Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-10-2023 13:49

Ομιλία Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη στη συνέντευξη Τύπου για τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Είμαι ευγνώμων για την παρουσία σας και για την τιμή που μας κάνετε να είστε εδώ απόψε μαζί μας.

Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τους παλιούς φίλους χορηγούς του Φορέα για την εμπιστοσύνη και τη διαχρονική στήριξη και με ενθουσιασμό να καλωσορίσω τους νέους φίλους που μας δίνουν δύναμη για να συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε μεγαλεπίβολα και να βάζουμε τον πήχη ψηλά, ώστε ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης να μετατραπεί σε καθοριστικό κοινωνικό εργαλείο δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών για τους νέους της Κύπρου μας.

Φίλες και φίλοι,

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, ο φορέας ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της προηγούμενης Πρώτης Κυρίας κας Άντρης Αναστασιάδη – την οποία και θερμά καλωσορίζω και ευχαριστώ για την παρουσία της – μετά την οικονομική κρίση του 2013, βάσει νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ταμία τον Γενικό Λογιστή και Πρόεδρο την εκάστοτε Πρώτη Κυρία. Ο Φορέας δέχεται εισφορές από φυσικά και νομικά πρόσωπα σε Κύπρο και εξωτερικό και κατόπιν αίτησης παραχωρεί οικονομική βοήθεια σε παιδιά που σπουδάζουν και προέρχονται από οικογένειες πολύ χαμηλών εισοδημάτων ή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα κοινωνικό οικονομικά προβλήματα. Όταν δημιουργήθηκε, πρώτος στόχος ήταν να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους τα παιδιά που οι γονείς τους έμειναν άνεργοι.

Στην επιτροπή του Φορέα συμμετέχουν επίσης οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και Υγείας. Για αυτό και απόψε μαζί μας είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί, Γενικοί Διευθυντές ή και λειτουργοί τους, των οποίων η συνδρομή είναι πολύτιμη. Τους ευχαριστώ πολύ.

Τα βοηθήματα δίνονται στοχευμένα στους φοιτητές για κάλυψη μέρους των διδάκτρων και ενοικίων. Σπάνια και αιτιολογημένα δίνονται ως χρηματική βοήθεια. Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ότι οι εισφορές/δωρεές προς τον φορέα είναι απαλλαγμένες από τη φορολογία.

Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον σύζυγό μου, ενημερώθηκα αναλυτικά για τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, τον νόμο και τους κανονισμούς, το πώς στην καθημερινότητα του δουλεύει, και ανέλαβα ως εκτελεστική Πρόεδρος με πολλή όρεξη και αισιοδοξία. Αντιλήφθηκα αμέσως τη δυναμική που με λίγες προσπάθειες θα μπορούσε να αποκτήσει ο Φορέας, ώστε να αποτελέσει ένα ισχυρό κοινωνικό εργαλείο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα βοηθήθηκαν άνω των 3,000 παιδιών και δόθηκε ποσό άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Φορέας είχε μέχρι το 2022 προϋπολογισμό κοντά στις €400-450 χιλιάδες περίπου τον χρόνο.

Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του ο Φορέας συνεργάζεται άψογα με πολλά ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της Κύπρου, για αυτό και καλωσορίζω απόψε πρυτάνεις και καθηγητές από αυτά. Θέλω να σας πω ότι, όταν διαπιστωθεί ότι ένα παιδί που αποτείνεται στον Φορέα χρήζει περαιτέρω βοήθειας λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, κατόπιν δικής μας σύστασης, τα ιδρύματα αυτά προβαίνουν σε περισσότερες διευκολύνσεις ή μικρές υποτροφίες εκ μέρους τους. Μαζί τους δουλεύουμε στενά και υπάρχει αλληλοϋποστήριξη.

