Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-11-2023 10:54

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην Ημερίδα της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Κύπρου με θέμα «Η σημασία του Αθλητισμού στη Ζωή μας»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την πρώτη Ημερίδα με θέμα «Η σημασία του αθλητισμού στη ζωή μας» που διοργανώνει η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Κύπρου υπό την αιγίδα του Αρχηγού της Αστυνομίας, και επ’ ευκαιρία να συγχαρώ θερμά όλους τους συντελεστές που με περισσή επιμέλεια υλοποίησαν την ιδιαίτερα εύστοχη ιδέα της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης.

Η ίδια προσωπικά ως Υπουργός αλλά και η Κυβέρνηση γενικότερα θεωρούμε υποχρέωσή μας να είμαστε παρόντες σε τέτοιες στιγμές και να ενθαρρύνουμε με την παρουσία μας τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων, που συμβάλλουν ιδιαίτερα όχι μόνο στην προώθηση του αθλητισμού στη ζωή των μελών της Αστυνομίας Κύπρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και στη δημιουργία στενότερων και πιο ανθρώπινων σχέσεων, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού.

Ο αθλητισμός συνιστά ένα σύστημα αγωγής και παιδείας με γερά θεμέλια τις αρχές και τις αξίες που κληρονόμησε η ανθρωπότητα από την Αρχαία Ελλάδα και αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής ανάπτυξης κάθε λαού. Η σημασία του είναι πολυδιάστατη και επιδρά σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Υπό σωστές προϋποθέσεις, καλλιεργεί τις δεξιότητες και τον χαρακτήρα του ατόμου, προσφέρει δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία, συμβάλλοντας στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Στο πλαίσιο του «Ευ Αγωνίζεσθαι» δύναται να καλλιεργηθούν συνειδήσεις με πανανθρώπινες αξίες και να αναπτυχθεί η συναδέλφωση και η αλληλεγγύη ανάμεσα σε λαούς και ανθρώπους.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αθλώντας το σώμα ταυτόχρονα ενισχύεται και η πνευματική μας ευεξία και διαύγεια. Το αρχαίο ρητό νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ επιβεβαιώνει ακριβώς τη διαχρονική αξία της διά βίου άθλησης, αφού μέσα από αυτήν κτίζονται υγιή σώματα και υγιείς ψυχές. Ο Νίκος Καζαντζάκης, θέλοντας να τονίσει ότι ο ουσιαστικότερος στόχος της φιλοσοφίας του αθλητισμού είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και η βελτίωσή του, αυτολεξεί δηλώνει: «Ο αθλητισμός υπηρετεί μεγάλο ηθικό σκοπό: συνηθίζει τον άνθρωπο να υποτάξει την ατομικότητά του σε μια γενική ενέργεια, να μη νιώθει πως είναι άτομο ανεξάρτητο παρά μέλος της ομάδας, να υπερασπίζεται όχι μονάχα την ατομική του τιμή αλλά ολόκληρη την τιμή της ομάδας όπου ανήκει, σχολή, πανεπιστήμιο, πόλη, έθνος».

Περαιτέρω, η ενασχόληση με τον αθλητισμό δημιουργεί κοινωνικούς δεσμούς και προάγει την κοινωνική ενσωμάτωση. Οι αθλητικοί αγώνες και οι αθλητικές εκδηλώσεις ενισχύουν τη συνεργασία και την κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα και κουλτούρες.

Φίλες και φίλοι,

Είναι πραγματικότητα ότι ο αθλητισμός δεν περιορίζεται στη σωματική άσκηση µε µοναδικό σκοπό την αρµονική διάπλαση και την ευεξία του σώµατος. Συντελεί επίσης στην καλλιέργεια του πνεύµατος, την ψυχαγωγία, τη διαµόρφωση ήθους και την ανάπτυξη της συλλογικής συνείδησης του ανθρώπου. Αποτελεί αξία που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, τη βελτιώνει και την ομορφαίνει. Οι εκπαιδευτικές του αξίες είναι απαραίτητες για την κοινωνική υγεία και αποτελούν κομβικά χαρακτηριστικά για τους πολίτες του 21ου αιώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών διοργανώνει τη σημερινή ημερίδα, θέτοντας ως στόχο την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και την ανάπτυξη του αθλητισμού μεταξύ των εν ενεργεία αστυνομικών στην Κύπρο και των Αστυνομικών Υπηρεσιών κρατών της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα.

Μέσα από τη δράση της, διοργανώνοντας αθλητικές εκδηλώσεις και συμμετέχοντας σε αθλητικές δραστηριότητες, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, μάς δίνει την ικανοποίηση ότι το αθλητικό ιδεώδες ξεφεύγει από τη θεωρητική του υπόσταση και γίνεται πράξη στην καθημερινότητα των μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για τη σημερινή εκδήλωση και ιδιαίτερα στην Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Κύπρου, και ευελπιστώ ότι η δράση της θα αναπτυχθεί περαιτέρω καθιερώνοντας εντονότερα την αθλητική κουλτούρα στις τάξεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

(ΑΣΠ/ΜΣ)