Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-10-2023 21:45

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή εγκαινίων του Κτηρίου της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Πάφο

Πολύ δύσκολα μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο έργο δημόσιου χαρακτήρα το οποίο να έχει μεγαλύτερο και πιο έντονο αποτύπωμα στην πορεία μιας κοινωνίας από την ίδρυση ενός πανεπιστημίου και την ανέγερση των εγκαταστάσεών του.

Μπορεί απόψε να μην εγκαινιάζουμε ένα νέο πανεπιστήμιο, αλλά αισθάνομαι ότι το διπλό γεγονός της ίδρυσης μιας νέας Σχολής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με έδρα την Πάφο και της ανέγερσης του κτηρίου που τη στεγάζει συνιστούν ένα μεγάλο σταθμό στην ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, στην πορεία του ΤΕ.ΠΑ.Κ. και, βέβαια, στη μακραίωνη ιστορία της πόλης και της Επαρχίας Πάφου.

Για εμένα, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ως ένας άνθρωπος που θήτευσε στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η αποψινή εκδήλωση είναι πηγή χαράς, υπερηφάνειας και ευαρέσκειας. Η ανάπτυξη της Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και η προαγωγή της Παιδείας αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση καθώς, το έχω πει πολλές φορές, η Παιδεία και η Υγεία είναι οι πιο σημαντικοί τομείς διακυβέρνησης, γιατί ακριβώς επηρεάζουν οριζόντια όλους τους τομείς διακυβέρνησης. Συνδέονται με την πνευματική, την οικονομική και την κοινωνική πρόοδο του λαού και της χώρας μας αλλά και με τον αγώνα που διεξάγουμε για να ζήσουμε ελεύθεροι και υπό συνθήκες δημοκρατίας στην προγονική γη.

Εύλογα, λοιπόν, η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην επέκταση και εμβάθυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της δημόσιας και της ιδιωτικής, καθώς τη θεωρούμε τροφό της πνευματικής αλλά και της υλικής ανάπτυξης και προόδου.

Και θέλω να σας αναφέρω απόψε ότι περίπου πριν δύο μήνες είχαμε την πρώτη εσωτερική σύσκεψη, στη δική μου παρουσία, με τους Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, και έχουμε ξεκινήσει την εκπόνηση μιας στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία στην οικονομία της χώρας μας, είναι περίπου στο 7% του ΑΕΠ της οικονομίας της χώρας μας, και θέλουμε να εργαστούμε ακριβώς, δεν εφησυχάζουμε λόγω των θετικών εξελίξεων, θέλουμε ακόμη περισσότερο να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι σημαντική, για παράδειγμα, η προσέλκυση ξένων φοιτητών στη χώρα μας, η υιοθέτηση και της αγγλικής γλώσσας στα πανεπιστήμιά μας – και τα δημόσια πανεπιστήμιά μας – είναι κάτι που στηρίζουμε ως κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών πανεπιστημίων.

Είναι, λοιπόν, έντονη πεποίθησή μου ότι το διπλό έργο της ίδρυσης της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕ.ΠΑ.Κ. και της ανέγερσης του κτηρίου που εγκαινιάζουμε σήμερα (ευγενική χορηγία της οικογένειας του αείμνηστου Κοκή Ιωαννίδη) σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ελπιδοφόρας εποχής τόσο για το ακαδημαϊκό ίδρυμα όσο και για την πόλη και την Επαρχία της Πάφου.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι το εν λόγω έργο – και όντως αποτελεί πρότυπο το οποίο θέλουμε να ακολουθήσουμε και σε άλλες περιπτώσεις κ. Πρύτανη – υπήρξε προϊόν της σύμπραξης μιας Τοπικής Αρχής, του Δήμου Πάφου και ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, του ΤΕ.ΠΑ.Κ., με την ισχυρή στήριξη του Κράτους, της προηγούμενης Κυβέρνησης. Να χαιρετίσω και εγώ την παρουσία του Πρόδρομου Προδρόμου στην Πάφο, να τον καλωσορίσω κι εγώ με τη σειρά μου. Ο ρόλος του ήταν καθοριστικής σημασίας.

