Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-03-2024 15:58

Πραγματοποιήθηκε η τελετή δωρεάς αντιτύπων του εντύπου «Ελληνική Κύπρος» από την οικογένεια Γεώργιου Λέβα προς το Αρχείο Τύπου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Θεόφιλος Γεωργιάδης» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) έγινε η δωρεά αντιτύπων του εντύπου «Ελληνική Κύπρος» από την οικογένεια Γεώργιου Λέβα προς το Αρχείο Τύπου του ΓΤΠ.

Την παράδοση των αντιτύπων πραγματοποίησε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν η Διευθύντρια Τύπου και Πληροφοριών κα Αλίκη Στυλιανού, ο Κοινοτάρχης Νέου Χωριού Κυθρέας κ. Χρίστος Λαμπρίας και εκ μέρους της οικογένειας Λέβα η κα Ευθυμία Χριστοφόρου Λέβα. Καλωσόρισμα στην εκδήλωση απηύθυνε η προϊσταμένη του Κλάδου Εγχώριου Τύπου κα Κωνσταντία  Σωτηρίου.

Στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Αλίκη Στυλιανού, ευχαριστώντας την οικογένεια Γεώργιου Λέβα για την ευγενή δωρεά της συλλογής «Ελληνική Κύπρος» προς το Αρχείο Τύπου, ανέφερε ότι το ΓΤΠ αναλαμβάνει την υποχρέωση και ευθύνη για τη ψηφιοποίηση και τη διάθεση της συλλογής στο κοινό μέσω του Αρχείου του. Στη συνέχεια, επισημαίνοντας την πληρότητα που χαρακτηρίζει το Αρχείο Εφημερίδων που διαθέτει το ΓΤΠ, χαρακτήρισε τη βελτίωση της πρόσβασης του κοινού στα Αρχεία ανακοινωθέντων, εφημερίδων, περιοδικών, εκδόσεων, ταινιών και φωτογραφιών ως «σημαντική αποστολή» του ΓΤΠ. Η κα Στυλιανού επανέλαβε ότι το ΓΤΠ καταβάλλει προσπάθεια για την πλήρη ψηφιοποίηση του Αρχείου Τύπου, έχοντας πλήρη επίγνωση πως τα αρχεία αποτελούν μοναδικά και αναντικατάστατα τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς και διατήρησης της μνήμης που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

Από πλευράς του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην επιθυμία της κας Ευθυμίας Χριστοφόρου Λέβα για συντήρηση, φύλαξη, ψηφιοποίηση και ένταξη της συλλογής του εντύπου στο ψηφιακό αρχείο τύπου του ΓΤΠ, παραχωρώντας με αυτό τον τρόπο ένα ιστορικό κομμάτι του έντυπου Τύπου της Κύπρου στο αρχείο του. Στη συνέχεια, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε: «Ιδιαίτερης σημασίας για εμένα, πρέπει να ομολογήσω, είναι το γεγονός ότι η δωρεά της συλλογής γίνεται στη μνήμη του αρχικού της ιδιοκτήτη, του αείμνηστου Γεώργιου Λέβα, του παππού μου, από τον οποίο πήρα και το όνομά μου. Ο Γεώργιος Λέβας, δημοδιδάσκαλος από το Νέο Χωρίο Κυθρέας, ήταν άνθρωπος δραστήριος, με βαθιά αγάπη για τα γράμματα, τον τόπο μας, τα ήθη και έθιμά μας.»

Ο κ. Λαμπρίας, που υπηρέτησε για 30 χρόνια στο ΓΤΠ, χαρακτήρισε τον Τύπο ως την πιο σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους μελετητές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου κατά την περίοδο μεταξύ του τέλους του 19ου αιώνα και τα μέσα του 20ου αιώνα, γεγονός που προσδίδει την τεράστια σημασία του Αρχείου Εφημερίδων. Στη συνέχεια, περιγράφοντας πώς η συλλογή «Ελληνική Κύπρος» βρέθηκε στην κατοχή της κας Ευθυμίας Χριστοφόρου Λέβα και από εκεί, σήμερα, να παραδίδεται στο Αρχείο Τύπου του ΓΤΠ, ο κ. Λαμπρίας εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί έναν «θησαυρό», μια «σπάνια πηγή πληροφόρησης για την πιο καθοριστική ίσως περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου» που «βρήκε τον κατάλληλο χώρο, που πλέον θα αποτελεί σημαντικό βήμα για τους μελετητές και ερευνητές».

Εκ μέρους της οικογένειας Γεώργιου Λέβα, η κα Ευθυμία Χριστοφόρου Λέβα ευχαρίστησε το ΓΤΠ για την παραλαβή της συλλογής και αναφέρθηκε στη χαρά και τη συγκίνησή της που παραδίδει μια έκδοση που εξέφραζε κάποτε τον ιερό αγώνα της ένωσης, και την οποία διαφύλαξε η ίδια με αίσθημα προστασίας. Εξέφρασε τη πεποίθησή της ότι με τη συντήρηση, φύλαξη και ψηφιοποίησή του θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, θα θυμίζει τα ιερά και τα όσια και θα βοηθήσει έτσι ώστε να ακουστεί η ιστορία της Κύπρου και του ελληνισμού.

Με το πέρας της παράδοσης της συλλογής προβλήθηκε η σύντομη βιντεοταινία «Εν αρχή ην ο τύπος».

(ΚΚ/ΓΣ/ΕΑθ)