Επομένως, είναι πολυδιάστατη η κοινωνική δράση του Φορέα και υπάρχει μεγάλη προοπτική για το μέλλον. Είμαι σίγουρη ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ βασικό κοινωνικό εργαλείο με προσφορά στους νέους της χώρας μας, αλλά και γενικότερα για στήριξη της οικογένειας, ενός θεσμού που λόγω των σημερινών προκλήσεων και της ακρίβειας δοκιμάζεται. Και αυτό έχει δυστυχώς προεκτάσεις που αφορούν στην υπογεννητικότητα.

Πιστεύω πάρα πολύ στην παιδεία. Πιστεύω στη μόρφωση ως το ιδανικότερο εργαλείο προόδου του ανθρώπου. Και είμαι πολύ περήφανη που γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια χώρα που προσφέρει δωρεάν δημόσια παιδεία στα παιδιά της από το νήπιο μέχρι το ανώτερο επίπεδο. Ξέρετε, δεν είναι προνόμιο που το απολαμβάνουν οι πολίτες σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ως παιδί δε προσφύγων αντιλήφθηκα από πολύ μικρή ότι, για να μπορέσω να είμαι και να αισθάνομαι ίση και να κυνηγήσω τα όνειρά μου, η μόρφωση και η εργατικότητα θα ήταν το κλειδί που θα άνοιγε πόρτες που ενδεχομένως για άλλους να ήταν ήδη ανοικτές ή πιο εύκολα προσβάσιμες. Αν δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να σπουδάσουν, και δεν αναφέρομαι μόνο στις επιστήμες αλλά και στις τέχνες και στα τεχνικά επαγγέλματα, προσφέρουμε στην ευρύτερη μόρφωση και παιδεία όχι μόνο τη δική τους αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης, διότι συνειδητοποιούμε πλέον και ως γονείς ότι όταν τελειώνει ένα παιδί στα 17-18 το σχολείο χρειάζεται ακόμη καθοδήγηση, επιμόρφωση, ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα ωριμάσει περισσότερο.

Όπως έχει πει ο Οράτιος, η εκπαίδευση είναι κεφάλαιο για τον φτωχό και συμφέρον για τον πλούσιο – εννοώντας τον υλικά πλούσιο. Επομένως, αφορά και στον πλούσιο η μόρφωση του συνόλου των πολιτών, ώστε να διασφαλισθεί η γενικότερη πρόοδος, ο πολιτισμός, ότι μια χώρα θα έχει καλούς και ωφέλιμους πολίτες. Για αυτό και είναι στην πραγματικότητα εθνική επένδυση να δίνεις τη δυνατότητα σε όλους τους νέους σου να μορφωθούν, να σπουδάσουν αυτό που αγαπούν, να επίστανται ενός αντικειμένου, δηλαδή να το γνωρίζουν καλά. Αυτό τους δίνει γνώση αλλά και αυτοπεποίθηση που είναι εξαιρετικά σημαντική. Και μόνο μέσω της παιδείας χτυπάς κάθε μορφή εξτρεμισμού, διάκρισης, και δημιουργείς πολιτισμό, σεβασμό σε όλους και ανεκτικότητα.

Και κάπου εδώ δανείζομαι αυτό που είπε Νέλσον Μαντέλα και μου αρέσει πάρα πολύ, ότι «η παιδεία είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο». Κατάφερε ο Μαντέλα με μία πρόταση να αναδείξει τη δύναμη της εκπαίδευσης και να αποδώσει το πόσο σημαντικό είναι να επενδύουμε διαρκώς στην απόκτηση γνώσης.

Η κοινωνία μας σήμερα, και αυτό το διαπιστώσαμε καλά με τον Νίκο κατά τη διάρκεια μιας μακράς διαβούλευσης με απλούς ανθρώπους σε όλη την Κύπρο πέρσι αλλά και κάθε μέρα, διότι η επαφή με τον κόσμο συνεχίζεται, έχει ανάγκη από ίσες ευκαιρίες. Για να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες για όλους σε αυτές τις συνθήκες ακρίβειας που επικρατούν, θα πρέπει η πολιτεία να δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε να ξεκινάνε όλα τα παιδιά μας από την ίδια αφετηρία και έχοντας τα ίδια εφόδια. Ο Φορέας συμβάλλει σε αυτό.