Να αναφέρω ότι ήμουν κι εγώ μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης όταν λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις ενστάσεις, τις συζητήσεις που έγιναν. Άρα, μπορώ από προσωπική εμπειρία να καταθέσω ότι η συμβολή του φίλου του Πρόδρομου ήταν καθοριστικής σημασίας, όπως φυσικά και της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Επιτροπής Παιδείας. Η ευόδωση του εγχειρήματος καθιστά τη συνεργασία αυτή παράδειγμα προς μίμηση, ενώ την ίδια στιγμή δείχνει και τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνένωση δυνάμεων από διαφορετικούς τομείς προς υλοποίηση κοινωφελών σκοπών και στόχων μεγάλης κλίμακας.

Γνωρίζοντας - το άκουσα πολλές φορές απόψε - τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Δήμος Πάφου για τη σύλληψη, ωρίμανση και υλοποίηση της ίδρυσης της νέας Σχολής του ΤΕ.ΠΑ.Κ. με έδρα την Πάφο αλλά και για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του εξαίρετου αρχιτεκτονήματος που εγκαινιάζουμε σήμερα, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στον Δήμαρχο Πάφου, το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική ομάδα, τους συνεργάτες σας, για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε η Τοπική Αρχή της Πάφου. Φυσικά, να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και προς τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του ΤΕ.ΠΑ.Κ., επειδή έλαβαν τα μηνύματα των καιρών και της κοινωνίας και συνέπραξαν για την πρώτη επέκταση του Πανεπιστημίου εκτός της έδρας του.

Φίλες και φίλοι,

Η δημιουργία της συγκεκριμένης νέας Σχολής του ΤΕ.ΠΑ.Κ. στην Πάφο μου δίνει το έναυσμα να αναδείξω τον ρόλο και την υποχρέωση των δημοσίων και ιδιωτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων να αφουγκράζονται τις ανάγκες, τις τάσεις και τις μεταβολές στον χώρο της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της κοινωνίας μας γενικότερα και να εντάσσουν στον στρατηγικό τους προγραμματισμό πολιτικές, ενέργειες και δράσεις που θα εξασφαλίζουν ότι θα συμβαδίζουν με το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι στη χώρα μας. Πρόσφατα είχα συναντήσεις και με τις Πρυτανικές Αρχές και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί και θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνδέσουμε την εκπαίδευση μαζί με την οικονομία της χώρας. Γιατί εκείνο που θέλουμε δεν είναι απλά να κτίζουμε νέες Ακαδημαϊκές Σχολές. Εχει σημασία να κτίζουμε στοχευμένα ακαδημαϊκές σχολές, όπως αυτή που γίνεται σήμερα στην Πάφο, γιατί είναι πολύ στοχευμένη η απόφαση για ίδρυση της συγκεκριμένης σχολής στην Πάφο, έτσι ώστε οι απόφοιτοί μας να μπορούν αύριο να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας και τις ανάγκες της χώρας μας.

Αναφέρθηκε προηγουμένως ο Δήμαρχος Πάφου στο μεταναστευτικό, ένα τεράστιο πρόβλημα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση, και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα την αντιμετωπίσουμε. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε περίπου πέραν του 6% του πληθυσμού της χώρας μας είναι αιτητές ασύλου που έχουν έρθει στη χώρα μας από τρίτες χώρες. Την ίδια στιγμή όμως έχουμε καθημερινά δικαιολογημένα αιτήματα από την ξενοδοχειακή βιομηχανία, από τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τους χώρους εστίασης να ζητούν άδεια από την κυβέρνηση για να φέρουν κόσμο από τρίτες χώρες, γιατί δεν μπορούν να βρουν στην κυπριακή αγορά. Άρα, η σύνδεση της εκπαίδευσής μας με την οικονομία μας είναι πρωταρχικής σημασίας, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας και πέρα από τη σύμπραξη του Δήμου Πάφου με ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, το αντικείμενο ενασχόλησης αυτής της Σχολής είναι μια άλλη πρωτοτυπία την οποία θα πρέπει να αναφέρουμε.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα, λόγω της φύσης της, πρέπει να είναι ανοικτή σε συνέργειες και σε αλλαγές, δείχνοντας εξωστρέφεια και χαίρομαι γιατί η ηγεσία του ΤΕ.ΠΑ.Κ. έδωσε απτά δείγματα μιας τέτοιας κουλτούρας και νοοτροπίας με την προώθηση και την υιοθέτηση της ιδέας για τη νέα Σχολή  με έδρα την Πάφο.

