Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-03-2023 14:42

Μήνυμα της Α.Μ. του Βασιλιά Καρόλου Γ΄, Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας

Η Ημέρα της Κοινοπολιτείας ήταν ένα γεγονός για το οποίο η πολυαγαπημένη μου Μητέρα, η μακαριστή Βασίλισσα, αισθανόταν ιδιαίτερη υπερηφάνεια – μια πολύτιμη ευκαιρία εορτασμού της οικογένειας της Κοινοπολιτείας, στην υπηρεσία της οποίας αφιέρωσε την μακρά και αξιόλογη ζωή της.

Διαδεχόμενος την Αυτού Μεγαλειότητα Της ως Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, αντλώ μεγάλη δύναμη από το παράδειγμά της, καθώς και από όλα όσα έχω μάθει από τους εξαιρετικούς ανθρώπους που γνώρισα από ολόκληρη την Κοινοπολιτεία, στην πάροδο τόσων χρόνων.

Η Κοινοπολιτεία υπήρξε μια σταθερά στη ζωή μου, και όμως η ποικιλομορφία της εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει και να με εμπνέει. Οι σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες της, ως δύναμη για το καλό στον κόσμο, απαιτούν την υψηλότερη φιλοδοξία μας· η τεράστια κλίμακά της μας προκαλεί να ενωθούμε και να είμαστε τολμηροί.

Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο του Καταστατικού Χάρτη της Κοινοπολιτείας, που δίδει έκφραση στις αξίες που μας καθορίζουν, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, την ανεκτικότητα, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη, τη φροντίδα για το περιβάλλον και για τους πιο ευάλωτους ανάμεσά μας.

Αυτά δεν είναι απλώς ιδανικά. Στην κάθε λέξη εμπεριέχεται η επιτακτική ανάγκη να δράσουμε και να επιφέρουμε ουσιαστική διαφορά στις ζωές των 2,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που αποκαλούν την Κοινοπολιτεία σπίτι τους.

Είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας, τις ευκαιρίες και την εκπαίδευση για τους νέους, την παγκόσμια υγεία ή την οικονομική συνεργασία, η Κοινοπολιτεία μπορεί να διαδραματίσει ένα απόλυτα αναγκαίο ρόλο στα πιο επείγοντα ζητήματα της εποχής μας. Η δική μας Κοινοπολιτεία είναι μια σχέση όχι μόνο κοινών αξιών, αλλά κοινού σκοπού και κοινής δράσης.

Σε αυτό είμαστε ευλογημένοι με την εφευρετικότητα και τη φαντασία του ενός τρίτου του πληθυσμού της γης, περιλαμβανομένου ενάμιση δισεκατομμυρίου ανθρώπων κάτω των τριάντα ετών. Η κοινότητα στην οποία από κοινού ανήκουμε περιέχει μια τόσο μοναδική ποικιλομορφία ιδεών, πολιτισμών, παραδόσεων και εμπειριών. Ακούγοντας ο ένας τον άλλο, θα βρούμε πολλές από τις λύσεις που αναζητούμε.

Αυτή η εξαιρετική δυνατότητα που έχουμε από κοινού, υπερβαίνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Μας προσφέρει απαράμιλλη δύναμη, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, αλλά για να το κτίσουμε. Εδώ, η Κοινοπολιτεία έχει μίαν απίστευτη ευκαιρία, και ευθύνη, να δημιουργήσει ένα πραγματικά στέρεο μέλλον, ένα μέλλον που θα προσφέρει ευημερία σε αρμονία με τη Φύση και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ενός και μοναδικού πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές.

Οι μυριάδες διασυνδέσεις μεταξύ των εθνών μας, μας έχουν στηρίξει και εμπλουτίσει για περισσότερες από επτά δεκαετίες. Η δέσμευση μας στην ειρήνη, την πρόοδο και τις ευκαιρίες θα μας στηρίζει για ακόμα περισσότερες.

Ας είναι η Κοινοπολιτεία μας τέτοια που όχι μόνο να στέκεται ενωμένη, αλλά και να αγωνίζεται ενωμένη σε μια διαρκή και έμπρακτη επιδίωξη του παγκόσμιου κοινού καλού.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)