Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-09-2023 21:04

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε τελετή φωταγώγησης του Προεδρικού Μεγάρου στο πλαίσιο εορτασμού του μήνα Σεπτεμβρίου για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας

Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα στην τελετή φωταγώγησης του Προεδρικού Μεγάρου, καθώς εορτάζουμε τον μήνα Σεπτέμβριο, αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Ο καρκίνος αυτός αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα, η οποία επηρεάζει τα πιο ανυποψίαστα μέλη της κοινωνίας μας, τα παιδιά μας. Είναι καθήκον μας, ως κυβέρνηση και ως κοινωνία, να προσφέρουμε όλη την υποστήριξη και τη φροντίδα που χρειάζονται αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους.

Η σημερινή εκδήλωση διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας, στο πλαίσιο διοργάνωσης των εκδηλώσεων του μήνα Σεπτεμβρίου. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη στήριξη και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα παιδιά της Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάριου Νοσοκομείου και στις οικογένειές τους. Επιπρόσθετα, σημαντική παράμετρος της δουλειάς τους είναι να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της παρεχόμενης νοσηλείας και της ποιότητας ζωής τόσο των παιδιών που νοσούν όσο και αυτών που αποθεραπεύτηκαν.

Στην Κύπρο, προσφέρονται σήμερα υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Στο Μακάρειο Νοσοκομείο λειτουργεί Παιδοογκολογικό τμήμα με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, διασφαλίζοντας την ιατρική αντιμετώπιση των παιδιών και τη στήριξη των οικογενειών τους. Οι χώροι είναι διαμορφωμένοι για τα παιδιά, με παιχνιδότοπους και αίθουσα διδασκαλίας, ενώ ταυτοχρόνως παρέχονται διευκολύνσεις και για τους γονείς. Επίσης, στα παιδιά μας προσφέρουμε τη δυνατότητα να βρουν συμβατό δότη όταν χρειαστούν μεταμόσχευση μέσα από το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών στον κόσμο, το οποίο δημιούργησε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας, δίνοντας μόσχευμα όχι μόνο σε παιδιά από την Κύπρο, αλλά σε παιδιά από 34 χώρες. Μέσα από αυτή τη γεφύρωση και προσφορά αποδεικνύουμε ότι η μικρή Κύπρος έχει ένα επιστημονικό και ανθρωπιστικό εκτόπισμα πολύ μεγαλύτερο του μεγέθους της, ανυψώνοντας ταυτόχρονα το ανάστημά μας ως λαός. Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα προσφέρει επίσης ψηλού επιπέδου διαγνωστικές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες που αφορούν την όλη κλινική παρακολούθηση της θεραπείας των παιδιών προς τους ιατρούς του Παιδιατρικού Τμήματος.

Επενδύοντας σε υπερσύγχρονα εργαστήρια και σε μια άρτια και επεκτάσιμη υποδομή σε δυνατότητες διαγνωστικής και ερευνητικής επιστήμης, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ανοίγει τα φτερά του για να αγκαλιάσει τα παιδιά με καρκίνο για να στηρίξει αυτούς του μικρούς μαχητές της ζωής μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία ενός Διαγνωστικού και Ερευνητικού Κέντρου για τον παιδικό καρκίνο, αφού παραμένει η κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 15 ετών.

Σκοπός όλων μας είναι να στηρίξουμε την κλινική εφαρμογή στοχευμένων θεραπειών με σκοπό τη μείωση ποσοστών θνησιμότητας αλλά και των παράπλευρων συνεπειών της θεραπείας.

Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας έμπρακτα δίνει λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές στη διαχείριση των προβλημάτων υγείας των μικρών μας φίλων. Συγκεκριμένα, μέσω του σχεδίου οικονομικής αρωγής ενεργεί άμεσα για τα δύσκολα περιστατικά παιδικού καρκίνου και συναφών παθήσεων για αποστολή τους σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού για θεραπείες και εξετάσεις. Για το έτος 2022-23 έχουν σταλεί μέσω του σχεδίου 55 περιστατικά παιδιών. Ταυτόχρονα, όμως, μελετούμε την πιθανότητα ανέγερσης νέου Παιδοογκολογικού Κέντρου με άριστες προδιαγραφές για να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους μικρούς μας μαχητές, αλλά και στις οικογένειές τους.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Απευθυνόμενη προς τις οικογένειες, τα παιδιά των οποίων βρίσκονται αντιμέτωπα με τον καρκίνο, θα ήθελα να πω το εξής: Γνωρίζω ότι κανένας λόγος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αγωνία και τον πόνο που βιώνετε, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας και υποστήριξης στα παιδιά σας και σε εσάς. Ως γονείς, είστε πηγή δύναμης και αγάπης, όχι μόνο για τα παιδιά σας, αλλά και για εμάς και η αγάπη αυτή αποτελεί φάρο καθοδήγησης. Θέλουμε να νοιώθετε ότι είμαστε μαζί σας σε αυτό το δύσκολο ταξίδι.

Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι. Ακολουθούμε λοιπόν τη ρήση του Καζαντζάκη: «Το μεγαλύτερο ταξίδι μας το κάνουμε με την ψυχή μας». Ένα ταξίδι με αδιαπραγμάτευτες αξίες όπως ένα χαμόγελο παιδιού. Αυτό το χαμόγελο, το οφείλουμε σε κάθε παιδί και σε εσάς τους γονείς.

Σας ευχαριστώ.  

 (ΙΣ)