Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2023 20:11

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου στην εκδήλωση «Πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους» του Ιδρύματος Προώθησης Ισότητας «ΥΠΑΤΙΑ» και του Δήμου Στροβόλου

Ανά το παγκόσμιο:

-           9 στους 10 άνδρες και γυναίκες έχουν βαθιές προκαταλήψεις κατά των γυναικών,

-           Το 49% πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι ηγέτες από τις γυναίκες,

-           Το 25% πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένο για έναν άντρα να κτυπά τη σύντροφο του.

Τα πιο πάνω αναφέρονται στην έκθεση του ΟΗΕ 2023. Η έκθεση είναι βασισμένη σε έρευνα που κάλυψε το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί και τί σχέση έχουν με τη σημερινή εκδήλωση;

Σημαίνει πως μέχρι και σήμερα οι βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις καλά κρατούν, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να δηλώνει ότι χρειαζόμαστε 300 χρόνια για να φθάσουμε την πλήρη και ουσιαστική έμφυλη ισότητα. Το υπό συζήτηση σημερινό θέμα είναι μέρος αυτών των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, παρά το ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει κινητοποιηθεί για να δώσει τέρμα σε κάθε μορφή βίας με το #ΜeΤοο.

Συγχαίρω τις διοργανώτριες της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την ευκαιρία να τεθεί η σημερινή εκδήλωση υπό την αιγίδα του Γραφείου μας.

Η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας είναι ένα ακόμη φαινόμενο που οι γυναίκες βιώνουν δυσανάλογα και το οποίο πηγάζει από βαθιά ριζωμένες ανισότητες και τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ των φύλων. Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων ενός ατόμου, δημιουργεί ένα ανασφαλές και εχθρικό περιβάλλον εργασίας. Αυτό το περιβάλλον δεν πρέπει ποτέ να γίνεται ανεκτό.

Με βάση τη νομοθεσία που ισχύει στην Κύπρο, οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικής φύσης, που παραβιάζει την αξιοπρέπεια του ατόμου, αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση. Έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες, οι οποίες υφίστανται την παρενόχληση, πάντα λένε όχι, είτε με λόγια είτε με έμμεσο τρόπο, αλλά συνήθως το άτομο που παρενοχλεί, σκόπιμα, αγνοεί την άρνηση. Μάλιστα ακούμε σχόλια όπως για παράδειγμα «κάνει τη δύσκολη». Οι γυναίκες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν και να σταματήσουν την παρενόχληση, αλλά αν δεν βρουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, βοήθεια εντός του οργανισμού τους/τις συναδέλφους/ισσες, είτε υποφέρουν σιωπηλά, είτε παραιτούνται από την εργασία τους.

Έρευνες στην Ελλάδα έδειξαν ότι το 70- 80% των γυναικών που παρενοχλούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε παραιτούνται, είτε απολύονται, με αποτέλεσμα να έχουν επιπτώσεις στην επαγγελματική τους καριέρα. Στον δημόσιο τομέα ο κανόνας είναι να μετατίθενται οι γυναίκες από τις θέσεις όπου εργάζονται και ο θύτης να παραμένει στη θέση του. Δεν υπάρχει παραδειγματική τιμωρία για τους θύτες.

Σε όλα τα πιο πάνω, όμως, έχει ευθύνη και ο εργοδότης για αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών στον οργανισμό του.

Οι εργοδότες έχουν την ευθύνη να δημιουργούν πολιτικές, να παρέχουν εκπαίδευση που να καλλιεργεί κουλτούρα ισότητας και αλληλοσεβασμού, να δημιουργούν ένα ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον αναφοράς, όπου οι εργαζόμενοι να μπορούν να αναφέρουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή εκφοβισμού χωρίς να φοβούνται για εκδικητικές συμπεριφορές. Κυρίως όμως έχουν την ευθύνη και πρέπει να δρουν ως παράδειγμα προς μίμηση.

Η προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και η πλήρης διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί μία από τις υψηλές προτεραιότητες της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, στόχος μας είναι η δημιουργία ενός έμφυλου πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου, η αποδόμηση έμφυλων στερεότυπων συμπεριφορών και προκαταλήψεων. Έμφαση θα δοθεί σε προληπτικές δράσεις. Για πρώτη φορά το εγχείρημα είναι οι πολιτικές και οι δράσεις να είναι προληπτικές και όχι μόνο διορθωτικές. Η Κυβέρνηση, δηλαδή, να λειτουργεί ως παράδειγμα σε μια προσπάθεια ολιστικής και όχι αποσπασματικής προσέγγισης.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η Υπουργική Απόφαση που εξουσιοδοτεί την Επίτροπο Ισότητας να ετοιμάζει, να παρακολουθεί και να αξιολογεί τη Νέα Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία, αλλά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για να γίνουν εφικτά τα πιο πάνω στόχος είναι να θεμελιώσουμε την κουλτούρα της ισότητας των φύλων, μακριά από αναχρονιστικές προκαταλήψεις και να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, στο οποίο οι γυναίκες θα αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Μόνο με αυτό τον τρόπο τα θύματα μπορούν να καταγγείλουν, μπορούν να σπάσουν τη σιωπή τους. 

(ΝΓ/ΚΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα