Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2022 10:01

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παρέστη ως ομιλητής στην τελετή απονομής των Βραβείων Αειφόρου Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αδρανών Υλικών

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του κύπριου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αδρανών Υλικών (UEPG - Aggregates Europe) κ. Αντώνη Λατούρου, παρέστη ως ένας εκ των κεντρικών ομιλητών στην τελετή απονομής των Βραβείων Αειφόρου Ανάπτυξης (Sustainable Development Awards 2022), η οποία διοργανώνεται κάθε τρία έτη.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κύπριοι Ευρωβουλευτές καθώς και ο Περιφερειακός Διευθυντής του Πτηνολογικού Σύνδεσμου Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (Birdlife Europe and Central Asia), ο οποίος συμμετείχε και στην κριτική επιτροπή για την απονομή των βραβείων. Μέσα από τον θεσμό των βραβείων αναδεικνύονται και βραβεύονται καλές πρακτικές της εξορυκτικής βιομηχανίας, οι οποίες ενσωματώνουν με επιτυχία στις δραστηριότητες τους τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις της αειφόρου ανάπτυξης με συγκεκριμένα επιτεύγματα πολύ πέραν από τα αναμενόμενα.

Ο Υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία των αδρανών υλικών στην ζωή του ανθρώπου, γεγονός που αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού για την ικανοποίηση αρκετών πολιτικών της όπως της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή θα απαιτηθούν σημαντικές επιπρόσθετες ποσότητες αδρανών υλικών.

Επισήμανε επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές η λατόμευση θα πρέπει να είναι συμβατή με την προστασία της φύσης και τόνισε ότι η εξόρυξη πρέπει να αποφεύγεται σε θέσεις που φιλοξενούν μοναδικά και απειλούμενα στοιχεία της βιοποικιλότητας. Πρέπει πάντοτε να έχουμε υπόψη μας, τόνισε, ότι η εξαφάνιση ενός φυτικού ή ζωικού είδους, που έχει εξελιχθεί ανά τους αιώνες, είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία και, αν χαθεί ένα απειλούμενο είδος, το χάνουμε για πάντα.

Στη συνέχεια, συνεχάρη τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Αδρανών Υλικών για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε σχέση με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, όπως η δημιουργία του “Biodiversity Indicators Task Force” για την ανάπτυξη δεικτών μέτρησης του αντίκτυπου της εξόρυξης στη βιοποικιλότητα, τόσο σε αποκατεστημένα όσο και σε ενεργά λατομεία. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αδρανών Υλικών με το Birdlife Europe and Central Asia για την υπογραφή του Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία των Ειδών (Species Protection Code of Contact), που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας και εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία της φύσης.

Κλείνοντας, ο Υπουργός έκανε αναφορά σε σημαντικές αποφάσεις στην Κύπρο, όπως η δημιουργία νέας Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, η αναβάθμιση και μετονομασία της Υπηρεσίας Μεταλλείων σε Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων, καθώς και τη στρατηγική για προώθηση της αειφόρου χρήσης των ανακυκλωμένων αδρανών υλικών, στο πλαίσιο της υιοθέτησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Αποφάσεις οι οποίες στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση των περιβαλλοντικών πολιτικών μας, την αειφόρο χρήση των πόρων καθώς και την επίτευξη των φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ.

(ΜΓ/ΕΧΡ)