Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-09-2018 13:05

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη κατά την Ειδική Συνεδρία της Βουλής με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ινδίας

Είναι με μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας, κ. Ram Nath Kovind, στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρουσία σας, εξοχότατε κ. Πρόεδρε, στην Ειδική Συνεδρία του Σώματος σήμερα, καθώς και η επίσημη επίσκεψή σας στην Κύπρο, καταδεικνύει τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ μας, ενώ παράλληλα αναθερμαίνει και εμβαθύνει τις σχέσεις των Κυβερνήσεων, των Κοινοβουλίων και των λαών της Κύπρου και της Ινδίας.

Οι ιστορικοί μας δεσμοί, επισφραγίστηκαν διαχρονικά από την ουσιαστική αλληλεγγύη και προσήλωση των λαών μας, σε κοινές αρχές και αξίες. Επισφραγίστηκαν επίσης από τις ενέργειες και ανταλλαγές ιστορικών ηγετών των δύο χωρών μας από την εποχή του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Μας κληροδοτήθηκαν έτσι στέρεες βάσεις, πάνω στις οποίες συνεχίζουμε να οικοδομούμε, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των καιρών. Ενθυμούμενοι τις παρακαταθήκες αυτές, διασχίζουμε καθημερινά τη Λεωφόρο Νεχρού και διασταυρώνουμε τα βλέμματα μας με την προτομή του Γκάντι, που βρίσκεται δίπλα από το κτίριο του Κοινοβουλίου μας και στην οποία έχουμε αποτίσει τιμές πριν τη συνάντησή μας.  

Από την ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Ινδής Πρωθυπουργού Ιντίρα Γκάντι, το 1983, έχουν παρέλθει πολλά χρόνια. Όπως επιβεβαιώθηκε όμως από την περσινή επίσκεψη στην Ινδία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, οι δεσμοί μας έχουν παραμείνει αναλλοίωτοι στο χρόνο και στις όποιες προκλήσεις.

Στο σημείο αυτό, κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα να τονίσω ότι, παρόλη τη σαφή διάκριση εξουσιών στο Σύνταγμά μας, η συνεργασία της Βουλής των Αντιπροσώπων με την Εκτελεστική Εξουσία, όπως και η άσκηση κοινοβουλευτικής διπλωματίας, συμβάλλουν τα μέγιστα στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, της διεθνούς συνεργασίας και της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας και κατανόησης μεταξύ της Κύπρου και άλλων χωρών και γι’ αυτό θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μας.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας της Ινδίας,

