05-12-2023 15:23
Χαιρετισμός Υφυπουργού Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου
Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να είμαι σήμερα μαζί σας εκπροσωπώντας την πολιτεία, αλλά πρωτίστως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ομολογουμένως άψογη μας συνεργασία.
Την ίδια στιγμή θα ήθελα να υπερτονίσω, την αναγνώριση της πολιτείας για το πλούσιο έργο που επιτελείτε, και εννοείται δεν αναφέρομαι μόνο στο παρόν αλλά στη διαχρονική σας συμβολή στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση του τουριστικού τομέα της χώρας μας.
Ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση του έτους, εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τις πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις που σημειώθηκαν εφέτος, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι από πλευράς αφίξεων, η χρονιά θα κλείσει με άνοδο 21% σε σύγκριση με το 2022, και κοντά στις επιδόσεις του 2019, του έτους ρεκόρ δηλαδή για τον τουρισμό της χώρας μας, ενώ από πλευράς εσόδων, κατά πάσα πιθανότητα οδεύουμε προς νέο ρεκόρ.
Σ’ αυτές τις επιδόσεις η συνεισφορά σας, ως ταξιδιωτικοί πράκτορες ήτανε και είναι εξαιρετικά μεγάλη και αδιαμφισβήτητη.
Η σκληρή και μεθοδική δουλειά όλων των συντελεστών που απαρτίζουν το τουριστικό σύστημα της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και εσάς, φαίνεται εμπράκτως ότι αποδίδει.
Η συνεισφορά του τουρισμού προς την οικονομία της χώρας μας, παραμένει εξαιρετικά υψηλή με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία.
Για το επόμενο έτος, μετά τις επαφές μας στις Βόρειες Χώρες, στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Πολωνία την περασμένη βδομάδα, και βεβαίως λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά που μεταδίδονται από τους ανά τον κόσμο συνεργάτες μας, αλλά και από εσάς, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Μια πρόκληση που απασχολεί την τουριστική μας βιομηχανία εδώ και δεκαετίες είναι ασφαλώς αυτή της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου ή της άμβλυνσης του προβλήματος της εποχικότητας.
Ένα θέμα κι ένα πρόβλημα, που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χαρακτηρίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των προορισμών της Μεσογείου ή τουλάχιστον αυτών των προορισμών που χαρακτηρίζονται ως προορισμοί ηλίου και θάλασσας.
Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι τόσο εμείς ως Υφυπουργείο Τουρισμού, όσο και η κυβέρνηση στο σύνολο της έχουμε εστιαστεί σ’ αυτή την προσπάθεια, που όπως έχω αναφέρει αποτελεί δυστυχώς διαχρονικό πρόβλημα, αλλά και διαχρονικό στόχο της πολιτείας.
Ένας στόχος, που αν και συζητείται εδώ και δεκαετίες δεν έχει επιτευχθεί.
Δεν πρόκειται για εύκολο στόχο, ούτε πρόκειται για πρόβλημα που δύναται να επιλυθεί εντός ολίγων ημερών. Για την επιμήκυνση λοιπόν της τουριστικής περιόδου, απαιτούνται όπως πολύ καλά γνωρίζετε πολλά.
Και γενικότερα ευθυγράμμιση όλων μας, προς τον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Αυτό είναι και το κύριο ζητούμενο. Η ευθυγράμμιση όλων μας.
Ως Υφυπουργείο Τουρισμού κι εγώ προσωπικά ως πολιτικός προϊστάμενος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση.
Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται και το πολιτικό στοιχείο. Αναφέρομαι στην οικονομική διπλωματία, στην οποία ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης επενδύει και ουσιαστικά έχει αναδείξει.
Επί της ευκαιρίας, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την τελευταία μας πρωτοβουλία που λάβαμε ως Υφυπουργείο Τουρισμού, πριν από δύο βδομάδες στη Μάλτα, κατά τη διάρκειας του “Mediterranean Tourism Forum Minister’s Summit”.
Καταθέσαμε λοιπόν, μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση που χαιρετίστηκε από όλους τους συνέδρους και ειδικά τους Ευρωπαίους.
Προτείναμε, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύξει πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, σύμφωνα με το οποίο, θα δίνεται η ευκαιρία σε Ευρωπαίους πολίτες, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, να επισκέπτονται άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε περιόδους χαμηλής ζήτησης.
Τα οφέλη από ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι πολυδιάστατα.
Α. Θα δίνεται η ευκαιρία σε Ευρωπαίους πολίτες να επισκέπτονται άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και έτσι θα ενδυναμώνεται η Ευρωπαϊκή συνείδηση των πολιτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Θα επωφελούνται οι προορισμοί, εφόσον αναφερόμαστε σε περιόδους χαμηλής ζήτησης.
