Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-10-2023 12:30

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην πανεπαρχιακή συγκέντρωση της Επαρχίας Αμμοχώστου, χθες

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου προς το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου για την εξαιρετική πρωτοβουλία να διοργανώσει τη σημερινή εκδήλωση.  Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σχεδόν με μισό Υπουργικό Συμβούλιο, τηρώντας με αυτόν τον τρόπο την υπόσχεση που είχα δώσει προεκλογικά για συνεχή διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, έτσι ώστε και οι πολιτικές μας να αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες και έγνοιες της κοινωνίας. 

Όπως γνωρίζετε, το έργο της Κυβέρνησης βασίζεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας, προϊόν μιας συνεχούς διαβούλευσης που έγινε με την κοινωνία των πολιτών. Την ίδια ώρα, όμως, το πρόγραμμα δεν είναι ένα στατικό κείμενο. Αντίθετα, αποτελεί ένα ζωντανό έγγραφο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς, έτσι ώστε να αντανακλά τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που ζούμε και λειτουργούμε, και που επηρεάζει όλους μας.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας ακούσω, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αναφερθώ στις δράσεις μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των πραγματικών αναγκών της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων και να βοηθήσουμε στην πλήρη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, τα οποία θεωρώ είναι πάρα πολλά.

Είναι γεγονός ότι η Επαρχία Αμμοχώστου είναι μια αδικημένη Επαρχία όσον αφορά στη στήριξη που έχει λάβει διαχρονικά από το Κράτος, ειδικά αν συγκρίνουμε με άλλες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.  Και το λέω γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι και η προηγούμενη διακυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή, έκανε πάρα πολλά έργα. Όμως θεωρώ ότι υπάρχουν τρεις περιοχές στην Κύπρο στις οποίες διαχρονικά δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία σε σύγκριση με άλλες. Η μια είναι της δυτικής Λευκωσίας, η άλλη είναι στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και την τρίτη θα την ανακοινώσω όταν πάω σε αυτή την περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι από το 1974 με την τουρκική εισβολή το 85% της Επαρχίας παραμένει υπό κατοχή, η Επαρχία όχι μόνο επιβίωσε, αλλά αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό που συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωστία του τουριστικού τομέα ολόκληρης της Κύπρου, προσελκύοντας μερίδιο περίπου 30% των συνολικών τουριστικών αφίξεων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.  Ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς αυτής, ως Κυβέρνηση στοχεύουμε να διασφαλίσουμε ότι θα δοθεί ουσιαστική στήριξη στην Επαρχία, στους κατοίκους της και φυσικά στην επιχειρηματική κοινότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό περιβάλλον και την εξάρτηση της χώρας μας από εξωγενείς παράγοντες, επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε τις συνεχείς διεθνείς, περιφερειακές και εγχώριες προκλήσεις, ενώ παράλληλα καλούμαστε να υιοθετήσουμε δράσεις, οι οποίες να ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας.  Και οφείλω να παραδεχθώ ότι αυτή η πρόκληση δεν είναι εύκολη και χρειάζεται ξεκάθαρο πλάνο και σχεδιασμός, καθώς επίσης δημοσιονομική υπευθυνότητα και τόλμη, για συνεχείς μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα που ανακοίνωσα νωρίτερα σήμερα για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, επιπλέον των μέτρων που ήδη ισχύουν εδώ και μήνες, αποτελούν μια σημαντική, στοχευμένη –ο χρόνος δεν ήταν τυχαίος– παρέμβαση της Κυβέρνησης. Παρέμβαση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης, από τη μια, του δικτύου κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, ειδικά έναντι εκείνων των συμπολιτών μας που δέχονται πολλαπλές προκλήσεις. Αλλά, πέραν των άμεσων μέτρων στήριξης –γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις πληθωριστικές τάσεις –οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης προσφέρουν μόνιμες και βιώσιμες λύσεις για δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους που απασχολεί έντονα την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και για προσιτή στέγη, που είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τη νέα γενιά του τόπου μας.