Η μακρά πορεία των δεσμών μας μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και τους κοινούς αγώνες, μεταφράζεται σε αλληλοϋποστήριξη των χωρών μας σε διεθνή και περιφερειακά βήματα. Οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία και αυτό αντικατοπτρίζεται τόσο στη διεθνή πολιτική σκηνή όσο και στην εντατικοποίηση της συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα καίριας σημασίας και για τις δύο χώρες. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι σχέσεις αυτές εκδηλώνονται τόσο στην Διακοινοβουλευτική Ένωση, όσο και στον Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο και στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση, όπου μέσα από κοινές στρατηγικές εμβαθύνεται η συνεργασία, με απώτερο στόχο την ασφάλεια, πρόοδο και ευημερία των λαών μας και τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στον ευρύτερο τους χώρο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών της με το Κοινοβούλιο της Ινδίας, την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση και τη συζήτηση πολιτικών σε συγκεκριμένους τομείς. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ανανέωσα προηγούμενη πρόσκλησή μου προς την Ινδή ομόλογό μου για επίσκεψη στην Κύπρο, πρόσκληση που έχει ήδη γίνει αποδεκτή.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Οι παγκόσμιες εξελίξεις, οι συρράξεις, το φαινόμενο της τρομοκρατίας,  η γενικότερη διάβρωση σε ηθικές αξίες, αποτελούν προκλήσεις, τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε, μόνο όταν οι πρωτοβουλίες και οι συνέργειες ενσαρκωθούν σε πρακτικές. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ινδία μπορεί να έχει πρωταρχική συμβολή, αφού, ως μια εκ των  πολυπληθέστερων δυνάμεων και εκ των καθοριστικών πρωταγωνιστών παγκόσμια, η χώρα σας έχει ενισχύσει το ρόλο της, τόσο στην Ασιατική Ήπειρο όσο και ευρύτερα. Περαιτέρω, η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο σας, ακολουθεί μια σταθερά προοδευτική πορεία, η οποία μετρά 55 και πλέον χρόνια συνεργασίας. Στη κατεύθυνση αυτή, η Ινδία, η τεράστια αυτή πληθυσμιακά, ιστορικά, πολιτισμικά και σήμερα ιδιαίτερα τεχνολογικά, χώρα της Ασίας, μπορεί να στηρίζεται πάντα στην Κύπρο, ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας με την Ένωση.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω την εκτίμηση, τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και του κυπριακού λαού, προς τη φίλη χώρα της Ινδίας, για τη διαχρονική και συνεπή στάση αρχών που τηρεί στις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.  Σε ότι αφορά δε την έμπρακτη συνεισφορά της χώρας σας σε ανθρώπινο δυναμικό στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αξιομνημόνευτη παραμένει πάντα η παρουσία των τριών Ινδών στρατηγών, που ηγήθηκαν της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο σε κρίσιμες περιόδους, όπως και αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των αστυνομικών που διατηρεί η χώρα σας σήμερα στη Δύναμη.

Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε επίσης να εκφράσουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες τόσο για τις πολλαπλές προσπάθειες που καταβάλλει η Ινδία εντός του ΟΗΕ και της Κοινοπολιτείας, όσο και για την πολύτιμη στήριξή της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ότι αφορά στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Αναγνωρίζοντας τη συνεπή στάση αρχών που διατηρεί η Ινδία έναντι του Κυπριακού προβλήματος, είμαι αναγκασμένος να εκφράσω τη λύπη μου αφού, δυστυχώς, η μέχρι τώρα τακτική και συμπεριφορά της Τουρκίας δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Η Τουρκία, της οποίας ο ρόλος είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, με αδιάλλακτες θέσεις και αρνούμενη το σεβασμό προς το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, εμμένει στην παραμονή τουρκικού στρατού στο νησί μετά τη λύση. Το Κυπριακό ήταν και παραμένει, λοιπόν, πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστάσεις που πρέπει επιτέλους να τερματιστούν.

Είναι αναγκαίο ο διεθνής παράγοντας να βάλει φρένο στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, ασκώντας ουσιαστικές πιέσεις προς την Άγκυρα, για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, όπως και για τον τερματισμό των προκλήσεων, καθώς η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εν γένει της διεθνούς κοινότητας. Ευελπιστούμε ότι οι προσπάθειές μας, και με τη δική σας βοήθεια και στήριξη, θα οδηγήσουν σύντομα σε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η πλευρά μας σταθερά και με συνέπεια εργάζεται για την επίτευξη μιας μόνιμης λύσης, που να διασφαλίζει μια ελεύθερη Κύπρο, με μία κυριαρχία, μία υπηκοότητα, μία διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο σοφός Γκάντι είχε πεί: «Η γη παράγει αρκετά, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, αλλά όχι την πλεονεξία όλων των ανθρώπων». Τα λόγια του σήμερα είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της  Δημοκρατίας της Ινδίας,

Για μια ακόμη φορά, σας καλωσορίζω στην Κύπρο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας, πέραν της επαναβεβαίωσης των άριστων σχέσεων των δύο χωρών μας, θα οδηγήσει έμπρακτα και στην περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνσή τους.

Εύχομαι τόσο σε σας προσωπικά, όσο και στο φίλο ινδικό λαό, συνεχή πρόοδο, ευημερία και εκπλήρωση των ευγενών στόχων σας.

ΑΧ/ΣΧ