Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-10-2023 11:52

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην τελετή έναρξης της εκστρατείας καθαρισμού «Let’s Do It! Cyprus 2023», στο Ζύγι

Σε κάθε εκστρατεία καθαρισμού που συμμετέχουμε θυμίζω πάντα το γνωμικό του ιστορικού Δημήτριου Καμπούρογλου, το οποίο περιγράφει απόλυτα τον στόχο μας: «Καθαρόν πράγμα δεν είναι ό,τι επλύθη, αλλ’ ό,τι δεν ελερώθη». Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο απόλυτος σκοπός μας ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος δεν είναι ούτε οι εκστρατείες καθαρισμού αλλά ούτε και οι δράσεις που μέσω αυτών θα γίνει κάποιο είδος αποκατάστασης σε ένα σημείο της Γης μας που μολύνθηκε.

Από τις τόσες πολλές φορές που «επλύθη» ένα μολυσμένο κομμάτι της Γης μας, συνηθίσαμε και εμείς οι ίδιοι να θεωρούμε πως είναι κάτι φυσιολογικό. Πως είναι κάτι που μπορεί να γίνεται και να ξαναγίνεται και να ξαναγίνεται. Όμως όσες φορές και να «πλύνουμε» τις ακτές μας, όσες φορές και αν «πλύνουμε» τον βυθό μας, σε καμία περίπτωση δεν θα τον επαναφέρουμε στο σημείο που βρισκόταν πριν λερωθεί.

Για αυτό ο στόχος δεν είναι να ανακυκλώνουμε εκστρατείες καθαρισμού, αλλά να αρχίσουμε εμείς οι ίδιοι να μειώνουμε, να επαναχρησιμοποιούμε, να ανακυκλώνουμε, ώστε το κάθε υλικό να τυγχάνει της διαχείρισης που πρέπει. Να κάνουμε με άλλα λόγια πράξη και βίωμά μας όλα αυτά τα «R» που ακούμε καθημερινά: Reduce-Reuse-Recycle. Ας ξεκινήσουμε, όμως, πρώτα κάνοντας πράξη το πιο βασικό «R» που αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της δικής μας προσπάθειας. Το «Refuse», δηλαδή την άρνηση της πράξης και ενέργειας που μολύνει, που χαλά την ισορροπία, που γκριζάρει και θολώνει το νερό, τον αέρα και το έδαφός μας.

Η Πρόεδρος και Επικεφαλής του Διεθνούς Δικτύου «Let’s Do It! World» και του «World Cleanup Day» κα Heidi Solba πολύ εύστοχα διατύπωσε: «Τα απορρίμματα είναι το σύμπτωμα, το σκληρό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας που πρέπει να σχεδιαστεί ξανά έξω από τον κύκλο». Και η σημερινή εκστρατεία είναι το σύμπτωμα των δικών μας ενεργειών.

Έχοντας ως οδοδείκτη το πρόγραμμα διακυβέρνησης, εργαζόμαστε με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας μέσα από τη συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα οργανωμένα σύνολα πολιτών και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ώστε να προλάβουμε, στον βαθμό που μας επιτρέπεται, την όποια μόλυνση. Και η σημερινή εκστρατεία που συνδιοργανώνουμε με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο και ευχαριστώ για τη συνεργασία, αποσκοπεί στο να κάνει κατανοητό σε όλους εμάς τους συμμετέχοντες το ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να ρυπαίνουμε. Να σταματήσουμε να είμαστε σε μια χώρα που «επλύθη» και να ξεκινήσουμε να διαβιούμε σε μία χώρα που δεν «ελερώθη». Που δεν θα λερώνεται πια.

Η παρουσία σας εδώ, Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, δεν υποδηλώνει αλλά επιβεβαιώνει την προσωπική σας δέσμευση και εμπλοκή απέναντι στη συλλογική προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης. Η δική σας παρουσία κάνει πράξη αυτό που μας είπατε την πρώτη μέρα διορισμού μας. Ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να αποτελέσουμε τα πρότυπα και τα παραδείγματα της αλλαγής που επιθυμούμε. Υπό τη δική σας καθοδήγηση δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουμε και να μιμηθούμε το δικό σας παράδειγμα.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΤΑΘΕ, στην ομάδα μου στο Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Let’s Do Ιt» για τη συνεργασία, στην Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου για τη φιλοξενία, στη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ζυγίου κα Μαργαρίτα Αγαθοκλέους και στον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου για την άμεση ανταπόκριση για συμμετοχή των παιδιών του σχολείου στη σημερινή εκστρατεία.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε ακόμη στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, στον Σύνδεσμο Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου (Σ.Ε.ΒΑ.Κ) στη Λιμενική Αστυνομία, στον Όμιλο Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Λάρνακας «Ιππόκαμπος» αλλά και σε όλους τους εθελοντές και όλες τις εθελόντριες για τη συμμετοχή.

Με τη βοήθεια και τη δέσμευση όλων μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή που επιθυμούμε και να αφήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, μεγάλη τιμή για μένα να καλέσω στο βήμα τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, για να δώσει και το έναυσμα για έναρξη της εκστρατείας «Let’s Do It! Cyprus 2023» την οποία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στηρίζει το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

(EN/ΙΣ)