Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-03-2023 10:36

Συμμετοχή της βουλεύτριας κας Ερωτοκρίτου στις εργασίες της 146ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Συνεχίζονται στο Μπαχρέιν οι εργασίες της 146ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Η βουλεύτρια κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχε σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με θέμα «Ο ρόλος των κοινοβουλίων προς επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου άνθρακα στα δάση».

Η κα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της, οι οποίες γίνονται ολοένα πιο συχνές και αισθητές παντού, επιβάλλουν την επίτευξη αρνητικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2050, προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.

Η Κύπρια βουλευτής επισήμανε, συναφώς, ότι ο ρόλος των δασών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της σταθερότητας του κλίματος, καθώς λόγω της ικανότητάς τους να δεσμεύουν και να αποθηκεύουν άνθρακα, τα δάση έχουν τεράστιες δυνατότητες, όχι μόνο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, προωθώντας συγχρόνως τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Αποτελεί καθήκον των βουλευτών, υπογράμμισε η κα Ερωτοκρίτου, να αναγνωρίσουν την ανάγκη όπως οι διεθνείς και εθνικές πολιτικές ανταποκρίνονται στους κινδύνους σταθερότητας του κλίματος, που οφείλονται στην αποψίλωση των δασών. Πρέπει, τόνισε, τα κοινοβούλια να εργαστούν για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ατζέντας 2030 και να διασφαλίσουν ότι το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη και οι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις απειλές που προκαλεί η αποψίλωση στο κλίμα, στην επισιτιστική ασφάλεια και στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Η κα Ερωτοκρίτου, υπογράμμισε περαιτέρω ότι θα πρέπει τα κοινοβούλια να επενδύσουν σε μέτρα πρόληψης, προωθώντας νομοθεσίες για τον τερματισμό του φαινομένου της αποψίλωσης και παράλληλα να ενισχύσουν τις προσπάθειες για προστασία των δασών και της αγροδασοκομίας, προκειμένου να αποκατασταθούν τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη των δασών. Η κα Ερωτοκρίτου επισήμανε, τέλος, ότι απαιτείται άμεση και συλλογική δράση εκ μέρους των κοινοβουλίων προς επίτευξη παγκόσμιας κλιματικής ουδετερότητας, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής στη γη.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)