Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2023 20:35

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Έκθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Έκτη Επιτροπή του ΟΗΕ κ. Θεόδουλος Πιττάκης προέβη στις 30 Οκτωβρίου σε δήλωση ενώπιον της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη συζήτηση της ετήσιας Έκθεσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Στην παρέμβασή του, ο κ. Πιττάκης επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και επισήμανε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται για την καθολική επικύρωση και πλήρη εφαρμογή του Καταστατικού της Ρώμης, χαιρετίζοντας παράλληλα την πρόσφατη επικύρωση του από την Αρμενία. Επίσης, χαιρέτισε την αυξημένη δραστηριότητα του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας αναθεώρησης του Δικαστηρίου με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης και αποτελεσματικότητάς του.

Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η ίδια θύμα του εγκλήματος της επίθεσης και ότι είναι μεταξύ των πρώτων κρατών  που επικύρωσαν τις τροποποιήσεις της Καμπάλα στο Καταστατικό της Ρώμης για το έγκλημα της επίθεσης και κάλεσε όλα τα κράτη-μέρη να πράξουν το ίδιο.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Κύπρος είναι ένα από τα 38 κράτη που συνυπέγραψαν στις 2 Μαρτίου 2022 την «Παραπομπή Κράτους Μέρους με το άρθρο 14 του Καταστατικού της Ρώμης» αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι η ατιμωρησία που υπάρχει για σοβαρά εγκλήματα και φρικαλεότητες σε όλο τον κόσμο οφείλεται, εν μέρει, και στην απουσία παραπομπής υποθέσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο ΔΠΔ. Η ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραπέμπει υποθέσεις  στο ΔΠΔ είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να τερματίσει τη σύγκρουση, να εξασφαλίσει βιώσιμη λύση και να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα.

Για το πλήρες κείμενο της παρέμβασης, πατήστε εδώ.

(ΕΑθ/ΚΚ)