Με τον Φορέα εναρμονιζόμαστε πλήρως με τους στόχους κοινωνικής πολιτικής της διακυβέρνησης του Νίκου.

Τα πράγματα είναι απλά. Από τον Μάρτιο του 2023 στοχεύουμε σε πολύ περισσότερες χορηγίες, καλύτερη επικοινωνία των στόχων μας στο ευρύ κοινό, απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών και πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά στους κανονισμούς και στα κριτήρια και στις εγκρίσεις. Θέλουμε επίσης να λιγοστεύουμε τον χρόνο αναμονής των παιδιών, ώστε να παίρνουν τα χρήματα νωρίτερα. Θέλουμε φέτος να είμαστε σε θέση, και σας λέω απόψε με βεβαιότητα ότι πετύχαμε ήδη τον πρώτο μας φιλόδοξο στόχο, να δώσουμε πολύ περισσότερες υποτροφίες σε παιδιά της μεσαίας τάξης και όχι μόνο παιδιά των οικονομικά αδυνάτων ή ευάλωτων, που θα συνεχίσουν να έχουν προτεραιότητα.

Από όταν ανέλαβα, ενθουσιασμένη για την δυναμική του Φορέα, που ήταν ένα ταμείο που ήταν κάτω του μισού εκατομμυρίου τον χρόνο, σκέφτηκα ότι αν η προκάτοχος μου έκανε το σπουδαίο έργο της ίδρυσης του ταμείου και λειτουργίας του, εγώ είχα τουλάχιστον χρέος να υπερδιπλασιάσω τα έσοδα του, να χαλαρώσω τα κριτήρια, να τα επικαιροποιήσω, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και να βοηθηθούν πολύ περισσότεροι φοιτητές. Αυτή θα είναι η δική μου συνεισφορά. Διότι με βοηθά πάντα να θέτω τους στόχους μου ως αυτά που θα ήθελα να έχω αφήσει πίσω μου όταν ο κύκλος αυτός θα κλείσει. Επομένως, σε 4,5 χρόνια από τώρα θα ήθελα να μπορεί ο Φορέας να μπει σε κάθε σπίτι της Κύπρου που έχει ανάγκη. Με λίγη βοήθεια μπορούμε μαζί να στηρίξουμε τις σπουδές ακόμα και χιλιάδων παιδιών ανά έτος. Φιλόδοξο αλλά εφικτό.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω διάφορες καινοτομίες. Καταρχάς να σας πω ότι έχουμε νέα ανανεωμένη σελίδα στο socialsupport.gov.cy, μπορείτε όλοι να μπείτε να δείτε τη σελίδα μας. Τα παιδιά θα ενημερώνονται και θα κάνουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, ενώ εισάγουμε και νέους τρόπους για τις εισφορές, απλοποιώντας και αυτή τη διαδικασία. Θα δείτε αν σκανάρετε από το κινητό σας στην καρτούλα που είναι μπροστά σας ότι μπορούν να γίνουν εισφορές μέσω τραπέζης αλλά και με το QR code, μέσω της JCC, την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθεια. Η νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα μας προσφέρει αυτές τις επιλογές πατώντας στην εισφορά και επιλέγοντας τον τρόπο που επιθυμείτε. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία Pixxelaction που δημιούργησε τη νέα ιστοσελίδα μας και τον νέο Γενικό Λογιστή κ. Αντρέα Αντωνιάδη και την ομάδα του για την προθυμία τους να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση κριτηρίων και σελίδας. 

