Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-11-2023 11:31

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην τελετή απονομής υποτροφιών σε φοιτητές γεωπονίας

Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι σήμερα εδώ στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όλους εσάς και ιδιαίτερα τους φοιτητές μας. Τη νέα γενιά Γεωτεχνικών Επιστημόνων που μετά το πέρας των σπουδών τους θα υπηρετήσουν τον αγροτικό τομέα, τον πρωτογενή τομέα του τόπου μας.

Όπως όλοι ενδεχομένως γνωρίζετε, η παραχώρηση των υποτροφιών έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Κύπρος το αύριο, ένα φιλόδοξο εργαλείο για την αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων της οικονομίας του τόπου. Η ανάγκη για τη συμπερίληψη δράσεων προαγωγής των επαγγελματικών δεξιοτήτων των αγροτών μας και της εισαγωγής της έννοιας της επιχειρηματικότητας στις αγροδιατροφικές μας μονάδες, έγινε προφανής μέσα από τις τομεακές μελέτες.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η παροχή κινήτρων θα αυξήσει το ενδιαφέρον εισαγωγής των νέων μας σε προγράμματα σπουδών στον τομέα της Γεωργίας. Αναμένουμε ότι η πανεπιστημιακή κατάρτιση νεοεισερχομένων στον αγροδιατροφικό τομέα – είτε αυτοί θα αποτελέσουν ικανούς γεωργικούς συμβούλους είτε κατόχους και διαχειριστές γεωργικών εκμεταλλεύσεων – θα επιτρέψει την εισαγωγή καινοτομίας, αειφόρου προσέγγισης και εν τέλει ενός επιτυχημένου αγροοικονομικού μοντέλου για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του τόπου.

Η επένδυση αυτή στους νέους επιστήμονές μας συνδυάζεται με το ισχυρό σύστημα γεωργικών εφαρμογών που εφαρμόζεται από το Τμήμα Γεωργίας και τους ιδιώτες συμβούλους, σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Ένα αποτελεσματικό σύστημα μεταφοράς της γνώσης και προώθησης της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα. Τέτοια συστήματα, γνωστά με την αγγλική ορολογία «Agriculture Knowledge and Innovation Systems» ή το ακρώνυμο «AKIS», στηρίζονται εξάλλου από τα Στρατηγικά Σχέδια Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κύπρου.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους φοιτητές μας για την εξασφάλιση των υποτροφιών και εύχομαι πρόοδο και αριστεία. Ευχαριστώ και όλους εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα στην εκδήλωση, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον σας για την αναβάθμιση του αγροδιατροφικού μας τομέα. Σας διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν έμπρακτα τους αγρότες μας και να συνεργάζονται, προς τον σκοπό αυτό, με την επιστημονική κοινότητα του τόπου.

Με την ευκαιρία αυτή, ανακοινώνω την προκήρυξη πέντε (5) υποτροφιών για πρωτοετείς φοιτητές κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024, στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ Αυτή η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, στοχεύοντας έμπρακτα στην ενίσχυσή της με κάθε τρόπο, δίνοντας ευκαιρίες και προοπτική στους νέους μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)