Θέλω με την ευκαιρία και των σημερινών μας ανακοινώσεων για μια ακόμη φορά να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε την αποφασιστικότητα, την όρεξη και δουλεύουμε με μεθοδικότητα, με ανοιχτό πνεύμα, μακριά από λαϊκισμούς και ευχολόγια,  έτσι ώστε να πετύχουμε την ανάπτυξη και την ευημερία για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Έχω την έντονη πεποίθηση ότι με συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φυσικά, αλλά και των πολιτών γενικότερα, συλλογικά μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις και να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες.  Αυτή η συνεργασία αποτελεί το ισχυρότερό μας όπλο για την επίτευξη των στόχων σε οποιοδήποτε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η πρόσφατη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και της επαναφοράς του αξιόχρεου της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, χάρη στη συνετή οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε και συνεχίζουμε να ακολουθούμε, είναι θεωρώ ξεκάθαρα ένδειξη αυτού που προανέφερα. Στόχος είναι αυτή η θετική αυτή εξέλιξη να μεταφραστεί σε προοπτική και ευκαιρίες σε νέες ποιοτικές επενδύσεις και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, βασική μας προτεραιότητα παραμένει η στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, όλων αυτών που διαχρονικά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, και φυσικά η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι βασικές μας προτεραιότητες και αρχές είναι ευδιάκριτες και μέσα από τον πλεονασματικό προϋπολογισμό που καταθέσαμε πρόσφατα. Δίνουμε έμφαση στην πραγματική οικονομία, μέσα από αναπτυξιακές δαπάνες, αυξημένες κατά 15% σε σχέση με το 2023, οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, καθώς και τις απολαβές των εργαζομένων στο σύνολό τους και, παράλληλα, δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2023 είναι αυξημένες κατά €135 εκατ.  Η έγκριση του προϋπολογισμού θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα, την έναρξη υλοποίησης του στρατηγικού προσανατολισμού μας για την πενταετία, στη βάση πολύ φιλόδοξων αλλά ρεαλιστικών προτεραιοτήτων που θα καθοδηγούν τις ενέργειές μας έως το 2028, σε συνάφεια πάντα με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική Όραμα 2035 που εκπονήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και εφαρμόζουμε στην πράξη. Το μοντέλο ανάπτυξης δεν μπορεί να επηρεάζεται από τους εκλογικούς κύκλους.

Στη βάση ακριβώς του προϋπολογισμού αλλά και του προγράμματος διακυβέρνησης, ανάμεσα σε πολλά άλλα, σημαντικά έργα αναμένεται να υλοποιηθούν και στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, πάντα με τη δική σας συνεργασία και συνεισφορά.

Θα ήθελα να επαναλάβω, αποτελεί για μένα προτεραιότητα, ότι η έγνοια της Κυβέρνησης είναι η ευημερία όλων των πολιτών ανεξαιρέτως.  Ταυτόχρονα, η στήριξη του κράτους δεν πρέπει να ερμηνεύεται αποκλειστικά από τη χρηματοδότηση έργων υποδομής. Στην πραγματικότητα, η συνεργασία μεταξύ των τοπικών Αρχών και της Κυβέρνησης εκτείνεται σε πολύ περισσότερους τομείς.  Εξίσου σημαντικές, για παράδειγμα, πρέπει να θεωρούνται οι δομικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης, που απλοποιούν διαδικασίες και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας με θετικό αντίκτυπο για όλους τους πολίτες. Επίσης η προσέλκυση επενδύσεων με όλες τις θετικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης. Για παράδειγμα, αυτά που ανακοινώσαμε σήμερα αγγίζουν και την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου. Θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Σημαντικό έργο στην Επαρχία Αμμοχώστου είναι η ολοκλήρωση των εργασιών για τη μαρίνα Παραλιμνίου, όπου τα λιμενικά έργα υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο 2024, ενώ τα χερσαία έργα, απαραίτητα για τη λειτουργία της μαρίνας, το καλοκαίρι του 2024.

Επίσης εντός του 2025 προγραμματίζεται η έναρξη εργασιών για την ανέγερση του Νέου Γυμνασίου Παραλιμνίου, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη η ανέγερση της παιδικής λέσχης στον ίδιο Δήμο.