Και βεβαίως θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης της εποχικότητας.
Για τη χώρα μας, ο τουρισμός αποτελεί αναμφίβολα ένα από τους πιο ισχυρούς πυλώνες της οικονομίας, με σταθερή ισχυρή συνεισφορά στην οικονομία. Έχει διανύσει άλλωστε 50 και πλέον χρόνια επιτυχημένης πορείας, αναφερόμενοι πάντοτε στο μοντέλο που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες.
Αναμφίβολα, η Κύπρος έχει εδραιωθεί πλέον ως ένας εξαιρετικά πανέμορφος και ώριμος προορισμός, με πολύ καλές δημόσιες αλλά και ιδιωτικές υποδομές. Την ίδια στιγμή όμως, όπως συμβαίνει σε κάθε τουριστικό προορισμό, ως απόρροια του χρόνου και της ανθρώπινης δραστηριότητας αναδύονται και προβλήματα. Προβλήματα των οποίων η λύση είναι πάντοτε πρόκληση.
Οι προκλήσεις λοιπόν για τον τουρισμό της χώρας μας σήμερα είναι πολλές, και σίγουρα όλα αυτά τα θέματα που χρήζουν διαχείρισης ή επίλυσης για το Υφυπουργείο Τουρισμού αποτελούν προτεραιότητα, αλλά και ευθύνη μαζί.
Ο τουρισμός της χώρας μας για να παραμείνει ανταγωνιστικός στο διεθνές τουριστικό στερέωμα, θα πρέπει να διατηρείται σε καλό επίπεδο η αεροπορική σύνδεση ή και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η τουριστική εμπειρία θα πρέπει να εμπλουτίζεται συνεχώς,
Οι δράσεις προβολείς της χώρας μας θα πρέπει να είναι έντονες και ξεχωριστές.
Ενώ την ίδια στιγμή δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε για το καλό επίπεδο των υποδομών. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ως Υφυπουργείο έχουμε μεριμνήσει για την άντληση κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, για να επιτευχθεί αυτό που αποτέλεσε και την αφορμή για ίδρυση του ταμείου, μία ανθεκτική αλλά και ανταγωνιστική οικονομία.
Έχουμε την πρόθεση λοιπόν, και νομίζω επιβεβαιώνεται καθημερινώς από τις πράξεις και ενέργειες μας, να ασχοληθούμε με όλες αυτές τις προκλήσεις.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της ίδρυσης και λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης», ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και πολύ σύντομα θα κατατεθεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη νομική υπηρεσία, ενώ ήδη έχει κατατεθεί για νομοτεχνικό έλεγχο το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμος» που αφορά τη λειτουργία και αδειοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή, ως Υφυπουργείο καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το κεφάλαιο εργασία στον τομέα του τουρισμού, ενώ εισηγήσεις και απόψεις έχουμε καταθέσει και για σειρά άλλων θεμάτων, όπως για παράδειγμα τον εξωραϊσμό των περιβαλλόντων χώρων μνημείων και αξιοθέατων και πολλά άλλα.
Πολύ σύντομα, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η επικαιροποίηση της στρατηγικής με ορίζοντα το 2035, με ιδιαίτερη έμφαση πλέον στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της περαιτέρω βελτίωσης των υποδομών προσβασιμότητας.
Ο τουρισμός λοιπόν, είναι ένα κεφάλαιο που επηρεάζεται από πολλούς ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργεί ωφέλιμα για σειρά άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολο της. Αναμφίβολα τα οφέλη που προκύπτουν μέσα από τον τουρισμό είναι τεράστια αλλά και πολλαπλασιαστικά για την κοινωνία μας. Γι’ αυτό επιβάλλεται να ευθυγραμμιστούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και να λειτουργούμε προστατευτικά όποτε κρίνεται αναγκαίο.
Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου θα ήθελα ξανά να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την εξαιρετική συνεργασία, αλλά κι εσένα προσωπικά αγαπητέ Βασίλη που εξ όσων έχω ενημερωθεί παραδίδεις σήμερα τα ηνία του Συνδέσμου.
Θα ήθελα να ευχηθώ, καλή επιτυχία στην νέα διοίκηση. Ως Υφυπουργείο Τουρισμού, θα σταθούμε αρωγοί και θα υποστηρίξουμε κάθε σας προσπάθεια,
Κάθε προσπάθεια που ανεβάζει τον τουρισμό της χώρας μας πιο ψηλά.
Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να φέρουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
ΑΦΥ
Σχετικά Ανακοινωθέντα