Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-12-2022 15:23

Χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου στην 9η τελετή βράβευσης των εταιρειών που πιστοποιήθηκαν για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή τελετή βράβευσης των εταιρειών που έχουν πιστοποιηθεί το 2022 από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων, για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον.

Επιβραβεύουμε σήμερα τους εργοδότες που πρωτοστατούν στην κατάρριψη των στερεοτύπων και στην προώθηση κουλτούρας ισότητας των φύλων, μέσω των πολιτικών, εσωτερικών διαδικασιών και πρωτοβουλιών τους. Αυτός ακριβώς ήταν και ο σκοπός σύστασης του Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων το 2014. Ενός Φορέα που βασίζεται στην τριμερή συνεργασία Υπουργείου Εργασίας, Εργοδοτικών και Συνδικαλιστικών οργανώσεων, η οποία έχει διαχρονικά αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας στα εργασιακά δρώμενα της Κύπρου.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους εσάς που βραβεύεστε σήμερα. Ανταμείβεστε ηθικά για τις αξίες, τους στόχους και τις καινοτόμες πολιτικές σας στον τομέα της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού.  Επιβραβεύεστε για τη συμβολή σας στη συλλογική προσπάθεια της Πολιτείας και των κοινωνικών εταίρων, για μια αγορά εργασίας απαλλαγμένη από διαχωρισμούς και διακρίσεις, η οποία παρέχει στους εργαζόμενους τα απαραίτητα εχέγγυα και διευκολύνσεις για ισότιμη πρόσβαση στα διάφορα επαγγέλματα, ισότητα στην αμοιβή, ίσες ευκαιρίες ανέλιξης, δυνατότητα εξισορρόπησης των εργασιακών και οικογενειακών ευθυνών και προστασία από φαινόμενα παρενόχλησης κάθε μορφής.

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρείες και οργανισμούς να αναγνωρίζουν πως η εμπέδωση συνθηκών ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης μεταξύ των εργοδοτουμένων τους είναι ο καλύτερος τρόπος προσέλκυσης, διατήρησης και αξιοποίησης υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού. Οι εργοδότες αυτοί έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των εργαζομένων τους, αλλά και της κοινωνίας.

Θέλω να τονίσω πως ενδιαφέρον για πιστοποίηση επιδεικνύεται από επιχειρήσεις και οργανισμούς διαφόρων τομέων οικονομικής δραστηριότητας. Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί, μεταξύ άλλων, ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου, ιατρικά ιδρύματα, οργανισμοί τραπεζικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων και εταιρείες παροχής νομικών και άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερη είναι η ικανοποίησή μας και για τη συμμετοχή επιχειρήσεων από τους τομείς της πληροφορικής, ανάπτυξης λογισμικού και ψηφιακών εφαρμογών, τομείς στους οποίους στρέφεται η προσοχή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την ανάγκη προώθησης μεγαλύτερης απασχόλησης γυναικών. Σημαντικό να τονίσουμε ότι και οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου, ως εργοδότες, θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα όσον αφορά στην προώθηση κουλτούρας και ισότητας. 

Ο βαθμός και η διαχρονικότητα στη δέσμευση των διοικήσεων και της διεύθυνσης των οργανισμών στις αρχές της ισότητας των φύλων, αποτελεί ίσως το βασικότερο συστατικό για την επιτυχή πιστοποίησή τους. Αυτό ακριβώς καταδεικνύεται μέσα από τις περιπτώσεις εκείνες των εργοδοτών, που μετά την πάροδο τεσσάρων ετών από την πιστοποίησή τους, αιτήθηκαν και πέτυχαν ανανέωση της πιστοποίησης ή ακόμα και την αναβάθμισή της.

Ο Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης έχει δεχθεί μέχρι σήμερα, αιτήσεις πιστοποίησης από 67 συνολικά οργανισμούς και επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 30 έχουν προχωρήσει και σε ανανέωση της πιστοποίησης αυτής. Eίναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο θεσμός της πιστοποίησης έχει αγκαλιαστεί από τον επιχειρηματικό κόσμο και οργανισμούς, κάτι που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για τη μελλοντική εξέλιξη της λειτουργίας του Φορέα, αλλά και την επίτευξη των στόχων που θέσαμε.

Σας διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει να εργαζεται μεθοδικά για τη θεμελίωση των προϋποθέσεων εκείνων που θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας αγοράς εργασίας απαλλαγμένης από διακρίσεις, τόσο μέσω της συνεχούς βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου, όσο και με πρακτικές, όπως η σημερινή τελετή βράβευσης.

 (ΕΠ/ΣΧ)