Πέραν των όσων προανέφερα, να σημειώσω ότι υπάρχουν έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου €20 εκατ., τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει προϋπολογισμό μέσα από το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» και μπορούν να αρχίσουν αμέσως, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τις απαιτήσεις που απαιτούνται για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.  Αυτά περιλαμβάνουν: 

·      την ανάπλαση του κέντρου της πόλης Παραλιμνίου,

·      τη δημιουργία πολιτιστικής αίθουσας στη Δερύνεια,

·      τη δημιουργία πολυλειτουργικού  πάρκου στον Δήμο Αγίας Νάπας,

·      το Γραμμικό πάρκο στην Αχερίτου,

·      την κατασκευή υπαίθριου αμφιθεάτρου στην κοινότητα Αυγόρου,

·      την ανάπλαση και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Σωτήρας,

·      την κατασκευή Δημόσιου Χώρου Αθλοπαιδιών στην Κοινότητα Άχνας, την κατασκευή Τοπικού Παρακαμπτήριου οδικού δικτύου στην περιοχή Καμινούδια του Δήμου Σωτήρας

Επίσης, στο ΘΑλΕΙΑ έχει ενταχθεί το υδατικό έργο Κοκκινόκρεμμος, το οποίο αποσκοπεί στην ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό €29 εκατ., και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μόλις χθες έλαβε τις προσφορές για τον 2ο διαγωνισμό που αφορά στην προμήθεια σωλήνων και εξαρτημάτων. Αρχές του 2024 θα προκηρυχθούν δύο νέες προσφορές και το όλο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2026.

Ταυτόχρονα, είναι γενικά αποδεκτό ότι η κοινωνική ευημερία και η πρόοδος προϋποθέτει την ύπαρξη υποδομών, έργων και υπηρεσιών που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες και για τους νέους μας, τις μελλοντικές γενιές του τόπου μας. Οι σημαντικότερες από αυτές αφορούν στην υγιή απασχόλησή τους, την ολόπλευρη ανάπτυξή τους, την ψυχαγωγία τους και την πνευματική τους ευεξία.  Είναι, λοιπόν, καθήκον μας ως πολιτεία είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιούς ανάπτυξης των νέων μας.  Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω ήδη δώσει οδηγίες –για μας η νέα γενιά είναι από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες– σήμερα η νέα γενιά μεγαλώνει πιστεύοντας ότι έχει λιγότερες ευκαιρίες από την προηγούμενη– για να αρχίσει η υλοποίηση των ακόλουθων σχετικών με τα όσα προανέφερα, έργων:

1.      Η δημιουργία του κλειστού κολυμβητηρίου στη Δερύνεια,

2.       η αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου Φρενάρους,

3.      η συντήρηση του Αθλητικού Κέντρου Παραλιμνίου.

Τρία σημαντικότατα έργα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην υγιή απασχόληση των νέων της Αμμοχώστου αλλά και την προώθηση του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή και άλλων δραστηριοτήτων οικονομικής φύσεως.

Ειδικά όσον αφορά στη δημιουργία του κλειστού κολυμβητηρίου στη Δερύνεια, έχουμε διασφαλίσει τη διάθεση του απαραίτητου ποσού για την ετοιμασία της σχετικής μελέτης εκπόνησης που είναι σε εκκρεμότητα.

