργιάδης (επικεφαλής), κα Μαρίνα Νικολάου, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης, κ. Χρίστος Χρίστου και κ. Ηλίας Μυριάνθους.

Σε παρέμβασή της στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας, η κα Νικολάου επισήμανε ότι παρά το ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, η απάντηση βρίσκεται στην προώθηση πολιτικών οι οποίες προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και την προώθηση ενός ανθρωποκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή φτώχεια, η κα Νικολάου επισήμανε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τάχιστα με την παροχή στοχευμένων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ. Τόνισε δε την αναγκαιότητα προώθησης μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής που θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων στην ενέργεια.

Σε παρέμβασή του στην ίδια ενότητα ο κ. Χρίστου αναφερόμενος στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, επικρότησε τη συμβιβαστική πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας στο κείμενο της Πρότασης Κανονισμού για αναγνώριση της εργαλειοποίησης των παράνομων μεταναστών που προωθούνται από την Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της γραμμής αντιπαράταξης. Ο κ. Χρίστου υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα όντας το κράτος μέλος της ΕΕ με τους περισσότερους αιτητές ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, οι οποίοι αντιστοιχούν με ποσοστό πέραν του 6% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου και απειλούν την κοινωνική συνοχή, τη δημόσια ασφάλεια, το κρατικό σύστημα υγείας και παιδείας, το κράτος πρόνοιας και τον δημογραφικό χαρακτήρα της χώρας. Καταλήγοντας ο κ. Χρίστου απηύθυνε έκκληση για τη συνδρομή όλων προς αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος και κατ’ επέκταση ολόκληρη η ΕΕ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)