Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-11-2023 12:00

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε συνέντευξη Τύπου για το έργο «Σχεδιασμός Αναγκών και Δυνατοτήτων (Capacity Planning) στον τομέα της υγείας στην Κύπρο»

Επιθυμώ καταρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συμμετοχή σας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας πολύμηνης πορείας μέσα από την οποία έχουμε κερδίσει πολύτιμη τεχνογνωσία και κατάρτιση στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου «Σχεδιασμός Αναγκών και Δυνατοτήτων (Capacity Planning) στον τομέα της υγείας στην Κύπρο». Μέσα από αυτή την προσπάθεια, έχουμε θέσει γερές βάσεις για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος μετεξέλιξης του Υπουργείου Υγείας, απαντώντας στις νέες προκλήσεις που επέφερε η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και σε αυτές που θα επιφέρει η προωθούμενη αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Το Υπουργείο Υγείας καλείται να ασκήσει αποτελεσματικά εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που διαθέτει ο χώρος της υγείας, αλλά και διατηρώντας τον χώρο αυτό δυναμικό, προάγοντας μέσα από τη συστηματική αξιολόγηση σχεδιασμούς που οδηγούν σε νέες ευκαιρίες για βελτιστοποίηση του επιπέδου υγείας των πολιτών. 

Η ανάπτυξη συνεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού και δράσεων στα θέματα υγείας οφείλει  αναντίλεκτα να βασίζεται σε μηχανισμούς που να διασφαλίζουν τη συστηματική εποπτεία, καταγραφή και αξιολόγηση τόσο της αποτελεσματικότητας και απόδοσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας όσο και των αναγκών υγείας του πληθυσμού. Συνεπώς, για την αξιολόγηση των παραπάνω, είναι σημαντικό να καθιερωθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, εργαλεία εκτίμησης και μηχανισμοί για τη συλλογή, ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων και πληροφοριών για την επιτήρηση και διάγνωση απειλών υγείας.

Ο στόχος αυτός γίνεται τώρα πιο προσιτός με την ολοκλήρωση της τεχνικής βοήθειας για το έργο «Σχεδιασμός Αναγκών και Δυνατοτήτων (Capacity Planning). Το Capacity Planning είναι μια διαδικασία η οποία αποσκοπεί στην αξιολόγηση και τον έγκαιρο σχεδιασμό των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας, ώστε να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά και αποδοτικά στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υγείας του πληθυσμού, διασφαλίζοντας την επάρκεια των απαιτούμενων πόρων. Η διαδικασία βοηθά στη χαρτογράφηση της προσφοράς και της ζήτησης, εντοπίζει κενά και σημεία αναντιστοιχίας προάγοντας την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων για τον σχεδιασμό και την παροχή υπηρεσιών, οι οποίες θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της παροχής φροντίδας υγείας.

Η συστηματική καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού σε επαγγελματίες υγείας, της κατάρτισης και του τρόπου οργάνωσής τους, των υποδομών σε εξοπλισμό  και εγκαταστάσεις, δεικτών υγείας και αποτελεσματικότητας του συστήματος και των αναγκών υγείας, επιτρέπει την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων για ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο της υγείας.

Μετά τις πρόσφατες ριζικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας, το Υπουργείο Υγείας, αξιοποιώντας τη γνώση που αποκτήθηκε στο πλαίσιο αυτού του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου «Σχεδιασμός Αναγκών και Δυνατοτήτων» (Capacity Planning), προωθεί κομβικής σημασίας προσαρμογές προκειμένου να ενισχύσει ουσιαστικά τις δυνατότητές του στη ρύθμιση, την εποπτεία, τον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς χωρίς αποκλίσεις και όρια. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στη στελέχωση λειτουργικών μονάδων σε θέματα εποπτείας και σχεδιασμού αναγκών και δυνατοτήτων, παράλληλα με την υποβολή πρότασης για περαιτέρω τεχνική υποστήριξη μέσω Τεχνικής Βοήθειας (TSI) στα εν λόγω θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της επαναξιολόγησης και του προσδιορισμού του μοντέλου παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επί του παρόντος, η υγειονομική περίθαλψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ το Υπουργείο φιλοδοξεί να κινηθεί προς ένα μοντέλο που βασίζεται περισσότερο στην κοινότητα/πρωτοβάθμια περίθαλψη και γενικότερα σε θέματα πρόληψης, με δεδομένο το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού και τον επιδεινούμενο επιπολασμό χρόνιων παθήσεων και παραγόντων κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η παιδική παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, έχει κάνει τη δική του ενδοσκόπηση και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Κύπριο πολίτη δηλώνει έμπρακτα τη βούλησή του για ενίσχυση του ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει στο σχεδιασμό και την προώθηση πολιτικών υγείας και τη συστηματική αξιολόγηση των δυνατοτήτων μας ως Κράτος να αντιμετωπίζουμε τις εκάστοτε προκλήσεις στο χώρο της υγείας.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που στάθηκε σταθερός σύμμαχος και συνοδοιπόρος στις προσπάθειές μας, τους εμπειρογνώμονες της NI-CO κα Fiona Coyle και κ. Colin Donaghy και τον κ. Mario Nava, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG Reform) της ΕΕ, για την πολύτιμη τεχνική υποστήριξη που πρόσφεραν, την Δρα Όλγα Καλακούτα για τον συντονισμό και την καθοδήγηση του όλου έργου, τα μέλη και τους υπευθύνους των ομάδων εργασίας του κάθε Πυλώνα του έργου και τους εμπλεκόμενους φορείς, των οποίων η συνεισφορά ήταν καταλυτική για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.

(ΔΚ)