23-11-2023 12:15
Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην ημερίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων
Είναι με μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην ημερίδα που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, ενός θεσμού στον οποίο συμμετέχει και η Κύπρος εδώ και χρόνια.
Το θέμα της εβδομάδας για τη φετινή χρονιά είναι «οι συσκευασίες» με σύνθημα «Μη χαθείς στη συσκευασία – Don’t Get Wrapped up». Βρισκόμαστε εδώ για να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να μεταπηδήσουμε σε μια κυκλική κοινωνία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη για την ορθότερη απόφαση σχετικά με τον τρόπο μείωσης των αποβλήτων που παράγουμε, τον τρόπο διαχείρισής τους, το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον, αλλά και την ορθότερη επιλογή σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουμε και την πραγματική ανάγκη που έχουμε γι' αυτά.
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μία από τις προτεραιότητες και βασικότερους στόχους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Προωθείται με άξονα τη διασφάλιση μιας ενοποιημένης πολιτικής και νομοθεσίας, που αποσκοπεί στην αειφόρο αξιοποίηση των αποβλήτων, ανατρέποντας την αντίληψη ότι τα απόβλητα αποτελούν πρόβλημα και εντάσσοντάς τα και πάλι στον κύκλο για να αξιοποιηθούν ως πρώτες ύλες, δίνοντας τους ξανά αξία και ζωή. Αυτή είναι και η σημασία της πράσινης οικονομίας.
Αν παρατηρήσουμε την πυραμίδα ιεράρχησης των αποβλήτων, θα δούμε ότι προτεραιότητα στη διαχείριση των αποβλήτων έχει η πρόληψη και, στη συνέχεια, η μείωση και επαναχρησιμοποίηση. Αυτός είναι και ο σκοπός της σημερινής ημερίδας αλλά και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.
Έτσι, λοιπόν, κι εμείς καλούμαστε μέσα από τη σημασία της πράσινης και κυκλικής οικονομίας να μειώνουμε τα απόβλητά μας μέσω της πρόληψης και της μείωσης, να επιδιορθώνουμε ό,τι μπορεί να ξαναποκτήσει ζωή, αντί να το πετούμε και να το αντικαθιστούμε με κάποιο καινούργιο, να επαναχρησιμοποιούμε ό,τι είναι εφικτό, δίνοντας του πάλι ρόλο χρήσης, να τα ανακυκλώνουμε δίνοντας τους αξία και βάζοντας τα με αυτό τον τρόπο και πάλι πίσω στον κύκλο της παραγωγής, και ως τελευταία επιλογή πλέον, να είναι η ανάκτηση και η τελική διάθεσή τους.
Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, μια εποχή με πιο απαιτητικούς και γοργούς ρυθμούς, με στόχο τη δημιουργία επαρκών υποδομών και τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών διαδικασιών για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.
Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πολλαπλές και προέρχονται από διάφορες πτυχές, τόσο οικονομικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές όσο και περιβαλλοντικές.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πέρσι το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που ετοίμασε το Τμήμα Περιβάλλοντος, μέσω του οποίου προωθούνται μέτρα για την πρόληψη και μείωση αποβλήτων, καθώς και για την ορθολογική διαχείρισή τους και αύξηση των ποσοστών επαναχρησιμοποίησης, επισκευής και ανακύκλωσης.
Μέσω του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028, προωθείται η υλοποίηση σημαντικών έργων, όπως το πρόγραμμα στήριξης των τοπικών Αρχών για την εφαρμογή συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστή συλλογή των δημοτικών αποβλήτων και του Πληρώνω Όσο Πετώ, το πρόγραμμα πρόληψης, χωριστής συλλογής και αξιοποίησης των δημοτικών αποβλήτων της ορεινής και ημιορεινής Κύπρου, του προγράμματος μείωσης των δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχείων και άλλων χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων και η χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα επεξεργασίας των οργανικών αποβλήτων.
Προγραμματίζονται, επίσης, εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος, έργα όπως η κατασκευή κέντρων επισκευής και επαναχρησιμοποίησης, η δημιουργία πράσινων περιπτέρων ανακύκλωσης και η οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Έχουν κατασκευαστεί, παράλληλα, μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ/Νορβηγίας, τέσσερις κινητές μονάδες συλλογής επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων με σκοπό τη συλλογή, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Μια τέτοια κινητή μονάδα θα επισκεφθεί αύριο τον Δήμο Λάρνακας.
Παράλληλα, έχει ετοιμαστεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος και αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Αποβλήτων, όπου καθορίζεται το πλαίσιο των δράσεων και των μέτρων που θα εφαρμοστούν την επόμενη εξαετία με στόχο την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων.
Η σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής αυτής προϋποθέτει, όμως, και την ισότιμη συμμετοχή όλων, τόσο των εμπλεκόμενων φορέων, των κοινωνικών ομάδων όσο και των πολιτών.
Φίλες και φίλοι,
Στόχος όλων μας είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των συμπολιτών μας σε δραστηριότητες για τη μείωση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σήμερα θα παρακολουθήσουμε και θα ακούσουμε τις δράσεις που πραγματοποιούν διάφοροι οργανισμοί και επιχειρήσεις, ακόμα και τα παιδιά μας, για να παραδειγματιστούμε και να εμπνευστούμε, με σκοπό την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και την ορθολογική διαχείρισή τους.
Αποτελεί δική μας πρόκληση για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μας, αλλάζοντας τις συνήθειές μας και εντάσσοντας τη φιλοσοφία της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων στην καθημερινότητά μας, ως μέρος της κουλτούρας μας πια.
Βάζουμε φιλόδοξους στόχους για μηδενικά απόβλητα, όχι όμως ακατόρθωτους. ‘Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να το πετύχουμε, προς όφελος δικό μας, των παιδιών μας και του περιβάλλοντος.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Περιβάλλοντος για τις προσπάθειες αυτές, εσάς που είστε σήμερα εδώ και ιδιαίτερα τους ομιλητές της σημερινής ημερίδας για τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, καθώς και όλους τους εκθέτες που βρίσκονται μαζί μας, συμβάλλοντας μέσα από τις δικές τους πρωτοβουλίες στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
Ας αλλάξουμε λοιπόν συνήθειες. Ας βγούμε έξω από το «κουτί» στο οποίο έχουμε συνηθίσει και ας μην «χαθούμε στη συσκευασία».
Γιατί το καλύτερο απόβλητο είναι το απόβλητο που δεν παράχθηκε ποτέ.
Σας ευχαριστώ.
(ΜΓ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα