Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-12-2023 14:42

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στη συνέντευξη Τύπου για τη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ: Ο Kόσμος της Αγοράς Εργασίας και των Επαγγελμάτων»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σάς καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται με αφορμή τη σημαντική δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ: Ο κόσμος της Αγοράς Εργασίας και των Επαγγελμάτων».

Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης συνδιοργανώνουν τη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ: Ο κόσμος της Αγοράς Εργασίας και των Επαγγελμάτων», στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. Η δράση αυτή έχει καταστεί ετήσιος θεσμός και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Φορέα Διά Βίου Καθοδήγησης, του οποίου ο συντονισμός έχει ανατεθεί στην ΥΣΕΑ.

Η συνεργασία με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης αποδείχθηκε όχι μόνο απαραίτητη αλλά και πολύτιμη σε δράσεις που αφορούσαν την ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών και γονέων σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Την περσινή σχολική χρονιά η διοργάνωση της δράσης «Σταδιοδρομία 2023: Γνώρισε τα Επαγγέλματα. Σχεδίασε το Μέλλον σου» γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όπως επίσης και η διοργάνωση των Εσπερίδων, απογευματινών δράσεων ενημέρωσης προς τους γονείς και τους/τις μαθητές/ μαθήτριές μας σε όλες τις επαρχίες και σε θεματικές άκρως επίκαιρες και χρήσιμες για έγκυρη πληροφόρηση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Λοΐζο Κωνσταντίνου, για την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη.

Η Δράση «Σταδιοδρομία» στοχεύει, στην παροχή έγκυρης πληροφόρησης στο κοινό για θέματα επαγγελμάτων και σταδιοδρομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στα θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης και απόκτησης δεξιοτήτων, που ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες και τα ενδιαφέροντα των νέων της Κύπρου. Επιπρόσθετα, σκοπός της διοργάνωσης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε φορείς και συνδέσμους επαγγελματικής κατάρτισης της Κύπρου να ενημερώσουν μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου, Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, υποψήφιους/ες φοιτητές/φοιτήτριες, απόφοιτους/απόφοιτες δευτεροβάθμιας, αλλά και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και άλλους ενδιαφερομένους για το συγκείμενο της αγοράς εργασίας και τις επιλογές που προσφέρει. Εν τέλει, οργανώνεται για να ανταποκριθεί, όπως και στο παρελθόν, στις ανάγκες των μαθητών/μαθητριών και φοιτητών/φοιτητριών, δίνοντας ταυτόχρονα προς τους νέους και νέες ένα μήνυμα αισιοδοξίας, επανεκκίνησης και δραστηριοποίησης, στην προσπάθεια να βοηθήσει όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/-μενες να προσαρμόσουν την επαγγελματική τους πορεία στα σημερινά δεδομένα της αγοράς εργασίας ή στις δικές τους ανάγκες, τάσεις και επιθυμίες.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε απότομες μεταβολές σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, με αποτέλεσμα τις συνεχείς αλλαγές στα εργασιακά και εκπαιδευτικά δεδομένα. Η νεανική ανεργία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και απειλεί την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της χώρας. Οι μεταβολές αυτές έχουν αυξήσει τα διλήμματα των νέων όσον αφορά στην επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Το σχολείο μέσω των δράσεων των Καθηγητών/Καθηγητριών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, καλείται να ενημερώσει, αλλά και να ενδυναμώσει τον κάθε μαθητή/την κάθε μαθήτρια να διαμορφώσει μορφωτικό και κοινωνικό ρόλο, ικανό να ανταποκριθεί με επιτυχία στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι αδιαμφησβήτητα δράση που αρχίζει στο σχολείο και ολοκληρώνεται στην αγορά εργασίας.

Για τον λόγο αυτό, η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής μέσω των Καθηγητών/Καθηγητριών της συνέδραμε και συνδράμει μέσω πολυάριθμων δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού και με την οργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων στην συνεχή υποστήριξη, εμψύχωση και πληροφόρηση μαθητών/μαθητριών, γονέων, εκπαιδευτικών και κάθε ενδιαφερομένου/-ης. Ως η αρμόδια Υπηρεσία ανανεώνει την υποχρέωσή της να ενισχύσει τα σχολεία σε θέματα αγωγής σταδιοδρομίας (προσωπική ανάπτυξη και καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής, τομείς επαγγελμάτων, εκπαίδευση και κατάρτιση, σπουδές και εργασία στην Ευρώπη, επιχειρηματικότητα, επαγγέλματα και πολιτισμός), με στόχο αφενός να ενημερώσει για τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και, κυρίως, να ανοίξει το σχολείο στην κοινωνία, να φέρει σε επαφή μαθητές και άλλους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας µε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς.

