Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2023 14:51

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Δρος Μαρίας Παναγιώτου στη συνέντευξη Τύπου για την εκστρατεία «Let’s Do It, Cyprus»

Κατ΄ αρχάς, θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες μου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τη φιλοξενία για τις ανάγκες της συνέντευξης Τύπου.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε δύο από τις πιο επιτακτικές προκλήσεις της εποχής μας: την κλιματική κρίση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η ανθρωπότητα βιώνει έναν ολοένα και αυξανόμενο όγκο απορριμμάτων, τα οποία, αν δεν τύχουν ορθολογιστικής διαχείρισης, μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, το κλίμα και τα οικοσυστήματα.

Είμαστε αντιμέτωποι με τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης και πρέπει όλοι να αναζητήσουμε και να εφαρμόσουμε λύσεις για τη μείωση των απορριμμάτων και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Οι στοίβες απορριμμάτων που βλέπουμε σε πολλές περιοχές είναι απλώς το σύμπτωμα ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος, της αχαλίνωτης καταναλωτικής νοοτροπίας, μίας νοοτροπίας που πρέπει να αλλάξει.

Αφουγκραζόμενοι το αίτημα του «Let’s Do It! Cyprus 2023» να συμβάλουμε στην ετήσια εκστρατεία καθαρισμού, απαντήσαμε θετικά όπως διαχρονικά, άλλωστε, κάνει το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Για να βοηθήσουμε στην εκστρατεία, συναποφασίσαμε με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να συνδιοργανώσουμε τον καθαρισμό του αλιευτικού καταφυγίου και της παραλίας Ζυγίου την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 11.00 π.μ.

Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να δημιουργηθεί η πρώτη κοινή ομάδα εθελοντικού καθαρισμού με τη συμμετοχή των συναρμόδιων τμημάτων: του Δημοτικού Σχολείου Ζυγίου, του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου (Σ.Ε.ΒΑ.Κ) της Λιμενικής Αστυνομίας, του Ομίλου Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Λάρνακας Ιππόκαμπος, τους οποίους και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους.

Θερμές και ξεχωριστές ευχαριστίες οφείλουμε και στην Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου κα Γεωργία Μιχαήλ αλλά και στα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια αυτή. Χωρίς τη βοήθειά τους η διοργάνωση της εκδήλωσης θα ήταν αδύνατη.

Να σημειώσουμε ότι στην πρόσκληση του Γραφείου μας προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη να συμμετάσχει στη δράση αυτή και να δώσει και το έναυσμα για την έναρξη της εβδομαδιαίας εκστρατείας καθαρισμού του «Let’s Do It Cyprus», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε θετικά, γι’ αυτό και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η συμμετοχή του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας στη δράση αυτή έχει τον δικό της συμβολισμό, αφού δείχνει με τον πιο έμπρακτο τρόπο τη δέσμευση της Προεδρίας για προστασία του περιβάλλοντος.

Η ενεργός εμπλοκή του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, μέσα από τη συνδιοργάνωση του καθαρισμού του αλιευτικού καταφυγίου και της παραλίας Ζυγίου, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών προς τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και στην προώθηση της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης και την ανάληψη δράσης σε κάθε γωνιά της Κύπρου.

Ως Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος καλούμε όλους τους πολίτες, τους φορείς και τις οργανώσεις να έρθουν στο Ζύγι, στην πλατεία μπροστά από τα Γραφεία του Τμήματος Αλιείας, και να στηρίξουν έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια. Ας δείξουμε ότι, όταν δρούμε ως σύνολο, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Σας ευχαριστώ θερμά για την εδώ παρουσία σας. Ας προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στο έργο που μας περιμένει.

__________

*Την ομιλία ανέγνωσε, εκ μέρους της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Λειτουργός του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Χάρης Νικολαΐδης.

(ΕΠ)