Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2023 12:08

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Δρος Μαρίας Παναγιώτου στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του «Radisson Blu-Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας»

Με ιδιαίτερα χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Δεν το λέω αυτό για λόγους αβρότητας αλλά επειδή, ως Επίτροπος Περιβάλλοντος, έχω χρέος να στηρίζω και να προωθώ τις περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές ώστε αυτές να αποτελέσουν τη βάση για να ακολουθήσουν και άλλοι οργανισμοί.

Σήμερα βρισκόμαστε στη δημοσιογραφική διάσκεψη έναρξης του «Radisson Blu-Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας» ο οποίος προάγει τη βιωσιμότητα και τη φιλοπεριβαλλοντική διάσταση μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο. Ειδικότερα, δικαίως διεκδικεί τον τίτλο του Πρώτου Πράσινου Μαραθωνίου της Κύπρου, αφού από το 2017 που «τρέχει», εφαρμόζει ένα «πράσινο» πρωτόκολλο. Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο το οποίο εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται ετησίως ως προς τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως το νερό που χρησιμοποιούν οι δρομείς αλλά και η οργανωτική επιτροπή του Μαραθωνίου.

Το ίδιο συμβαίνει με τη σωστή διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών όπως το πλαστικό και το χαρτί με μείωση της χρήσης τους, μέσω της τεχνολογίας ή και της προτίμησης επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων όπως τα παγούρια νερού, της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέσω των άσκοπων μετακινήσεων κ.ά. Επίσης, ο Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης προωθεί την περιβαλλοντική κουλτούρα μέσα από καθαρισμούς χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών αλλά και δενδροφυτεύσεις.

Αυτοί είναι, εξάλλου, ορισμένοι από τους λόγους που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Μετά από μία πενταετή και πλέον, επιτυχημένη «διαδρομή», ο Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας αποφάσισε να αφήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πόλη της Λάρνακας.

Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος να ενισχύσει το αστικό πράσινο, που αποτελεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, βρήκε ευήκοα ώτα στη διοίκηση του Μαραθωνίου. Έτσι, Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Δήμος Λάρνακας και οργανωτική επιτροπή Μαραθωνίου ενώνουμε δυνάμεις και προχωρούμε στο επόμενο διάστημα στη δημιουργία του πρώτου διαδραστικού Πάρκου Μαραθωνίου στην Κύπρο.

Πρόκειται για ένα διαδραστικό πάρκο που θα είναι ανοικτό σε όλες και όλους, με πολλαπλά οφέλη, όπως η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, του αστικού πρασίνου, του μικροκλίματος της περιοχής και πρωτίστως της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Είναι ένα πάρκο που θα επιτρέπει σε όλους τους δρομείς που θα εμπλακούν να παρακολουθούν την ανάπτυξη της φύσης και των θετικών επιδράσεων της ανθρώπινης δημιουργίας σε μια όμορφη περιοχή της Λάρνακας, πλησίον της Πιαλέ Πασά.

Εκτιμώ πως αξίζει να τονιστεί πως η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται και προωθεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), όπως είναι ο 11ος που αφορά τις βιώσιμες πόλεις, ο 13ος που αφορά τη δράση για το κλίμα και φυσικά ο 17ος που αναφέρεται στη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων.

Οφείλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Μαραθωνίου που υιοθέτησε την εισήγησή μας. Ιδιαίτερες, όμως, ευχαριστίες οφείλω στον αγαπητό φίλο Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την εισήγηση αυτή και βοήθησε στο να γίνει πράξη, παραχωρώντας για τον σκοπό αυτό χώρο του Δήμου Λάρνακας.