Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-11-2023 18:53

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος παρευρέθηκε σήμερα, 22 Νοεμβρίου 2023, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος αναφορικά με τον Ακάμα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε σαφείς οδηγίες για πάγωμα των εργασιών στον Ακάμα σε σχέση με σοβαρές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον της Χερσονήσου, δηλώνοντας και ο ίδιος ενοχλημένος από τις εικόνες που είδε, σημειώνοντας ότι σκοπός της παγοποίησης των εργασιών είναι για να φανεί αν, όλα αυτά που γίνονται, συμβαδίζουν με όσα έχουν αποφασιστεί.

Ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την περιοχή την περασμένη Τρίτη και την Παρασκευή  για να ακούσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το κυρίαρχο θέμα ήταν κατά πόσον η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση τέθηκε ενώπιον της ad hoc Επιτροπής πριν να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά σχέδια και μετά, εάν τα κατασκευαστικά σχέδια δόθηκαν στην ad hoc επιτροπή, έτσι ώστε να τα δει, να τα εξετάσει και να εκφέρει άποψη. Όπως είπε: «Επειδή υπήρχε αυτή η διαφωνία, αποφάσισα να διατάξω διοικητική έρευνα, η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή έτσι ώστε να διαφανεί πλήρως τι συνέβηκε. Και οπωσδήποτε η ειδική οικολογική αξιολόγηση θα έπρεπε να ενσωματωθεί στα κατασκευαστικά σχέδια, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι λαμβάνεται υπόψη κατά την κατασκευή των έργων».

Τέλος, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με όσα έχει δει και ακούσει και, ως εκ τούτου, έχουμε αποφασίσει να επαναξιολογήσουμε τόσο τα έργα τα οποία δεν έχουν γίνει, αλλά και το συγκεκριμένο έργο, με στόχο να γίνει κάτι πιο ήπιο, όσον αφορά την ευαίσθητη περιοχή και το ευαίσθητο Εθνικό Πάρκο Ακάμα.

(ΜΓ)