Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-10-2023 22:23

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, εκ μέρους του ΠτΔ, στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τα 20χρονα του ΚΟΑΠ

Φέτος, κλείνουν είκοσι χρόνια από την ίδρυση του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ). Είκοσι χρόνια ουσιώδους έργου και προσφοράς προς τον αγροτικό κόσμο του τόπου μας.

Στο διάστημα αυτό ο Οργανισμός, από μια μικρή ομάδα ατόμων, μεγάλωσε, στελεχώθηκε, ανέπτυξε δομές, τεχνολογία, απέκτησε εξειδίκευση και μηχανισμούς αυτοελέγχου και αυτοβελτίωσης. Κατάφερε να επιτελέσει έργο σε ένα δύσκολο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η διαμόρφωση του οποίου δεν εξαρτάται από την Κύπρο και τον ίδιο τον Οργανισμό αλλά από το σύνολο των είκοσι επτά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Είναι γεγονός ότι η Κύπρος, παρά το ότι είναι ισότιμο μέλος της Ένωσης, εξαιτίας του μικρού μεγέθους και των τοπικών χαρακτηριστικών της, αντιμετωπίζει, ορισμένες φορές, προκλήσεις στην εφαρμογή των πολιτικών και μέτρων στον γεωργικό τομέα. Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον λειτουργεί και φέρει εις πέρας την αποστολή του ο ΚΟΑΠ. Όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο Οργανισμός είναι ο διαχειριστής των κονδυλίων που καταβάλλονται στους τελικούς δικαιούχους, ενώ φέρει και την ευθύνη για την πρόληψη και πάταξη ατασθαλιών.

Με τη χρηματοδότηση που διοχετεύει στους δικαιούχους διασφαλίζεται η εφαρμογή της Γεωργικής Πολιτικής στην Κύπρο, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας. Στα είκοσι αυτά χρόνια, ο Οργανισμός μερίμνησε για την καταβολή, στους γεωργούς, των άμεσων πληρωμών όπως οι εκταρικές και οι διάφορες οικονομικές ενισχύσεις σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής. Μερίμνησε για την πληρωμή των δικαιούχων των Μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης σε διάφορες προγραμματικές περιόδους, αρχίζοντας από το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006, τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και 2014-2020, ενώ από φέτος διαχειρίζεται τις πληρωμές του Στρατηγικού Σχεδίου 2023-2027. Καταβάλλει επίσης τα ποσά που δικαιούνται οι συμμετέχοντες στα Μέτρα των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς.

Ο ΚΟΑΠ στα είκοσι έτη λειτουργίας του διαχειρίστηκε συνολικά ένα χρηματικό ποσό που πλησιάζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, από το οποίο το 60% εκταμιεύθηκε από τα ταμεία της Ε.Ε. Η επιτυχία, εκτός από τους αριθμούς, έγκειται και στο γεγονός ότι, και στις τρεις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους έγινε κατορθωτή η απορρόφηση στο 100% των ευρωπαϊκών κονδυλιών.

Φίλες και φίλοι,

Μπροστά μας υπάρχουν νέες προκλήσεις και διανοίγονται νέες δυνατότητες για τη γεωργία του τόπου. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τέθηκε σε εφαρμογή το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027. Το Σχέδιο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν σε δράσεις που προωθούν τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και παρέχουν κίνητρα για την τεχνολογική αναβάθμιση του γεωργικού τομέα. Σε συνδυασμό με δράσεις που βελτιώνουν τη θέση των γεωργών στη διατροφική αλυσίδα, φιλοδοξούμε στην ενίσχυση του γεωργικού τους εισοδήματος. Παράλληλα, το Σχέδιο στοχεύει στη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών, ώστε να επιτευχθεί η προστασία του περιβάλλοντος, η μετάβαση στην αειφορική γεωργία με ταυτόχρονη συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πάνω από όλα, φυσικά, θέτουμε την ανθρώπινη υγεία που αποτελεί βασικό στόχο της στρατηγικής μας, και για τον σκοπό αυτό, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου, προωθούνται δράσεις για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων για τον άνθρωπο. Δεν απουσιάζει από τους στόχους μας και η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, για τις οποίες παρέχονται κίνητρα τα οποία θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την παραμονή και εργασία των κατοίκων σε αυτές.

Επιδίωξη της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η δημιουργία ενός εύρωστου πρωτογενή τομέα, ο οποίος θα είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των παραγωγών και των καταναλωτών, να θρέψει τις νεότερες γενιές, αλλά και να προστατεύσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο αρμονικά και με σεβασμό θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί ο άνθρωπος-γεωργός. Το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 διαμορφώθηκε με επίκεντρο τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο-γεωργό, τον άνθρωπο-καταναλωτή, τον άνθρωπο που νοιάζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και σέβεται την ανθρώπινη υγεία, τον άνθρωπο των ορεινών περιοχών, τον άνθρωπο που εξοικειώνεται με τις νέες τεχνολογίες, τον άνθρωπο που αναπτύσσει κουλτούρα συνεργειών και συνεργασιών.

Αυτοί είναι οι στόχοι μας, αυτό είναι το όραμα μας για τη γεωργία του τόπου μας και είμαι σίγουρος ότι με τη συνδρομή του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων της αγροτικής ανάπτυξης, όλοι μαζί, θα πετύχουμε.

Φίλες και φίλοι,

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είχε, στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του ΚΟΑΠ, έναν στενό και αξιόπιστο συνεργάτη. Τα επιτεύγματα των είκοσι αυτών χρόνων στηρίχθηκαν στη δημιουργική συνεργασία του Οργανισμού με τα Τμήματα του Υπουργείου, το Τμήμα Γεωργίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με τη Διαχειριστική Αρχή Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Γεωργίας καθόριζε τους στρατηγικούς στόχους και την πολιτική που θα ακολουθούσε με γνώμονα πάντα την αγροτική ανάπτυξη και τη βελτίωση του εισοδήματος των γεωργών, και ο ΚΟΑΠ μαζί με τα τμήματα του Υπουργείου, καθώς και με άλλα Υπουργεία και Οργανισμούς, φρόντιζαν την υλοποίησή τους.

Κύριε Επίτροπε,

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Επιθυμώ να τονίσω ότι δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η πετυχημένη πορεία του ΚΟΑΠ θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η συσσωρευμένη εμπειρία σας αποτελεί τη βάση, αλλά και τη σιγουριά ότι και στο μέλλον ο ΚΟΑΠ θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην εφαρμογή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και θα έχει σημαντικό μερίδιο στην επίτευξη των στόχων της αγροτικής ανάπτυξης του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)