Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2023 09:56

Η Υπουργός Υγείας δρ Πόπη Κανάρη χαιρέτισε εκδήλωση των Ροταριανών Ομίλων Λευκωσίας με τίτλο «Υγειονομική Περίθαλψη στην Κύπρο: Υφιστάμενη Κατάσταση και Προοπτικές»

Τα δεδομένα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα μας, την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα της υγείας και τις μελλοντικές προοπτικές παρουσίασε σε εκδήλωση των Ροταριανών Ομίλων Λευκωσίας η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη.

Αναφερόμενη στην εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας, η Δρ Κανάρη τόνισε ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. H μοναδικότητά του, πρόσθεσε, έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς περιορισμούς. Το ΓεΣΥ αγκαλιάστηκε από τους συμπολίτες μας, σημείωσε, γεγονός που αποτυπώνεται και σε έρευνα, την οποία πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που καταδεικνύει πως τα ποσοστά ικανοποίησης του πληθυσμού για τις προσφερόμενες υπηρεσίες κυμαίνονται από 85-91%. Τόνισε πως ύψιστος στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η στήριξη και η αναβάθμιση του ΓεΣΥ, όπως και η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητάς του.

«Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας επικεντρώνεται πλέον στη χάραξη πολιτικών και στη ρύθμιση, την εποπτεία και την παρακολούθηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που απαιτεί την αναδιοργάνωση του Υπουργείου, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», επεσήμανε η κα Υπουργός.

H Δρ Κανάρη αναφέρθηκε, παράλληλα, στις εμβληματικές δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την περίοδο 2023/2024, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

- Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, μέσα από τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και Ποιοτικής Αναβάθμισης.

– Ενίσχυση της πρόσβασης των δικαιούχων του ΓεΣΥ στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας (ένταξη νέων καινοτόμων φαρμάκων, δυνατότητα έκδοσης επείγοντος παραπεμπτικού, δυνατότητα συνταγογράφησης εξειδικευμένων φαρμάκων από προσωπικό ιατρό με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής).

- Προώθηση νομοθεσίας για την ίδρυση και τη λειτουργία Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, καθώς και για την Ανακουφιστική Φροντίδα.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα το θέμα των νομοθεσιών, η κα Υπουργός, σημείωσε πως το Υπουργείο Υγείας προωθεί πολλές και σημαντικές νομοθεσίες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του Νομικού Πλαισίου στον τομέα της υγείας. Συνολικά, όπως τόνισε, δέκα (10) νομοσχέδια ολοκληρώνονται σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας, ενώ άλλα επτά (7), βρίσκονται ήδη σε επίπεδο Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο. Η Δρ Κανάρη επεσήμανε επ’ ευκαιρία την τεράστια σημασία της θέσπισης νομοθεσίας για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, το συντομότερο δυνατόν.

Ως προς το θέμα της αναβάθμισης της Ηλεκτρονικής Υγείας και της Προώθησης Σύγχρονων Τεχνολογιών, η Δρ Κανάρη ανέφερε πως προωθείται η εφαρμογή Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη και δημιουργία της Εθνικής Τράπεζας Ηλεκτρονικής Υγείας από την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας. Προωθείται, παράλληλα, η εφαρμογή υπηρεσιών υγείας σε κινητές συσκευές σε εθνικό επίπεδο για τους Κύπριους πολίτες (myHealth@cy), με στόχο την πρόσβαση και τον έλεγχο του πολίτη στα ιατρικά του δεδομένα.

Η Δρ Κανάρη αναφέρθηκε τέλος στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο «Σχεδιασμός Αναγκών και Δυνατοτήτων (Capacity Planning) στον τομέα της υγείας στην Κύπρο». Αξιοποιώντας τη γνώση που αποκτήθηκε στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, το Υπουργείο Υγείας, όπως σημείωσε, προωθεί κομβικής σημασίας προσαρμογές προκειμένου να ενισχύσει ουσιαστικά τις δυνατότητές του στη ρύθμιση, την εποπτεία, τον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς, χωρίς αποκλίσεις και όρια.

(ΔΚ)