Επί της ουσίας, ποιες είναι οι καινοτομίες και πώς θα επωφεληθούν περισσότερα παιδιά;

Για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 εισάγουμε μια νέα κατηγορία παιδιών στα οποία θα δίνονται υποτροφίες χωρίς να ελέγχονται εισοδηματικά οι οικογένειες τους. Επομένως, εφάπαξ ποσόν θα δίνεται αναλόγως αν λαμβάνουν και από αλλού υποτροφίες σε:

  1. ορφανά παιδιά από δύο γονείς,
  2. παιδιά των θυμάτων από την έκρηξη στο Μαρί το 2011 και εν ώρα δημοσίου καθήκοντος,
  3. παιδιά των εγκλωβισμένων,
  4. παιδιά που μέχρι την ενηλικίωση τους ήταν κάτω από την κηδεμονία της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας,
  5. μονογονείς με τέσσερα και άνω παιδιά,
  6. πολύτεκνους με πέντε και άνω εξαρτώμενα παιδιά.

Βεβαίως συνεχίζουμε τη βοήθεια σε παιδιά από οικογένειες πολύ χαμηλών εισοδημάτων, αλλά μπαίνουμε και στη μεσαία τάξη, χαλαρώνοντας το περιουσιακό κριτήριο και εναρμονίζοντάς το με το €1.2 περιουσίας που θέτει το κράτος σε όλες τις χορηγίες, και χαλαρώνοντας το εισοδηματικό, ειδικά στους μονογονείς άνω των τριών εξαρτωμένων και στους πολύτεκνους άνω των τεσσάρων εξαρτωμένων.

Για να καταλήξουμε σε αυτές τις καινοτομίες φέτος, κάναμε πολλούς υπολογισμούς και ασκήσεις επί χάρτου, όχι εμείς αλλά η ομάδα του Γενικού Λογιστή, βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων. Υπολογίσαμε ότι θα φτάναμε τα €2 εκατομμύρια περίπου, αξιοποιήσαμε πολλές επαφές με Κύπριους επιχειρηματίες εντός Κύπρου αλλά και με προσωπικότητες Κυπρίων της διασποράς, σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ και της εφοπλιστικής κοινότητας, και έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε με λίγη περισσότερη προσπάθεια 1300 παιδιά και ίσως περισσότερα, αντί 400 - 450 που ήταν. Θα ήθελα να σας πω ότι στους φοιτητές μπορεί και ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας να επωφεληθεί, αρκεί να είναι το πρώτο του πτυχίο και να εμπίπτει στα κριτήρια μας.

Συνεπώς, άμεσος στόχος για το 2023/2024 να συγκεντρωθούν πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ και να βοηθηθούν πέραν των 1300 φοιτητών.

Εάν εξασφαλίσουμε επαναλαμβανόμενες μεγάλες ετήσιες χορηγίες, τότε από το 2024-2025 θα δώσουμε υποτροφίες, γιατί όχι, και σε 1500 και 2000 παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος. Κάθε χρόνο περισσότεροι οι δικαιούχοι, πιο χαλαρά τα κριτήρια.

Ο Φορέας στοχεύει σε χορηγίες από φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν περίσσευμα. Γιατί το διευκρινίζω αυτό; Γιατί δεν πρόκειται να αναζητηθούν ποσά από απλούς πολίτες, διότι ο σκοπός είναι αυτούς να βοηθήσουμε. Ούτε πρέπει να εκλαμβάνεται ο φορέας ως φιλανθρωπία αλλά ως πράξη κοινωνικής ευθύνης από τους έχοντες, είτε ως προσωπικό περίσσευμα είτε ως εταιρικό, ως μια κοινωνική συνδρομή σε ένα κράτος που, στο κάτω κάτω, μας παρέχει ασφάλεια, τις υπηρεσίες του, για να ζούμε, να επιχειρούμε και να προκόβουμε.

Γνωρίζω πολλούς από σας προσωπικά. Γνωρίζω την ευαισθησία σας, ξέρω ότι όλοι σας επιτελείτε κάποιο σημαντικό φιλανθρωπικό έργο αθόρυβα, είστε άνθρωποι της κοινωνικής ευθύνης. Υπάρχουν άτομα εδώ απόψε – αυτοί ξέρουν, ο σκοπός του Φορέα δεν είναι να προβάλλει αλλά, ναι, θέλω να το πω – τους οποίους εκτιμώ βαθύτατα, διότι πάντα προστρέχουν συμπαραστάτες του κράτους και της κοινωνίας, ειδικά σε δύσκολες στιγμές, χωρίς να προσβλέπουν σε κανένα αντάλλαγμα, χωρίς να επιζητούν την αναγνώριση και τα μπράβο. Κάποιοι από αυτούς, όταν τους μίλησα για τους στόχους μου για τον Φορέα, μου είπαν προχώρα είμαστε δίπλα σου και μου επέτρεψαν σήμερα να είμαι εδώ και να μπορώ κάνω αυτές τις ανακοινώσεις. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.

