Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2023 14:39

Χαιρετισμός του Αν. Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Θεόδουλου Μεσημέρη στο πλαίσιο της εκστρατείας Let’s Do It Cyprus 2023

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, για ακόμα μια φορά, για να στηρίξουμε και να διαδώσουμε τη μεγαλύτερη εκστρατεία καθαρισμού Let’s do It Cyprus. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Περιβαλλοντικό και Εθελοντικό Δίκτυο Together Cyprus που έχει αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία από το 2012, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο διαχείρισή του στην Κύπρο.

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί ένα ευτυχές γεγονός, αφού αναδεικνύει παράλληλα και τη σημαντικότητα του εθελοντισμού και την ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων που επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος, στο οποίο ζούμε και όλοι έχουμε ευθύνη να το προστατεύσουμε.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αυτοσκοπό του Τμήματος Περιβάλλοντος και μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και προωθείται με άξονα τη διασφάλιση μιας ενοποιημένης πολιτικής και νομοθεσίας, καθώς και της αειφορίας των πόρων.

Η προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται μέσα από την ορθολογική διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων, την εκ των προτέρων εκτίμηση των επιπτώσεων, τον έλεγχο της ρύπανσης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την ανάσχεση απώλειας ειδών και οικοτόπων, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη δημιουργία πράσινης οικονομίας.

Μέσω του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028, το οποίο ανέπτυξε το Τμήμα Περιβάλλοντος, προωθείται η μείωση και ορθολογιστική διαχείριση των αποβλήτων βάσει της πυραμίδας ιεράρχησης, καθώς και η υλοποίηση σημαντικών έργων που προάγουν τη διαλογή στην πηγή και τη χωριστή συλλογή. Σημαντικό επίτευγμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτελούν οι Κανονισμοί που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο του 2022, βάσει των οποίων οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει, μέχρι το τέλος του 2023, να καταρτίσουν  εξαετές τοπικό σχέδιο για την πρόληψη της δημιουργίας και τη διαχείριση των δημοτικών τους αποβλήτων. Ακολούθως, μέχρι τον Ιούνιο του 2024 θα πρέπει να εφαρμόσουν συστήματα διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής για τα δημοτικά απόβλητα, περιλαμβανομένων των οργανικών, καθώς και συστήματα «Πληρώνω όσο πετώ», ως κίνητρο στους πολίτες για μείωση και κατάλληλη διαλογή των αποβλήτων τους προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Υλοποιούνται, επίσης, έργα κάτω από το Προγράμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως η δημιουργία κέντρων επισκευής και επαναχρησιμοποίησης, η δημιουργία πράσινων περιπτέρων ανακύκλωσης, η οικιακή κομποστοποίηση, υποδομές για χωριστή συλλογή αποβλήτων σε αλιευτικά καταφύγια, δημιουργία συντονιστικού φορέα διαχείρισης αποβλήτων, δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων. Στο πλαίσιο του έργου LIFΕ IP CY Zero Waste προωθούνται υποδομές για τη χωριστή συλλογή και αξιοποίηση αποβλήτων σε αλιευτικά καταφύγια. Όσον αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο, προωθούνται Κανονισμοί για επέκταση του πλαισίου διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, για τα καπνικά προϊόντα, τα αλιευτικά εργαλεία με πλαστική ύλη, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα φάρμακα κ.ά. Η σωστή και η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων αυτών προϋποθέτει κυρίως την ισότιμη συμμετοχή του συνόλου των ενδιαφερόμενων μερών και όλων των κοινωνικών ομάδων.

Παράλληλα, το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη αναφορά στη θάλασσα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης. Το 90% των σκουπιδιών που βρίσκονται στις θάλασσες και στους ωκεανούς είναι πλαστικά, τα οποία μένουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και από εκεί εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, μέσω της κατανάλωσης αλιευμάτων.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει μεταφέρει την ευρωπαϊκή οδηγία που σχετίζεται με ορισμένα πλαστικά μίας χρήσης στο εθνικό δίκαιο από τον Απρίλιο του 2022 και παράλληλα υλοποιεί σειρά από δράσεις για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι ο συντονιστής στην Κύπρο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (EWWR).

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψη Δημιουργίας Αποβλήτων είναι μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να προβάλει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εφαρμογή δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα αειφορικής χρήσης πόρων και διαχείρισης αποβλήτων (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση), καθώς και μέρα καθαρισμού (let’s clean up Europe) με κορύφωση τέτοιων δράσεων την προτελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Έτσι, λοιπόν, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διαδώσουμε αυτά τα μηνύματα και την εκστρατεία καθαρισμού του Let’s do it Cyprus που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας Let’s do it World και διεξάγεται και φέτος τον Οκτώβριο, με σκοπό να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από τα σκουπίδια και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα που αφορούν στην προστασία, διατήρηση και αειφόρο διαχείριση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Με ευαισθητοποιημένους πολίτες όπως εσείς, με στοχευμένες δράσεις και ενσυναίσθηση μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα λαμπρότερο μέλλον και καθαρότερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας. 

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ, για ακόμα μια φορά, το δίκτυο Together Cyprus και όλους όσοι στηρίζουν τη δράση του Let’s do it Cyprus, καλώντας όλες τις Τοπικές Αρχές αλλά και τους συμπολίτες μας να λάβουν μέρος στη δράση αυτή και να αναπτύξουν αντίστοιχα δικές τους πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντός μας.

Όλοι έχουμε υποχρέωση να το προστατεύσουμε!

Σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια!  

 

------------------

 

19/10/2023

ΕΠ/ΕΧΡ