Ανάμεσα στις πολυδιάστατες αρμοδιότητες του Καθηγητή και της Καθηγήτριας ΣΕΑ είναι και η αξιοποίηση των ψυχομετρικών εργαλείων - τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού - τα οποία, επίσης, αξιοποιούνται κατά τη συμβουλευτική διαδικασία.

Η φετινή μεγάλη διοργάνωση προσδοκά στην αντικειμενική πληροφόρηση των νέων μας και του ευρύτερου κοινού για τα επαγγέλματα στον κυπριακό εργασιακό χώρο από έγκυρους επαγγελματικούς και επιστημονικούς συνδέσμους. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα έχει διανθιστεί με παρουσιάσεις, που αφορούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Η εκδήλωση θα ενισχύσει τους νέους και τις νέες στη διαδικασία επιλογής επαγγέλματος και τον έγκαιρο προγραµµατισµό της σταδιοδρομίας τους, μέσα από την προοπτική της διαμόρφωσης του επαγγελματία του μέλλοντος, βάσει των αναγκών στην αγορά εργασίας, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και διευρυμένους επαγγελματικούς ορίζοντες. Ευχαριστούμε όλους τους Συνδέσμους και Φορείς που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή μας, αφού χωρίς τη δική τους συμμετοχή η φετινή ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι η δράση τίθεται υπό την αιγίδα του Εθνικού Φορέα Διά Βίου Καθοδήγησης, ο οποίος ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012 με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στόχος του είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένης πολιτικής, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης 2004 και 2008 και ανακοίνωση της Επιτροπής (CΟΜ (2010) 2020) «Ευρώπη 2020 – Στρατηγική για έξυπνη διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Η Διά Βίου Εκπαίδευση και η Διά Βίου Καθοδήγηση είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες και μέσα από το πρόγραμμα ELGPN (European Lifelong Guidance and Policy Network), οι πρωτοβουλίες αυτές απέκτησαν μεγαλύτερη αξία και ώθησαν προς την ορθή κατεύθυνση πολιτικές και δράσεις, υλοποιώντας στόχους της Στρατηγικής 2020.

Στο πλαίσιο τής λειτουργίας του εν λόγω Φορέα και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση τίθενται στόχοι, όπως είναι η δημιουργία εθνικού συστήματος παροχής ποιοτικής καθοδήγησης, η ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες καθοδήγησης, η προώθηση της έρευνας στο θέμα της καθοδήγησης, η διασφάλιση της ποιότητας και η αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν καθοδήγηση, η εκπροσώπηση της Κύπρου σε συναντήσεις και ομάδες εργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε θέματα διά βίου καθοδήγησης. Τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων έχει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και η γραμματειακή και άλλη υλικοτεχνική στήριξη του Φορέα παρέχεται από την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου μας.

Ως συνδιοργανωτές νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που και φέτος καταφέραμε να οργανώσουμε αυτή τη σημαντική, εκπαιδευτική δράση. Ως Υπουργείο θεωρούμε ότι η διοργάνωση της «Σταδιοδρομίας» συμβάλλει σημαντικά στην παροχή εκσυγχρονισμένης και άρτιας ενημέρωσης, τόσο στις μαθήτριες και τους μαθητές μας (που είναι υποψήφιοι μελλοντικοί φοιτητές και το μελλοντικό ανθρώπινο δυναμικό της οικονομίας του τόπου μας) όσο και σε άλλα άτομα (απόφοιτους/απόφοιτες ανώτερης εκπαίδευσης, επαγγελματίες, ανέργους) για την πληθώρα επιλογών και ευκαιριών που έχουν για περαιτέρω ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξέλιξη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους συνδιοργανωτές της σημαντικής αυτής δράσης για την αγαστή συνεργασία και για την ενεργό εμπλοκή τους στην υλοποίηση και συνεχή εξέλιξη αυτού του θεσμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το οποίο είναι ο χορηγός επικοινωνίας. Τέλος, ευχαριστώ όλους όσοι με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στηρίζουν ένθερμα αυτή την προσπάθεια, η οποία είμαι βέβαιη ότι θα στεφθεί και φέτος με κάθε επιτυχία.

Σημ.: Τον χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της Υπουργού, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης δρ Κυπριανός Λούης.

(ΙΠ)