Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2023 18:03

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη δράση «Zero Waste to Landfill» στο Προεδρικό Μέγαρο

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο, συνέντευξη Τύπου με θέμα τη δράση «Zero Waste to Landfill» (Μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές) και την πορεία υλοποίησης της κοινής πρωτοβουλίας της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου για μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου σε Κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων στις χωματερές, η οποία είχε εξαγγελθεί στις 24 Απριλίου 2023.

Τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, η Επίτροπος Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Α.Φ.Η.Σ. Κύπρος Λτδ κ. Κρις Χριστοδούλου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Αντώνης Ζορπάς.

Με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου σε Κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων το Προεδρικό Μέγαρο επιδιώκει να αποτελέσει φάρο οικολογικής συνείδησης, τόνισε η Πρώτη Κυρία στον χαιρετισμό της, ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να αναδείξει το Προεδρικό Μέγαρο ως πρότυπο περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και να το καταστήσει θετικό πρότυπο και παράδειγμα για τις άλλες κρατικές δομές και υπηρεσίες αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα, με οφέλη πολλαπλά και οριζόντια, περιβαλλοντικά, οικονομικά αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Αναφερόμενη στην πορεία υλοποίησης της πρωτοβουλίας, είπε ότι έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Προεδρικού στη Λευκωσία και της Προεδρικής Κατοικίας στο Τρόοδος, καθώς και κάδοι κομποστοποίησης, ενώ έχει δημιουργηθεί και μία πρότυπη περιβαλλοντική γωνία για ανακύκλωση διαφόρων ροών απορριμμάτων, όπως γυαλί, χαρτί, πλαστικό, ρουχισμός, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες κ.ά. Πρόσθεσε ότι τοποθετήθηκαν φίλτρα νερού στο Προεδρικό και δόθηκε ως δώρο σε όλο το προσωπικό επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού για μείωση του πλαστικού, ενώ έγινε και η πρώτη εκπαίδευση στο Προεδρικό Μέγαρο στις 7 Σεπτεμβρίου εκατό περίπου λειτουργών, όχι μόνο της Προεδρίας αλλά από όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, για το Zero Waste to Landfill.

