Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-06-2023 20:34

Χαιρετισμός Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππου Χατζηζαχαρία στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών Ζωής & Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας, σε μια τόσο ξεχωριστή βραδιά, για να απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Φίλιππο Πουγιούτα για την τιμητική αυτή πρόσκληση.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποτελεί για την Κύπρο έναν από τους σημαντικούς αρωγούς στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που συμβάλλει προς την επίτευξη του εθνικού μας στόχου. Να καταστεί, δηλαδή, η Κύπρος περιφερειακό και διεθνές κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας με στρατηγικής σημασίας συνεργασίες, όπως είναι αυτή με το ιατρικό πανεπιστήμιο του Λονδίνου, St. George’s University of London, που καθιστά την Κύπρο πόλο έλξης ευρωπαίων και αλλοδαπών φοιτητών.

Πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο το οποίο προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους φοιτητές του, με διεθνώς αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών. Ένα Πανεπιστήμιο που στηρίζει τους φοιτητές του, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και επαγγελματικό επίπεδο, προς την επίτευξη των στόχων τους και τους προετοιμάζει κατάλληλα για να μπορούν επάξια να αντεπεξέλθουν και να ανελιχθούν στη ραγδαία μεταβαλλόμενη σύγχρονη κοινωνία. Τα καλέσματα των καιρών απαιτούν πλέον υψηλές γνώσεις σε ψηφιακή τεχνογνωσία, καθώς η ψηφιοποίηση σε κάθε τομέα της ζωής μας τρέχει με γοργούς ρυθμούς.

Ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, λοιπόν, που συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στα 600 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, με τη σημαντική συμβολή της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας. Επιπρόσθετα, έχει καταταχθεί από το Times Higher Education ανάμεσα στα έξι καλύτερα πανεπιστήμια στον τομέα της «Κλινικής και Υγείας», σε Ελλάδα και Κύπρο, και δωδέκατο στην Ευρώπη, στον τομέα «Καλή Υγεία και Ευημερία», στην ετήσια κατάταξη του Times Higher Education Impact Rankings 2023.

Αξιοσημείωτη είναι και η δράση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον επιχειρηματικό τομέα, αφού κατόρθωσε τη δημιουργία υπηρεσιών εντός της πανεπιστημιακής του κοινότητας, οι οποίες απευθύνονται στον επιχειρηματικό και τον βιομηχανικό τομέα, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Μέσω λοιπόν των δικών του ερευνητικών και επιχειρηματικών κέντρων και σχολών, το Πανεπιστήμιο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και επαγγελματική τεχνογνωσία που αφορούν στους τομείς της πληροφορικής, των πολυμέσων, της γραφιστικής τέχνης, τις οπτικοακουστικές παραγωγές και άλλους τομείς.

Αυτό είναι και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας των σχολών του, του υψηλού επιπέδου κατάρτισης, της ικανής ακαδημαϊκής του κοινότητας, αλλά και της ικανής διαχείρισης και οργάνωσης μια ολόκληρης πανεπιστημιακής κοινότητας. Απευθυνόμενος στον Πρύτανη, στον Πρόεδρο του Συμβουλίου και στον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Πανεπιστημίου, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εξαίρετη σας παρουσία στον εκπαιδευτικό και ερευνητικό κόσμο της Κύπρου.

Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση αποτελεί για τον άνθρωπο ίσως τη σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον του, αφού προωθεί τόσο την επαγγελματική του όσο και την προσωπική καταξίωσή του, συμβάλλοντας συνεπώς και στην κοινωνική και επιχειρηματική συνοχή ενός κράτους. Ως πολιτεία, χρειαζόμαστε τέτοιους σημαντικούς εταίρους προς την επίτευξη των εθνικών μας στόχων.

Αγαπητοί Απόφοιτοι,

Η γνώση, η έρευνα και η εκπαίδευση, μαζί με όλους τους φορείς που την απαρτίζουν – και εσείς είστε ένα από τα σημαντικότερα της κομμάτια – αποτελούν λαμπρό φάρο για κάθε κοινωνία αλλά και κάθε δημοκρατικό κράτος. Η γνώση προάγει τον πολιτισμό, προάγει την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής ευημερίας  μέσω της τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης. Και εσείς είστε αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ανάπτυξης.

Αυτή η βραδιά αποτελεί το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών σας προς την επίτευξη του μεγάλου σας στόχου και ονείρου, την κατάκτηση του πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών σας. Σαν φοιτητής ένιωσα και εγώ μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες πίκρες, ατέλειωτες ώρες μελέτης, κούρασης, αλλά και μεγάλη ικανοποίηση όταν όλοι οι κόποι μου απέδωσαν αυτό που επιθυμούσα. Κάθε προσπάθεια με έφερνε ένα βήμα πιο κοντά στον μεγάλο μου στόχο. Αναπολώ, με γλυκιά νοσταλγία, εκείνες τις μέρες, και σας συμβουλεύω να απολαμβάνετε κάθε σταθμό του μεγάλου ταξιδιού προς τη γνώση και τη μόρφωση.

Να είστε περήφανοι για τους εαυτούς σας, για όσα έχετε κατακτήσει μέχρι σήμερα και για όσα είμαι βέβαιος πως θα επιτύχετε στη μελλοντική σας σταδιοδρομία. Έχετε αποφοιτήσει από ένα εξαιρετικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Έχετε απόψε στα χέρια σας τον πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών σας, κρατάτε τον καρπό της μεγάλης σας προσπάθειας. Η αποψινή νύχτα αποτελεί το ορόσημο για την επαγγελματική αλλά και την ακαδημαϊκή σας πορεία.

Ξέρετε, αν και έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία των κύκλο σπουδών σας, το μαγικό ταξίδι της γνώσης δεν τελειώνει ποτέ. Να παραμείνετε ζωηροί και ανήσυχοι. Και να θυμάστε, όπως έγραψε πριν από δεκάδες χρόνια ο Άγγλος συγγραφέας Φίλιπ Στάνχοπ, πως «αν δεν φυτέψουμε το δέντρο της γνώσης όταν είμαστε νέοι, δεν θα μας δώσει τον ίσκιο του όταν θα έχουμε γεράσει».

Προτού κλείσω και σας αφήσω να απολαύσετε την βραδιά σας, θα ήθελα να δώσω τα εγκάρδια μου συγχαρητήρια και σε όλους όσοι ήταν δίπλα σας σε αυτή τη δύσκολη και συνάμα ευχάριστη διαδρομή, στους καθηγητές σας, στους δικούς σας ανθρώπους και στις οικογένειές σας που στάθηκαν στο πλευρό σας και πίστεψαν σε εσάς.

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους αποφοίτους, στο ακαδημαϊκό και στο διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Εύχομαι σε όλες και όλους υγεία, προσωπική και επαγγελματική πρόοδο. Να έχετε ένα όμορφο και ξεκούραστο καλοκαίρι.

Σας ευχαριστώ πολύ.

_________

ΜΚ