Επιπλέον, η οδική ασφάλεια και η ασφαλής, ποιοτική και αξιόπιστη διακίνηση των πολιτών και των επισκεπτών στην περιοχή είναι ένας σημαντικός πυλώνας στον συνολικό σχεδιασμό μας.  Στόχος μας είναι όπως η καθημερινή διακίνηση μέσω ενός ασφαλούς οδικού δικτύου – ακόμη και το οδικό δίκτυο ανάμεσα σε Παραλίμνι και Αγία Νάπα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και οφείλεται στην κατασκευή του δρόμου και είναι μέσα στους σχεδιασμούς μας –  να μην είναι η εξαίρεση αλλά η καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.  Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται σε εξέλιξη έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου ύψους σχεδόν 30 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της ασφαλούς μετακίνησης. Την ίδια στιγμή, είμαστε σε συνεχή διάλογο με τους διάφορους φορείς της Επαρχίας για τον προγραμματισμό επιπλέον έργων. Είναι σημαντικό ότι το Επιμελητήριο μάς έχει δώσει τις προτάσεις του που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.  Γνωρίζω τα αιτήματα που υπάρχουν όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, όπως, για παράδειγμα, τη βελτίωση του δρόμου Λιοπετρίου-Αυγόρου εκτιμημένης αξίας 6 εκατ. ευρώ, Δερύνειας-Φρενάρους μήκους 3,5 χλμ, και μπορούν να προχωρήσουν.

Τα όποια νέα έργα, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, πρέπει να τύχουν μελέτης και ενδεχομένως και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ειδικά εάν βρίσκονται εντός αστικών περιοχών.

Να αναφέρω επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει έργα τα οποία θα βοηθήσουν την περιοχή και ειδικότερα τη ζωή των κατοίκων, όπως για παράδειγμα:

·      η βελτίωση τμήματος του παλαιού δρόμου Λάρνακας-Αμμοχώστου μήκους 1,5 χλμ. Το Έργο άρχισε τον Μάιο του 2023 έναντι ποσού συμβολαίου €1.123.000.  Στον Προϋπολογισμό του 2024 έχουμε συμπεριλάβει το ποσό των €800.000 που προορίζεται να καλύψει δαπάνες του Έργου.

·      ποσό ύψους €3,8εκατ. περίπου που αφορά στην περιοδική συντήρηση δρόμων της Επαρχίας Αμμοχώστου έχει επίσης προϋπολογιστεί για το 2024.  Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη συντήρηση δρόμων συνολικού μήκους περίπου 35,2χλμ.

·      Η βελτίωση της Λεωφόρου Κάππαρη στο Παραλίμνι, όπως επίσης και άλλα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, και στόχος είναι να μην υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοσή τους.

Το κομμάτι της βελτίωσης και της παροχής αξιόπιστων και υψηλής ποιότητας Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών τόσο στους κατοίκους όσο και στους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή είναι ένα άλλο πεδίο της καθημερινότητας που πρέπει να αναβαθμιστεί και να ενδυναμωθεί.  Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για το θέμα αυτό στο Πρόγραμμα διακυβέρνησής μας που άρχισε να υλοποιείται. Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας με νέα λεωφορεία χαμηλών εκπομπών ρύπων, η παροχή διευκολύνσεων και πληροφόρησης μέσα στο λεωφορείο, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι και τις πρωινές ώρες, καθώς και η παροχή σύγχρονων στεγάστρων και στάσεων.  Όπως έχω ενημερωθεί, η σύμβαση για την κατασκευή και συντήρηση νέων στάσεων και στεγάστρων έχει υπογραφεί στις 5 Οκτωβρίου 2023, και η Επαρχία Αμμοχώστου είναι μέσα στις  προτεραιότητες για έναρξη εγκατάστασης των νέων στεγάστρων. 

Την ίδια στιγμή, σημαντική συνεισφορά στην ενίσχυση του πολιτισμικού μας πλούτου, την προώθηση της ιστορίας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας, αλλά και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος γενικότερα προωθώντας έργα όπως: 

1.      η ανακαίνιση του οκτατάξιου στη κοινότητα Λιοπετρίου,

2.      η ανάπλαση της πλατείας στη Σωτήρα,

3.      η ανάπλαση του παραδοσιακού κέντρου του Δήμου Παραλιμνίου, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι και η αναβάθμιση των υποδομών φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας και παιδιών με ειδικές ανάγκες στο Λιοπέτρι και το Παραλίμνι.

Και για τα τέσσερα έργα που προανέφερα είμαστε στο τελικό στάδιο  επίσπευσής τους στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, το οποίο θα καθοριστεί από κοινού με τις τοπικές Αρχές.