Αν λοιπόν πιστεύετε και εσείς στη δύναμη της μόρφωσης ως του εργαλείου εκείνου που δίνει σε όλους τους νέους το κλειδί της προσωπικής ανέλιξης, της επιτυχίας που θα συμβάλει στην κοινωνική και εθνική ευημερία, στον πολιτισμό και στον σεβασμό με την ευρεία του έννοια, τότε θα μας δώσετε τεράστια χαρά και την απαιτούμενη χρηματοπιστωτική ασφάλεια, εάν στηρίξετε άμεσα και έμπρακτα τον Φορέα.

Οι φοιτητές μας θα κάνουν τις αιτήσεις τους για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά σε λίγες μέρες. Από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου θα είναι ανοικτές οι αιτήσεις. Αυτές τις μέρες θα προσπαθήσω να προβάλω αυτό το έργο και θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που είναι εδώ, που θα συνδράμουν, ώστε να μάθουν όλοι οι νέοι που δικαιούνται ότι μπορούν να αποταθούν στον Φορέα και να βοηθηθούν. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν.

Αγαπητοί φίλοι,

Πιστεύω σε ένα κράτος δικαίου, σε μια κοινωνία αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας, για την οποία οφείλουν να ενωθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου, δημόσιες και ιδιωτικές. Πιστεύω στην κοινωνική δικαιοσύνη και ότι κάθε παιδί πρέπει να βοηθηθεί να κυνηγήσει τα όνειρα του και να έχει αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να φτάσει όπου θελήσει. Όχι μόνο τα δικά μας παιδιά. Όλα τα παιδιά.

Πιστεύω στην εξέλιξη και όχι στη στασιμότητα, για αυτό και έθεσα την ενίσχυση του Φορέα ως προτεραιότητά μου. Πιστεύω στην ανάπτυξη κουλτούρας κοινωνικής ευθύνης. Δεν μας χρωστά μόνο το κράτος. Και εμείς οφείλουμε, εφόσον έχουμε περίσσευμα, να δώσουμε.

Το όραμα ενίσχυσης του Φορέα, για να μπορεί κάποια στιγμή να βοηθά χιλιάδες φοιτητές στην Κύπρο με πολύ σημαντικές για αυτά και τις οικογένειες τους χορηγίες, ως στήριξη στην κάθε οικογένεια που το παλεύει, είναι το βήμα το οποίο πρωτίστως θα ήθελα να έχω κάνει όταν ο σύζυγος μου με το καλό θα ολοκληρώνει τη θητεία του από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Κύπρου.

Έθεσα και άλλους στόχους και προτεραιότητες, όμως αυτός αφορά στο μέλλον των νέων μας, άρα και της πατρίδας μας, για αυτό και προηγείται. Ευχαριστώ τις άξιες γυναίκες που ηγούνται της ομάδας μου στην προεδρία και όλες και όλους τους λειτουργούς από όλες τις υπηρεσίες του κράτους για την υπομονή τους. Μπράβο σε όλους.

Κλείνω κλέβοντας μια φράση από τον Κομφούκιο.

Ένα ταξίδι χίλιων μιλίων αρχίζει με ένα βήμα.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πολλοί από εσάς θα είστε συνοδοιπόροι μου και θα μπορέσουμε να διανύσουμε όχι μόνο ένα βήμα αλλά χιλιόμετρα μαζί.

Σας ευχαριστώ.

(ΡΜ/ΑΦ/ΕΧΡ)