Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-10-2023 18:14

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) κ. Dolors Montserrat (Ομάδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -Ισπανία), η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Αμμοχώστου Δρος Σίμου Ιωάννου. Την κ. Montserrat συνοδεύουν o Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο κ. Αντρέας Κεττής, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ Σίμος Ιωάννου, ο Αντιδήμαρχος κ. Χρύσανθος Ζαννέττου και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Βασιλείου. 

Η Πρόεδρος της Βουλής αφού ευχαρίστησε την κα Montserrat για την παρουσία της στην Κύπρο προς διερεύνηση της κατάστασης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ανέφερε ότι το ζήτημα αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ζητώντας τη στήριξη των Ευρωπαϊκών θεσμών στην προσπάθεια ανατροπής των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

Η κα Montserrat, ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Βουλής για την επίσκεψή της στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στην παρουσία του Δημάρχου Αμμοχώστου και του κ. Λοϊζου Αυξεντίου, ο οποίος υπέβαλε σχετική αναφορά το 2004 στην Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ, εξέφρασε τον συγκλονισμό της για την κατάσταση που αντίκρυσε, διαβεβαιώνοντας την Πρόεδρο της Βουλής ότι τόσο η ίδια όσο και όλες οι πολιτικές ομάδες στην Επιτροπή Αναφορών συμπαρίστανται και στηρίζουν την Κύπρο στην επιδίωξη ανατροπής των τετελεσμένων στο θέμα της Αμμοχώστου. Η ίδια αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπονομεύοντας τις προοπτικές συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η ΕΕ οφείλει να παραμείνει πιστή στη νομιμότητα και τις αρχές της και επαναβεβαίωσε την επιθυμία των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στην πόλη τους. Επανέλαβε δε τη βούληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, όπως και των αρχών και αξιών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου, απορρίπτοντας την απαράδεκτη τουρκική αξίωση για λύση δύο κρατών. Η κα Δημητρίου, τόνισε ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επανένωσης και ειρηνικής συνύπαρξης, ζητώντας τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)