Ταυτόχρονα, όμως, θα ήθελα να αξιοποιήσω τη σημερινή μου παρουσία εδώ για να ζητήσω και τη δική σας δέσμευση σε αυτή την προσπάθεια για έγκαιρη υποβολή των απαραίτητων μελετών.  Όπως έχω ήδη αναφέρει, είναι μόνο μέσα από τη συνεργασία μας που μπορούμε να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. 

Στοχεύοντας στην περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση του τομέα του τουρισμού με αφορμή και τις πρόσφατες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει λόγω του πολέμου στο Ισραήλ και του συνεχιζόμενου πολέμου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προωθούμε, σε συντονισμό με τους οργανωμένους φορείς των ξενοδόχων, συγκεκριμένα μέτρα για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και για αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού.  Μια σημαντική αλλαγή πολιτικής είναι η απόφασή μας για επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, που αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο για τον κλάδο του τουρισμού και κατ΄ επέκταση για την περιοχή.  Θα δοθεί επίσης παράταση στο Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων που λήγει στο τέλος του 2023, ένα πολύ σωστό σχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης, ενώ θα συνεχίσουμε την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για σχέδια χορηγιών, τα οποία θα συνεισφέρουν τόσο στην αναβάθμιση των υποδομών όσο και  στη μείωση του λειτουργικού κόστους στον εν λόγω τομέα.  Πιο συγκεκριμένα, πριν το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει σχέδιο το οποίο θα αφορά στην εφαρμογή κυκλικού μοντέλου λειτουργίας στις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των ξενοδοχείων. Την ίδια στιγμή, ο τομέας μπορεί να αξιοποιήσει και το Σχέδιο Ενεργειακής Αναβάθμισης στις επιχειρήσεις και το Σχέδιο της Ψηφιακής Αναβάθμισης, το οποίο στοχεύει στην ενθάρρυνση των επενδύσεων προς την ψηφιακή επιχειρηματικότητα και στην ενίσχυση του βαθμού ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι, ανάμεσα σε άλλα, στην ενίσχυση και επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων μας. 

Επίσης σήμερα –ήταν αίτημα και από την ξενοδοχειακή βιομηχανία– εγκρίναμε μέτρο το οποίο αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις, το οποίο θα τους παρέχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσω virtual net billing, μέχρι 1MW, με αποθήκευση και μέχρι 400KW χωρίς αποθήκευση, με μέγιστη ισχύ τα 30MW.

Ταυτόχρονα, στοχεύοντας στην προσέλκυση τουρισμού υγείας και ευεξίας, που αποτελεί προτεραιότητα της Στρατηγικής Τουρισμού, ανακοινώθηκε ήδη, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σχέδιο που αφορά στην οικονομική στήριξη ξενοδοχείων για να καταστούν στην ολότητά τους προσβάσιμα και φιλικά προς άτομα με οποιουδήποτε είδους αναπηρία. 

Επίσης, εντός των ημερών θα προκηρυχθεί Σχέδιο Χορηγιών για Αναβάθμιση Χώρων Εστίασης ή Καταστημάτων Πώλησης Παραδοσιακών Προϊόντων Διατροφής. 

Εξίσου σημαντική είναι και η έγκριση της σύστασης του Συμβουλευτικού Φορέα Προβολής Τουρισμού, ο οποίος θα συμβάλει σημαντικά στον καθορισμό πολιτικών και δράσεων προβολής και προώθησης της χώρας, με σύγχρονο τρόπο, ως τουριστικού προορισμού.

