Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-10-2023 14:12

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στο 5ο Φεστιβάλ παραδοσιακών γεύσεων παλουζέ, σιουτζιούκκου και ζιβανίας

Αποτελεί ξεχωριστή χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο 5ο Φεστιβάλ παραδοσιακών γεύσεων παλουζέ, σιουτζιούκκου και ζιβανίας, που διοργανώνεται εδώ, στον πανέμορφο Πεδουλά, από το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας. Η παρουσία μου στην περιοχή, ξυπνά για μένα νοσταλγικές αναμνήσεις και χαρούμενες στιγμές, αφού, εκ μητρογονίας, κατάγομαι από τον εξίσου όμορφο γειτονικό Μουτουλλά.

Το Φεστιβάλ παραδοσιακών γεύσεων του Πεδουλά, αναγνωρίζεται πλέον ως θεσμός και συμβάλλει στη διαφύλαξη και στην προβολή της πολιτιστικής μας παράδοσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, πλήθος κόσμου σπεύδει στον Πεδουλά, για να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αυτός άλλωστε υπήρξε και ο στόχος που έθεσαν οι διοργανωτές με την ανάληψη της πρωτοβουλίας και την καθιέρωση στη συνέχεια του Φεστιβάλ: να δώσουν την ευκαιρία στους μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους, να βιώσουν και να συμμετέχουν, ανάμεσα σε άλλα, στη διαδικασία παραγωγής νόστιμων τοπικών εδεσμάτων και να ανακαλύψουν τη μοναδικότητα της τεχνοτροπίας της κυπριακής χειροτεχνίας. Μετατρέποντας τους γραφικούς δρόμους, τα στενά σοκάκια και την όμορφη πλατεία του χωριού σε ένα εργαστήρι παραδοσιακών γεύσεων και τεχνών, το Φεστιβάλ αναβιώνει και συντηρεί ήθη, έθιμα και αξίες του πολιτισμού και της ταυτότητας που μας χαρακτηρίζουν ως λαό.

Αυτόν τον ανεξάντλητο θησαυρό του τόπου μας επιδιώκουμε να κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά και να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος της, φροντίζοντας οι νέοι και οι νέες μας να αγαπήσουν και να διατηρήσουν με τη σειρά τους αναλλοίωτη την πολιτιστική μας κληρονομιά σε όλες τις εκφάνσεις της. Προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο εμείς, ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, όσο και το αρμόδιο Υφυπουργείο, εφαρμόζουμε μια συνεκτική πολιτική και προωθούμε σειρά δράσεων, οι οποίες αναδεικνύουν τον πλούτο των μνημείων, των παραδόσεων, των εθίμων και άλλων στοιχείων της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας και σχετίζονται με τον κύκλο της ζωής και τις δραστηριότητες των ανθρώπων του νησιού μας.

Φίλες και φίλοι,

Στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας βρίσκονται η κοινοτική αρχή, τα οργανωμένα σύνολα και οι κάτοικοι του Πεδουλά. Τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη για τις τοπικές παραδόσεις, οι άνθρωποι αυτοί, κατάφεραν να τις διατηρήσουν ζωντανές, οδηγώντας παράλληλα την κοινότητά τους στην ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια. Ως Κυβέρνηση, θέτουμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση, την πρόοδο και την ανάπτυξη των κοινοτήτων και των κατοίκων της υπαίθρου, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για το ευρύτερο έργο που επιτελούν για την πρόοδο της κοινότητας και των κατοίκων της και να τους επαινέσω για την όμορφη αυτή εκδήλωση, όπως και όλους όσοι συνέδραμαν στην επιτυχή διοργάνωσή της. Ως Πολιτεία, είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά τους, με την αφοσίωση στην παράδοση και στον πολιτισμό μας.

(ΓΟικ/ΙΣ)