Ως προς τα επόμενα βήματα η Πρώτη Κυρία ανέφερε ότι πρόθεση είναι να αξιοποιηθούν όλα τα καρποφόρα δέντρα και τα βότανα, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη και ότι υπάρχουν σκέψεις για βιολογικές καλλιέργειες και πρότυπη παιδική χαρά, τονίζοντας ότι αναζητούνται κονδύλια από την ΕΕ αλλά και από εταιρείες, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία «Zero Waste to Landfill», είπε ότι στόχος είναι «η ουσιαστική αναδιαμόρφωση της σχέσης μας με το περιβάλλον, έχοντας ως υπέρτατο στόχο τη δημιουργία μιας πιο πράσινης και βιώσιμης Κύπρου για τις επόμενες γενιές». Η δρ Παναγιώτου τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή, η οποία εξαγγέλθηκε με αφορμή την Ημέρα της Γης τον περασμένο Απρίλιο, δεν ήταν απλώς μια ανακοίνωση αλλά συνδυάστηκε με συγκεκριμένες ενέργειες στο Περβόλι του Προεδρικού, το οποίο εντάσσεται σε έναν πνεύμονα αστικού πρασίνου 15 περίπου εκταρίων στην καρδιά της πρωτεύουσας. Ανέφερε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια τμήματα τοποθετήθηκαν τεχνητές φωλιές για ανθρωποπούλια, μικροπούλια και νυχτερίδες, εγκαταστάθηκαν ποτίστρες για κάλυψη των αναγκών σε νερό και αναβαθμίστηκε ο χώρος σε κήπο επικονιαστών. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που διέπεται από τη στόχευση του προγράμματος διακυβέρνησης για διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να ζουν σε βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, με ορθολογιστική διαχείριση των φυσικών πόρων και προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Κύπρου, σημείωσε.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας «Zero Waste to Landfill», όπως ανέφερε η δρ Παναγιώτου, καταργήθηκαν τα πλαστικά μπουκάλια νερού σε όλους τους εργαζόμενους στην Προεδρία, περιλαμβανομένων και των μελών της προεδρικής φρουράς, στους οποίους και οποίες παραχωρήθηκε επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι νερού με το σύνθημα «Μηδέν Μείζον». Το σύνθημα αυτό επιλέχθηκε γιατί η προσπάθεια εστιάζει στον μηδενισμό των αποβλήτων με μείζονα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και τη ζωή μας, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι τοποθετήθηκαν ψυγεία νερού σε όλα τα κτήρια της Προεδρίας, για να τερματιστεί η ανάγκη παραγγελίας πλαστικών μπουκαλιών νερού μιας χρήσης για τα κτήρια αυτά, καθώς και δύο κομποστοποιητές στο Προεδρικό Μέγαρο, τους οποίους παραχώρησε ο Δήμος Στροβόλου. Σημείωσε, επίσης, ότι στο Προεδρικό Μέγαρο παραχωρήθηκαν και κάδοι ανακύκλωσης για τις κύριες ροές απορριμμάτων συνολικής αξίας 9.835 ευρώ από τους Προέδρους των συλλογικών συστημάτων ανακύκλωσης ΔΙ.ΧΑ, ΑΦΗΣ, WEEΕ, Green Dot, τους οποίους και ευχαρίστησε. Την επιστημονική παρακολούθηση και συμβουλευτική καθοδήγηση της μετατροπής του Προεδρικού σε κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές ανέλαβε η ομάδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αντώνη Ζορπά.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή μεταφέρθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο και σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, και ότι για τον σκοπό αυτό καταρτίστηκε Συμβουλευτικός Οδηγός Μετατροπής Κτηρίων Υπουργείων και Υφυπουργείων σε Κτήρια Μηδενικών Απορριμμάτων. «Το σύνολο των πολιτικών προϊσταμένων υιοθέτησε τον Οδηγό και έδωσε οδηγίες καταρτισμού των ομάδων, καθώς και του ορισμού των επικεφαλής που θα επιβλέψουν τη διαδικασία. Να σημειωθεί πως ο Οδηγός έχει μεταφερθεί και υιοθετηθεί τόσο από την Αστυνομία Κύπρου όσο και από την Πυροσβεστική και το Τμήμα Δασών, με στόχο να μετατραπούν και τα δικά τους κτήρια και σταθμοί σε ‘κτήρια μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές’», επισήμανε η δρ Παναγιώτου.

Ο κ. Κρις Χριστοδούλου, εκπροσωπώντας τα τέσσερα συλλογικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, ήτοι της Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου, της Green Dot Cyprus, της WEEE Cyprus και της ΔΙ.ΧΑ, δήλωσε ότι η παρουσία του στη συνέντευξη Τύπου φανερώνει έμπρακτα τη στήριξή τους στην προσπάθεια εφαρμογής του προγράμματος «Zero Waste to Landfill» στο Προεδρικό Μέγαρο και στα Υπουργεία και Υφυπουργεία του κράτους. Ανέφερε ότι προχώρησαν σε χορηγία κάδων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου για διευκόλυνση της διαδικασίας της διαλογής στην πηγή, των απορριμμάτων που προκύπτουν στον εργασιακό χώρο και εκμηδένιση των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. «Στο Προεδρικό Μέγαρο τοποθετήθηκαν κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών, κάδοι ανακύκλωσης συσκευασιών για τις κατηγορίες PMD, χαρτιού και γυαλιού και κάδοι ανακύκλωσης ηλεκτρικών/ ηλεκτρονικών ειδών, μελανιών και τόνερ», διευκρίνισε.

Ο δρ Ζορπάς, στον δικό του χαιρετισμό, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Προεδρικό Μέγαρο της είναι το πρώτο σε επίπεδο ΕΕ που κατέχει το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού EMAS. «Για αυτή την επιτυχία νιώθω περήφανος για την επιστημονική μου ομάδα στο Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου που αναλάβαμε αυτή τη μεγάλη ευθύνη και τη φέραμε σε πέρας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του EMAS μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι βάσεις για την ορθολογιστική διαχείριση και έλεγχο των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Τέλος, ανέφερε ότι τα προγράμματα μηδενικής παραγωγής αποβλήτων αντικατοπτρίζουν πλήρως τη φιλοσοφία αρκετών στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών όπως είναι ο Στόχος 3: Καλή υγεία και ευημερία, ο Στόχος 12 που αναφέρεται στην υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, ο Στόχος 13 που αναφέρεται στις δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

(ΕΝ/ΙΣ)