Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-11-2023 19:12

Συμμετοχή της Yπουργού Υγείας στο Συμβούλιο Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η Ανοικτή Στρατηγική Αυτονομία στον τομέα της Υγείας, με έμφαση στην έλλειψη φαρμάκων στην ΕΕ, η οποία καταδείχθηκε και κατά την πανδημία COVID-19.

Η Υπουργός στην παρέμβασή της τόνισε τη σημασία της Ανοικτής Στρατηγικής Αυτονομίας της ΕΕ και καλωσόρισε τα μέτρα που αναφέρονται στην πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα. Υπογράμμισε ότι τα μέτρα αναμένεται να συμβάλουν θετικά στη μείωση των ελλείψεων και της εξάρτησης της ΕΕ από τρίτες χώρες. Υποστήριξε, επίσης, την ανάγκη επικέντρωσης στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, θεραπειών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων για την κάλυψη των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών εντός της ΕΕ.

Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την κλιματική αλλαγή και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία και στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Η Δρ Κανάρη ανέφερε ότι τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα και οι αυξημένες εποχιακές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής για τη δημόσια υγεία στην Κύπρο. Υποστήριξε τη σημασία συντονισμένης δράσης από πλευράς της ΕΕ για την κατάλληλη εκπαίδευση των επαγγελματικών υγείας, για εκστρατείες ενημέρωσης της κοινής γνώμης και για τη διασφάλιση των απαραίτητων ιατρικών αντιμέτρων.

Περαιτέρω, συζητήθηκε η πρωτοβουλία του Βελγίου για συντονισμό των κρατών μελών της ΕΕ στο ενδεχόμενο που προκύψει ανάγκη μεταφοράς τραυματιών από τη Γάζα στην ΕΕ. Η Υπουργός χαιρέτισε την πρόταση του Βελγίου, αναφέροντας ότι η Κύπρος θα μελετήσει τη δυνατότητα συνεισφοράς της σε αυτή την προσπάθεια. Ενημέρωσε συναφώς τους ομολόγους της για την πρωτοβουλία της Κύπρου για δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω Κύπρου.

Οι Υπουργοί Υγείας υιοθέτησαν επίσης Συμπεράσματα για την ψυχική υγεία, στα οποία αναγνωρίζεται η ανάγκη ανάληψης δράσης και υιοθέτησης ολιστικής προσέγγισης με έμφαση στην πρόληψη επί των θεμάτων ψυχικής υγείας, καθώς και συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

___________________________

Για πλάνα πατήστε εδώ.

(ΜΠατ/ΑΦ/ΕΠ)