Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-02-2024 17:47

Παρουσίαση του προϋπολογισμού της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής

Η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ) παρουσίασε σήμερα τον προϋπολογισμό της ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Ο προϋπολογισμός εκπονήθηκε στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΑΗΥ για την περίοδο 2024 – 2026, ο οποίος καθορίζει το πλαίσιο των δράσεων και πρωτοβουλιών της ΕΑΗΥ. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΗΥ, Καθηγητής Χρίστος Ν. Σχίζας, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το έτος 2024 στοχεύει στην υλοποίηση των δράσεων της Αρχής και βασίζεται στη δημιουργία και διασφάλιση του τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας στην Κύπρο. Τονίστηκε ότι πραγματική εξοικονόμηση στις δαπάνες υγείας θα επέλθει μετά την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο, ότι θα μειωθούν οι αχρείαστες εξετάσεις και η αλόγιστη χορήγηση φαρμάκων και αγωγών και πως γίνεται επένδυση στην υγεία για αποφυγή της ασθένειας με την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη.

Ο κ. Σχίζας ανέφερε ότι μετά από τέσσερα χρόνια που συστάθηκε η Αρχή, από την 1η Μαρτίου 2024, θα αναλάβουν καθήκοντα 10 λειτουργοί που θα στελεχώσουν βασικές θέσεις, ωστόσο παραμένουν ακόμη ανάγκες για την κάλυψη άλλων οργανικών θέσεων μέχρι την πλήρη στελέχωση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.

Επιπρόσθετα, ενημερώθηκε η Επιτροπή Υγείας για τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη για την υλοποίηση του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που έχει να επιτελέσει η Κύπρος, καθώς είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας συντονίζει τις εργασίες κοινής δράσης για θέματα υγείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και σε αυτή λαμβάνουν μέρος οι αρμόδιες αρχές για την ηλεκτρονική υγεία και άλλοι συνδεδεμένοι οργανισμοί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Καταληκτικά, επισημάνθηκε στην Επιτροπή Υγείας ότι η Αρχή είναι ένας οργανισμός που προσελκύει εξωτερικές ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη για να επιτελέσει το έργο της, και συγκεκριμένα για το 2024 η Αρχή για κάθε ένα ευρώ κρατικής χορηγίας κερδίζει τέσσερα ευρώ από εξωτερική χρηματοδότηση.

(ΑΦ/ΝΖ)