06-12-2023 12:12
Χαιρετισμός του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στο 5ο Συνέδριο για την Ψηφιακή Ασφάλεια InfoCom Security Cyprus 2023 «Cyber Resilience in the Age of AI»
Είναι με μεγάλη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, για αυτό το τόσο γνώριμο για πολλούς όπως βλέπω αντικείμενο, εκπροσωπώντας τον έντιμο Υφυπουργό Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και πλέον πολύ καλό φίλο και συνεργάτη κ. Φίλιππο Χατζηζαχαρία.
Θα ήθελα να μεταφέρω καταρχάς τις απολογίες του Υφυπουργού για τη σημερινή του απουσία από ένα τόσο σημαντικό συνέδριο, μιας και η παρουσία του στην Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλιου για την Έρευνα και την πολιτική του Διαστήματος της Ευρωπαίκής Ένωσης, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ήταν απαραίτητη.
Θα ήθελε πάντως να σας ευχαριστήσει για την ευκαιρία που μας δίνετε να στείλουμε σήμερα το μήνυμα του Υφυπουργείου μας για την αξία της ασφάλειας εντός του ψηφιακού χώρου.
Αδιαμφισβήτητα η μαζική χρήση του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια, λόγω της συνεχούς ψηφιοποιήσης υπηρεσιών από την εποχή του κορωνοϊού και εντεύθεν, το έχει κάνει πιο ελκυστικό και πιο επιρρεπές σε επιθέσεις.
Αν και ως γνωστό ήμασταν μάρτυρες κυβερνοεπιθέσεων την τελευταία δεκαετία, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ευρυματικότητα αλλάζει κάθε φορά και τον τρόπο και τη μορφή επίθεσης που είναι πιθανόν να δεχτεί ένας πολίτης, μια επιχείρηση ή ακόμη και το ίδιο το κράτος. Η πολυμορφικότητα των επιθέσεων αυτών είναι ενδιαφέρουσα.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν υπάρχει πανάκεια για την απόλυτη κυβερνοπροστασία, καθώς οι αιτίες κάθε φορά διαφέρουν. Αναλύσεις, όμως, μάς έχουν δείξει πως τις περισσότερες φορές μια επίθεση στον ψηφιακό χώρο ή μια ψηφιακή απάτη οφείλεται στον τόσο αδύναμο παρά ποτέ ανθρώπινο παράγοντα.
Μας δίνεται η ευκαιρία σήμερα να τονίσουμε πόσο απαραίτητο είναι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά για την Κύπρο, η οποία καλείται, πέρα από βασικά ζητήματα, να αντιμετωπίσει και τις τουρκικές προκλήσεις, να δημιουργήσουμε και να θεσπίσουμε την κυβερνοασφάλεια του κράτους.
Η κυβερνοανθεκτικότητα ενός οργανισμού, μιας υπηρεσίας ή ενός συστήματος κρίνεται στο πώς αντιμετωπίζει, προστατεύεται και ανακάμπτει από κυβερνοεπιθέσεις.
Η κυβερνοανθεκτικότητα αντιμετωπίζει τις κυβερνοαπειλές ως αναπόφευκτες και επιδιώκει να μειώσει τον κίνδυνο, να προστατεύσει τα συστήματα και να ενισχύσει την ικανότητα αντίδρασης και ανάκαμψης.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, αφού οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε ένα κράτος, και κατ’ επέκταση, στους πολίτες του.
Μας παρέχονται πλέον εξαιρετικές δυνατότητες, όπως είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που με τη σωστή ανθρώπινη καθοδήγηση μπορεί να εφαρμοστεί σε συστήματα κυβερνοπροστασίας και να ανεβάσουμε τον πηχη ακόμη πιο ψηλά.
Το Υφυπουργείο εκφράζει αισιοδοξία, αφού η ένταξη της κβαντικής υπολογιστικής στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και ευρύτερα στις νέες τεχνολογίες θα μπορεί να παρέχει πλέον καλύτερα προστατευμένα συστήματα από διάφορες απειλές.
Η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε μια χώρα είναι αδιαμφισβήτητα ζωτικής σημασίας. Οφείλουμε ως κράτος και ως αρμόδιοι φορείς να παρέχουμε την αναμενόμενη προστασία για όλα τα πληροφοριακά συστήματα, τα δίκτυα και φυσικά τα δεδομένα των πολιτών της χώρας.
Με αυτό ακριβώς το κριτήριο και μετά από τις πρόσφατες επιθέσεις που έγιναν, με τη σοβαρή κρίση που δημιουργήθηκε από την επίθεση στο κτηματολόγιο και τις αδυναμίες που αναγνώσαμε, για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, έχουν εφαρμοστεί από το Υφυπουργείο μας και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής συνεργασίας, μια σειρά από δράσεις που εξασφαλίζουν την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας, με σκοπό την επέκτασή τους και ευρύτερα.
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη στρατηγική δράση, η οποία έχει στόχο να διατηρεί ασφαλείς, στο πλαίσιο του κατορθωτού, όλες τις κρίσιμες υποδομές του κράτους. Σκοπός μας είναι η ενίσχυσή του και η αναβάθμισή του, όπου χρειάζεται, για να εξασφαλίσουμε ότι για τα επόμενα χρόνια η Κύπρος μπορεί να προστατεύεται από κακόβουλες επιθέσεις.
Η διεύθυνση κυβερνοασφάλειας και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας υλοποιεί σημαντικούς πυλώνες του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού.
Η επαναπροσέγγιση των αρχών και η δημιουργία κουλτούρας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας του κράτους και του ιδιωτικού τομέα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υφυπουργείο. Τονίζουμε πως η δημιουργία ενός σχεδιασμού που θα θεσπίζει την ασφάλεια του ψηφιακού χώρου και την προστασία των κρίσιμων υποδομών της Κύπρου αποτελεί δική μας υπόθεση, γι’ αυτό και εργαζόμαστε καθημερινά προς αυτό τον σκοπό.
Φίλες και Φίλοι,
Κλείνοντας θα θέλαμε να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στους διοργανωτές του 5ου Συνεδρίου για την Ψηφιακή Ασφάλεια, να ευχηθούμε μια παραγωγική συζήτηση και ένα επιτυχημένο συνέδριο. Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή, ενισχύουν τις προσπάθειες του Υφυπουργείου μας για τη δημιουργία κουλτούρας αλλά και την ανταλλαγή νέων καινοτόμων ιδεών, στον κρίσιμο τομέα της κυβερνοασφάλειας όπως είναι και η ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης.
____
Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο κ. Πάνος Παναγιώτου, επικεφαλής για θέματα κυβερνοασφάλειας στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
(ΝΓ/ΑΣΠ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
24-10-2024 10:19
Η Κύπρος γίνεται η 46η χώρα που προσχωρεί στα Artemis Accords