Κινούμενος σε αυτό το σκεπτικό και επεκτείνοντάς το, θέλω να επισημάνω τον ρόλο και τη μεγάλη θετική επίδραση που μπορεί να έχει στην τουριστική βιομηχανία της πόλης και της Επαρχίας Πάφου αλλά και της χώρας μας γενικότερα η λειτουργία της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕ.ΠΑ.Κ. Καθώς η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την οικονομία, και συγκεκριμένα στηρίζει και προωθεί κάθε πρωτοβουλία και δράση που αυξάνει την προσφορά καταρτισμένου προσωπικού στον πολύ κρίσιμο αυτόν τομέα της οικονομίας μας, αλλά και αναβαθμίζει το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών στα ξενοδοχεία, στα κέντρα αναψυχής και στις υπόλοιπες υποδομές του ευρύτερου τουριστικού τομέα, προσβλέπω ότι οι εταίροι της τουριστικής βιομηχανίας μας ανά το παγκύπριο, όχι μόνο στην Πάφο, θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες και τις προοπτικές που διανοίγονται με τη λειτουργία της Σχολής στην Πάφο.

Κυρίες και Κύριοι,

Παρακολουθώντας την πορεία της πόλης της Πάφου στα τελευταία χρόνια, είναι εμφανές ότι η ανάπτυξη πανεπιστημιακών υποδομών σε αυτήν εξελίσσεται σε πολύ σημαντικό παράγοντα για την πολιτιστική, την οικονομική και την κοινωνική πρόοδο της πόλης. Η έναρξη λειτουργίας τον περασμένο μήνα της νέας Σχολής του ΤΕ.ΠΑ.Κ. και του American University of Beirut  αλλά και η λειτουργία άλλων ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην πόλη όπως το Neapolis που ήταν το πρώτο που ιδρύθηκε στην πόλη μας, καταδεικνύει το αξιέπαινο έργο που παράχθηκε αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε το οποίο επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε και στον τομέα της εκπαίδευσης και πολλούς άλλους τομείς, όπως οι παρεμβάσεις που επιχειρούμε να προωθήσουμε με την παρούσα κρίση στη Μέση Ανατολή. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω από το βήμα αυτό απόψε είναι ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα έλθουμε αρωγοί και υποστηρικτές κάθε προσπάθειας για την εγκατάσταση στην Πάφο αλλά και σε άλλες επαρχίες, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων διεθνούς αναγνώρισης και κύρους.

Και γνωρίζω πάρα πολύ καλά το θέμα που προκύπτει και με την ανάγκη ιατρικής πανεπιστημιακής σχολής στην Πάφο. Είναι κάτι που θα προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Θα ήθελα, καταλήγοντας, γιατί και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, να σημειώσω το γεγονός, επισημαίνοντας τη σημασία που αποδίδουμε στην απρόσκοπτη και εμπρόθεσμη απορρόφηση από το Κράτος των χρηματοδοτικών πόρων της Ευρωπαικής ΄Ενωσης, ότι η ανέγερση και ο εξοπλισμός του κτηρίου της Σχολής έχουν συγχρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ "ΘΑλΕΙΑ 2021 - 2027".

Να συγχαρώ επίσης τους συντελεστές του σχεδιασμού και της ανέγερσης του κτηρίου που εγκαινιάζουμε σήμερα. Είμαι εντυπωσιασμένος από όλα όσα έχω ακούσει, ειδικότερα από τον αρχιτέκτονα του έργου κ. Ηρακλή Παπαχρίστου που θεωρώ ότι έθεσε τη σφραγίδα του σε ένα πραγματικό τοπόσημο και σημείο αναφοράς για την πόλη της Πάφου.

Στους πρωτοετείς φοιτητές και τις πρωτοετείς φοιτήτριες της Σχολής εύχομαι κάθε επιτυχία στις σπουδές τους.

Φίλες και Φίλοι,

Κυρίες και κύριοι,

Από την αποψινή εκδήλωση αντλώ αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας στη χώρα μας.

Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι από τις δικές σας πρωτοβουλίες, τις δικές σας δράσεις.

Μια νέα σελίδα ξεκινά σήμερα να γράφεται τόσο για το ΤΕ.ΠΑ.Κ. όσο και για την πόλη και την Επαρχία της Πάφου. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η νέα σελίδα θα είναι δημιουργική, ωφέλιμη και επιτυχημένη. Εμείς ως Πολιτεία θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε στο πλευρό σας, όχι με λόγια, έμπρακτα και αποτελεσματικά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(ΚΚ/ΕΠ)