29-02-2024 16:54
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Σλοβενίας
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με την Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης (ΕΣ) της Σλοβενίας κ. Urška Klakočar Zupančič, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της κ. Δημητρίου. Η κ. Klakočar Zupančič ηγείται αντιπροσωπίας, αποτελούμενης από τους βουλευτές κ. Dušan Stojanovič και κ. Iva Dimic, Πρόεδρο και Μέλος, αντίστοιχα, της Ομάδας Φιλίας Σλοβενίας- Κύπρου στην ΕΣ της Σλοβενίας. Την αντιπροσωπία συνοδεύει η Πρέσβης της Σλοβενίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, κ. Tamara Weingerl Požar και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες της EΣ της Σλοβενίας.
Καλωσορίζοντας τη Σλοβένα ομόλογό της, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η επίσκεψη στην Κύπρο της κ. Klakočar Zupančič καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στην περαιτέρω ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων και της συνεργασίας, στη βάση κοινών αρχών και των όμοιων χαρακτηριστικών τους, ως μικρά μεσογειακά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλα τα επίπεδα. Έκανε δε ειδική αναφορά στην κοινοβουλευτική διάσταση. Η κ. Δημητρίου επισήμανε ιδιαίτερα ότι η επίσκεψη της πρώτης γυναίκας Προέδρου της ΕΣ της Σλοβενίας δίδει ισχυρά μηνύματα ενότητας και αλληλεγγύης, ως προς τον σημαντικό ρόλο των γυναικών πολιτικών ηγέτιδων προς αντιμετώπιση των τρεχουσών σύνθετων προκλήσεων, αλλά και ως προς την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης των γυναικών και μεγαλύτερης εκπροσώπησής τους στην πολιτική ζωή.
Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Σλοβενίας, ιδιαίτερα κατά την παρούσα θητεία της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες για επίλυσή του. Επισημαίνοντας τη συμπλήρωση φέτος πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι ο χρόνος μετρά εις βάρος της λύσης. Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τόνισε ότι η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή, καθότι θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Πρέπει, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις κοινές μας αρχές και να επιδεικνύεται η ίδια αποφασιστικότητα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας σε όλες τις περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την Κύπρο, το Ναγκόρνο Καραμπάχ ή τη Γάζα.
Αναφερόμενη ειδικότερα στην κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι η Κύπρος καταδικάζει κάθε μορφής τρομοκρατία, στην προκειμένη περίπτωση την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το εγγύτερο στην περιοχή κράτος μέλος της ΕΕ, δήλωσε άμεσα την ετοιμότητά της για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στη Γάζα, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Επισημαίνοντας τη μη ύπαρξη ταχείας αντίδρασης και ενιαίας γραμμής στην ΕΕ, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη ξεκάθαρων μηνυμάτων από πλευράς της Ένωσης.
Η Πρόεδρος της ΕΣ της Σλοβενίας χαρακτήρισε τη Σλοβενία και την Κύπρο φυσικούς συμμάχους. Η κ. Klakočar Zupančič εξέφρασε την ευχή όπως η αποστολή της κ. Holguín Cuéllar οδηγήσει στην εξεύρεση κοινού εδάφους προς επανέναρξη των συνομιλιών και επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών και τη στήριξη της χώρας της στην προσπάθεια για επίτευξη δίκαιης και συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία θα τερματίσει την απαράδεκτη διαίρεση της Κύπρου για δεκαετίες και θα διασφαλίζει την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Συναφώς, σημείωσε τη συμβολή της Σλοβενίας, ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην ομόφωνη έγκριση από το Σώμα της παράτασης της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, καθώς και την απόφαση της χώρας της να αποστείλει απόσπασμα στην UNFICYP εντός του 2024.
Η Πρόεδρος της ΕΣ της Σλοβενίας σημείωσε τον κομβικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και χαιρέτισε την ετοιμότητα της Κύπρου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη Γάζα. Η κ. Klakočar Zupančič τόνισε πως η ΕΕ οφείλει να τηρεί ξεκάθαρη στάση και να μη στέλνει «μεικτά» μηνύματα, που διχάζουν περαιτέρω τους λαούς της περιοχής. Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν την επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης, άμεσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και επανέναρξης συνομιλιών για επίτευξη πολιτικής λύσης στο Μεσανατολικό. Υπογραμμίζοντας δε τη σημασία του ρόλου των γυναικών πολιτικών ηγέτιδων στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας, τόνισαν την πρόθεσή τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν, εξάλλου, θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ανάγκη προστασίας από τις ψευδείς ειδήσεις και τη ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικότερα των γυναικών και των νέων και τόνισαν ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να ρυθμιστεί στο επίπεδο της ΕΕ. Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις όσον αφορά στις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας Σλοβενίας- Κύπρου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ήτοι της οικονομίας, του τουρισμού με αναφορά στην ανάγκη αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών, της ψηφιακής τεχνολογίας και της πληροφορικής, της μελισσοκομίας και του πολιτισμού.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
21-11-2024 16:13
Ανακοινωθέν της Βουλής των Αντιπροσώπων
20-11-2024 11:51
Ανακοινωθέν της Βουλής των Αντιπροσώπων