Θετικό αντίκτυπο αναμένεται να έχει και η επιτυχής εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, η υλοποίηση της οποίας αποτελούσε εξαρχής για την παρούσα Κυβέρνηση μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες. Ο απώτερος στόχος, στον οποίο παραμένουμε προσηλωμένοι, είναι η δημιουργία πιο ισχυρών και οικονομικά βιώσιμων τοπικών Αρχών και Οργανισμών για την παροχή ποιοτικότερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιών στους πολίτες και τους επισκέπτες.  Ειδικά στην Επαρχία Αμμοχώστου, σημειώνω τη σύσταση δύο νέων Δήμων, του Δήμου Παραλιμνίου Δερύνειας και του Δήμου Αγίας Νάπας, κάτω από τους οποίους συνενώνονται όλες οι υφιστάμενες τοπικές Αρχές της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις. Αποφασίσαμε μετά από εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών να προσλάβουμε ορισμένου χρόνου προσωπικό, ώστε να βοηθήσει στην επιτυχημένη υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, συστήνεται ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου που θα διοικείται από Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο αιρετών, με τέσσερις κύριες αρμοδιότητες που είναι:  η παροχή υδροδότησης, η διαχείριση των αποχετευτικών λυμάτων, των αποβλήτων καθώς και αδειοδότηση της ανάπτυξης για ολόκληρη την ελεύθερη επαρχία. Και το θέμα αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το πόσο γρήγορα θα μπορούν να ανταποκρίνονται στα αιτήματα.  Γι’ αυτούς τους Δήμους, καθώς και για τον Επαρχιακό Οργανισμό, θα κληθείτε να ψηφίσετε τους εκπροσώπους σας στις επερχόμενες τοπικές εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Από δικής μας πλευράς γίνονται όλες οι ενέργειες για επιτυχημένη λειτουργία. Μην περιμένετε όμως ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να σας ενημερώσω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα ανακοινωθεί το νέο Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου – Αγίας Νάπας – Δερύνειας. Πολύ σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη της περιοχής.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσουμε με την ειδική οικολογική αξιολόγηση για οποιαδήποτε ανάπτυξη στην περιοχή. Πάντα προκύπτουν τέτοιου είδους θέματα. Θα προχωρήσουμε άμεσα με μια τέτοια μελέτη που θα παρουσιάσουμε στις Τοπικές Αρχές, να δούμε το προσχέδιο πριν το τελικό κείμενο, να ακουστούν οι απόψεις των Κοινοτήτων, και παρακαλώ τον Υπουργό Γεωργίας να προχωρήσει άμεσα.

Το θέμα της ανάπτυξης των μη στρατιωτικών περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων είναι ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να δούμε. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία, είμαστε προς το τελικό στάδιο, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, είναι κάτι που θεωρώ, όχι στο βαθμό που θα θέλαμε αλλά σε κάποιο βαθμό, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω άλλο. Σίγουρα θα υπάρξει νέα συνάντηση με δική μας πρωτοβουλία. Το σημαντικότερο για μένα από τη σημερινή μας συνάντηση, που να είστε σίγουροι θα έχει συνέχεια, είναι ότι αναγνωρίζουμε πως η περιοχή πρέπει να ενισχυθεί. Πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός, γνωρίζουμε τι θέλουμε να πετύχουμε, υπάρχει κοινή βούληση για να δοθεί η ανάπτυξη που χρειάζεται για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, στη βάση του αναπτυξιακού πλάνου που προανέφερα, αλλά και πολλών προτάσεων που ακούστηκαν. Πρέπει να δούμε τις πανεπιστημιακές μονάδες, ίσως ξεκινήσουμε από το νοσοκομείο, αλλά πρώτα πρέπει να λύσουμε το θέμα εσωτερικά με τον ΟΚΥπΥ.

Σας παροτρύνω να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας, η δική μου πόρτα αλλά και όλων των Υπουργών είναι πάντα ανοικτή για να συζητήσουμε, να βρούμε λύσεις. Είμαστε δίπλα σας, σας προσεγγίζουμε ως συνεργάτες. Σε πολλά θέματα γνωρίζετε καλύτερα από εμάς τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε την ανάπτυξη της περιοχής, του τόπου μας γενικότερα που εδώ και 49 χρόνια βρίσκεται υπό κατοχή. Πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσουμε στην πολυπόθητη επανένωση. Ελπίζω σύντομα να έχουμε ανακοινώσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για τον διορισμό μιας προσωπικότητας που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Παρά τις διαφωνίες, τις διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαστε πανέτοιμοι στο πλαίσιο του διαλόγου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να βρούμε λύσεις και στα πιο δύσκολα θέματα, γιατί χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της χώρας μας.

ΡΜ/ΕΠ/ΣΧ