Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-10-2023 12:33

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο Φεστιβάλ Αυθεντικών Τοπικών και Παραδοσιακών Προϊόντων, στον Φαρμακά

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στο όμορφο χωριό Φαρμακάς για το Φεστιβάλ Αυθεντικών Τοπικών και Παραδοσιακών Προϊόντων. Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή να συμμετέχω στην εκδήλωση αυτή που πραγματοποιείται για 10η φορά, γεγονός που καταδεικνύει την επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και το ενδιαφέρον και την εκτίμηση των συμπολιτών μας για την παράδοση του τόπου μας.

Σήμερα, έχουν την τιμητική τους το κυδωνόπαστο, ο ππαλουζές, ο σουτζιούκκος, ο τραχανάς, το χαλλούμι και τόσα άλλα γεωργοκτηνοτροφικά παραδοσιακά παρασκευάσματα. Σήμερα δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία, κατά την περιδιάβαση στο φεστιβάλ, να γευτούμε, αλλά και να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παρασκευής των τοπικών αυτών εδεσμάτων από τους «μάστρους» στο είδος τους. Επιπρόσθετα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την απόσταξη ζιβανίας και την επίδειξη οινοποιίας στο παραδοσιακό πιθάρι, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις μας στη λαογραφία του τόπου μας. Όλα αυτά τα προϊόντα είναι μοναδικά και αποτελούν μέρος της γαστρονομικής κληρονομιάς της Κύπρου μας. Μιας κληρονομιάς που θα πρέπει με σεβασμό και ιδιαίτερη εκτίμηση να διαφυλάξουμε «ως κόρην οφθαλμού» για τις επόμενες γενιές.

Θα ήθελα εδώ να σταθώ στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια στους παραγωγούς μας ώστε να επιτευχθεί η προστασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ονομασιών παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας στο πλαίσιο του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προστασία ονομασιών των αγροτικών μας προϊόντων μέσω του συστήματος Γεωγραφικών Ενδείξεων αποτελεί σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου μας. Πέραν τούτου, στο πλαίσιο της φιλοαγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος απονομής κυπριακού σήματος. Αυτό θα δώσει μίαν επιπλέον ώθηση στην κυπριακή ύπαιθρο. Η απονομή σήματος αποτυπώνει ουσιαστικά την προέλευση των προϊόντων και θα τους προσδίδει μια διαφοροποιημένη παρουσία στην αγορά συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής, αλλά και με την εγχώρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος για την Κυβέρνηση είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της μεταποίησης και της αξιοποίησης των γεωργικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς. Εργαζόμαστε άοκνα για την αναζωογόνηση του πληθυσμού της υπαίθρου, για ένα δίκαιο εισόδημα για τον παραγωγό, για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και τη στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού τομέα. Είναι βέβαια γνωστό ότι ο αγροτικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση, με συνέπεια και υψηλό το αίσθημα ευθύνης, στέκεται πάντα δίπλα στον γεωργό, τον κτηνοτρόφο και τον μεταποιητή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί κάθε καινούρια πρόκληση. Ταυτόχρονα, ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού μας τομέα.

Φίλες και φίλοι,

Ας κάνουμε λοιπόν μια περιδιάβαση στα δρομάκια του χωριού, ας πιούμε νερό από τη «Χρυσή Πηγή του Φαρμακά», «τη βρύση του Κοσκινά», και ας γευτούμε το παραδοσιακό κουλούρι του φούρνου, τον ππαλουζέ, τον σουτζιούκκο, το κυδωνόπαστο και τη ζιβανία, προϊόντα άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τόπο αυτό και την παράδοση της Κύπρου μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της όμορφης εκδήλωσης, τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Φαρμακά και το Κοινοτικό Συμβούλιο Φαρμακά. Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.

Ευχαριστώ.

(ΜΓ)