Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2023 17:23

Ομιλία Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στα εγκαίνια του νέου οικήματος της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα την ευγενική σας πρόσκληση και βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να τελέσουμε τα εγκαίνια του νέου οικήματος της Παγκυπρίας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ).

Η παρουσία σας στα εργασιακά νοσηλευτικά δρώμενα αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων που εργάζονται και προσφέρουν αφείδωλα τις υπηρεσίες τους στον τομέα της νοσηλευτικής στον τόπο μας, αλλά συνάμα είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδετε στις εργασιακές σχέσεις και ανησυχίες.  

Το Υπουργείο Υγείας  έχει θέσει ως στόχο του τη συνεχή ανάπτυξη και την ορθή αξιοποίηση του νοσηλευτικού δυναμικού, όπως και τη συνεχή βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των νοσηλευτικών υπηρεσιών και, κατ΄επέκταση, την αποδοτικότητα της ποιότητας της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος νοσηλευτής και η διασφάλιση των επαγγελματικών και εργασιακών του δικαιωμάτων.

Είναι πλέον αναμφισβήτητο γεγονός ότι στο πλαίσιο της εισαγωγής του Γενικού Συστήματος Υγείας, πριν από τέσσερα χρόνια, υπάρχουν μπροστά μας πολλές προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Το Υπουργείο Υγείας, ως η αρμόδια εποπτική αρχή, αναγνωρίζει τις προκλήσεις αυτές και εργάζεται εντατικά για την αποτελεσματική διαχείρισή τους, με γνώμονα τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές στη χάραξη πολιτικών υγείας.

Απώτερος στόχος είναι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες, θέτοντας τον ασθενή και τα θεμιτά δικαιώματά του καθολικά στο επίκεντρο της πολιτικής του ΓεΣΥ με ταυτόχρονες λήψεις μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

O νοσηλευτικός κόσμος σε αυτά τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ ήταν σταθερός και μόνιμος συμπαραστάτης μας, γεγονός για το οποίο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά. Προσβλέπουμε λοιπόν στη συνέχιση αυτής της αδιάλειπτης συνεργασίας, η οποία έχει ως βασικό γνώμονα την προσφορά των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους πολίτες του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι,

Ως πολιτεία οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικό, υψηλά καταρτισμένο νοσηλευτικό δυναμικό και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του, προκειμένου το σύστημα υγείας να ανταποκρίνονεται επαρκώς στις ανάγκες των ασθενών τώρα αλλά και στο μέλλον.

Θα πρέπει να επενδύσουμε στη νοσηλευτική επιστήμη, στη νοσηλευτική εκπαίδευση, να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες ελλείψεις σε νοσηλευτικό δυναμικό, να προσφέρουμε ένα περιβάλλον θετικής πρακτικής, να διασφαλίσουμε την ισότητα των φύλων και να εμπλέξουμε τους νοσηλευτές/τριες στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις πτυχές της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης.

Επενδύοντας στη Νοσηλευτική μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο, πιο ανθεκτικό, ικανό και ικανοποιημένο νοσηλευτικό δυναμικό, για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις που έχει μπροστά του.

Αγαπητοί και αγαπητές μου,

Επιθυμώ επί τη ευκαιρία να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη μου προς όλους εσάς για την αξιέπαινη συνεισφορά σας μέσω του έργου που επιτελείτε στη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού του τόπου μας. Θέλω παράλληλα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας.

Με την πεποίθηση λοιπόν ότι ανταποκρινόμαστε στους δικούς σας στόχους και προβληματισμούς και με τη βεβαιότητα της συνέχισης της αγαστής συνεργασίας και επικοινωνίας  μαζί σας,  εύχομαι υγεία προσωπική και κάθε επιτυχία στο έργο και στις δραστηριότητες της Συντεχνίας σας μέσα από αυτό τον νέο, όμορφο χώρο που έχετε δημιουργήσει.

 (ΔΚ)