Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-03-2024 14:48

Συμμετοχή βουλεύτριας κ. Σάβιας Ορφανίδου στις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου των Γυναικών Βουλευτριών της Κοινοπολιτείας

Άρχισαν σήμερα στη Μάλτα οι εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου των Γυναικών Βουλευτριών της Κοινοπολιτείας (CWP), στις οποίες συμμετέχει η βουλεύτρια κ. Σάβια Ορφανίδου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στον Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο (CPA).

Ως βασική ομιλήτρια στο θέμα σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της Κοινοπολιτείας η κ. Ορφανίδου επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που προκύπτουν τόσο για τις γυναίκες όσο και για τα νεαρά κορίτσια σε εμπόλεμες ζώνες. Υποστήριξε ακόμα, ότι εν καιρώ πολέμων και συγκρούσεων ενισχύονται σημαντικά οι υφιστάμενες διακρίσεις και ανισότητες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η βία κατά των γυναικών, μέσω βασανιστηρίων, σεξουαλικής κακοποίησης και εκτοπισμού τους, όπως μαρτυρούν οι ιστορίες χιλιάδων γυναικών στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Συναφώς, σημείωσε τον καταρτισμό της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Έμφυλης Βίας από την κυπριακή κυβέρνηση το 2023.

Η κ. Ορφανίδου επισήμανε ότι φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή και υπογράμμισε τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα δεινά που υπέστησαν οι γυναίκες της Κύπρου. Η κ. Ορφανίδου αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα των αγνοουμένων, το οποίο αποτελεί την πλέον τραγική πτυχή του κυπριακού προβλήματος. Σημειώνοντας, σ’ αυτό το πλαίσιο, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην αποστολή της η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ), τόνισε την ανάγκη άσκησης πίεσης στην Τουρκία προς εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου, γεγονός που θα απαμβλύνει τον πόνο πολλών οικογενειών.

Σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες πρόληψης και επίλυσης συγκρούσεων, η κύπρια βουλεύτρια υπογράμμισε την ανεπαρκή εκπροσώπηση των γυναικών σε αυτές και επισήμανε την πολυεπίπεδη και ουσιαστική συμβολή των γυναικών, ιδιαίτερα στην κατανόηση της δυναμικής των συγκρούσεων και στο σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών επίλυσής τους. Η κ. Ορφανίδου τόνισε ότι επείγει η άμεση εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από όλες τις χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε ειρηνευτικές διαδικασίες.

Τέλος, η κ. Ορφανίδου υπογράμμισε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες, μέσω σχετικών νομοθεσιών και ανταλλαγής τεχνογνωσίας από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Σημείωσε τέλος, τη σημασία της παιδείας σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και την ανάγκη θέσπισης νομοθεσιών για τον περιορισμό της έμφυλης βίας και τη διασφάλιση της πρόσβασης των γυναικών, σ’ αυτό το πλαίσιο, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)