Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-03-2024 23:00

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω καλωσορίζοντάς σας στο Προεδρικό Μέγαρο και στην αποψινή εκδήλωση.  Μια εκδήλωση που δεν είναι απλά συμβολική, δεν είμαστε εδώ απλά και μόνο για να τιμήσουμε την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά είναι και ουσιαστικής σημασίας. Κι αυτό γιατί ως Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ως προτεραιότητα το ζήτημα της Ισότητας των Φύλων ως μία εκ των βασικών και οριζόντιων προτεραιοτήτων μας. Σε αυτό το πλαίσιο την υλοποίηση συγκεκριμένων –διότι πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα–πολιτικών, στοχευμένων μέτρων και δράσεων εργαζόμαστε, και χαίρομαι ιδιαίτερα που ήδη υπάρχουν απτά αποτελέσματα, γιατί αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, προς την κατεύθυνση μείωσης και εξάλειψης των ανισοτήτων, μεταξύ των δύο φύλων. 

Η ουσιαστική προώθηση της Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί μία από τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει κατοχυρωθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο εδώ και δεκαετίες, ενώ σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Ισότητα των Φύλων δεν αποτελεί μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ειρηνικό, βιώσιμο, δίκαιο και με ευημερία κόσμο.  Εξάλλου, η εξάλειψη των όποιων διακρίσεων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας, ανεξαρτήτως φύλου, και αυτό είναι μια πτυχή που πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο. Βρισκόμαστε απόψε εδώ για την Ημέρα της Γυναίκας. Είναι κάτι σημαντικό και χαίρομαι. Ήταν μια ανησυχία που έχω – του χρόνου πρέπει να το δούμε περισσότερο – δεν φτάνει να μιλάμε για την ισότητα των φύλων και να είμαστε μπροστά σε ένα κοινό που η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες. Πρέπει να έχουμε εκδηλώσεις, να μιλάμε για την ισότητα των φύλων και η πλειοψηφία στο ακροατήριο να είναι άνδρες.

Η σημερινή μέρα, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, είναι αναμφίβολα ημέρα γιορτής και υπενθύμισης των διαχρονικών αγώνων των γυναικών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Τιμούμε τις θυσίες και τους αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες ανά το παγκόσμιο, ώστε να κατακτηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της εργασίας επί ίσοις όροις, του συνδικαλίζεσθαι, της συμμετοχής στα κοινά και τόσων άλλων κατακτήσεων, τις οποίες σήμερα όλοι θεωρούμε αυτονόητες, αλλά τότε δεν ήταν καθόλου δεδομένες.

Παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, οφείλουμε, και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να πράξουμε, να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχθούμε ότι ακόμη δεν έχουμε πετύχει, δεν θα πω την πλήρη, αλλά την ουσιαστική ισότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης, επιτάχυνσης και πιο αποτελεσματικής προώθησης της Ισότητας των Φύλων,  στην πράξη και όχι στα λόγια - και εδώ είναι μια παγίδα γιατί είναι λίγο της μόδας να μιλάμε για την ισότητα ειδικά την 8η Μαρτίου, χωρίς να κάνουμε στην ουσία πράγματα - το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε πράξεις και να μην περιοριζόμαστε στα λόγια.  

Γι’ αυτό θέλω απόψε να είμαι πολύ συγκεκριμένος στο τι πράξαμε αυτούς τους 12 μήνες. Σε αυτούς τους 12 μήνες της διακυβέρνησής μας έχουμε ήδη προχωρήσει – ήταν μια από τις πρώτες μας ενέργειες σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου- στην αναβάθμιση του ρόλου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και σε αυτό το πλαίσιο, ως πρώτο βήμα, αποφασίσαμε τη θεσμοθέτηση του Γραφείου της  Επιτρόπου και τον θεσμό των Λειτουργών Ισότητας των Φύλων σε όλα τα Υπουργεία και  Υφυπουργεία. Την εβδομάδα που μας πέρασε εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή – και είμαι σίγουρος θα εγκριθεί – νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετείται και ο συντονιστικός ρόλος της Επιτρόπου Ισότητας και, κατ΄επέκταση, του Γραφείου της.

Σε σχέση με τη συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για πρώτη φορά στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε πετύχει τη μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή γυναικών, ιδιαίτερα όσον αφορά στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου που ανέρχεται στο 39%. Στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, τα οποία διορίστηκαν για πρώτη φορά μέσα από την καινοτόμο διαδικασία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το ποσοστό έφτασε στο 40% συμμετοχής γυναικών στις θέσεις των προέδρων και αντιπροέδρων.  Αυτό αποτελεί αποτέλεσμα του πλαισίου των κατευθυντήριων γραμμών που δώσαμε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει ανάγκη, πάντα στη βάση ικανοτήτων, ίσης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών στα Συμβούλια, παρά το γεγονός – θέλω να το αναφέρω, έχει τη σημασία του και είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω απόψε σε σχέση με τις ενέργειες που προωθούμε – ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανά φύλο ήταν 25% από γυναίκες και 75% άνδρες. Και αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε στο θέμα της ισότητας των φύλων, κρατείστε αυτά τα ποσοστά, θα τα σχολιάσω στη συνέχεια, γιατί είναι αυτά που πρέπει να ανατρέψουμε.

Την ίδια στιγμή, προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός έμφυλου περιβάλλοντος, τον περασμένο μήνα υπέγραψαν όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, οι Υπουργοί, Υφυπουργοί και Επίτροποι, όπως και εγώ φυσικά, σχετική «Δήλωση Πολιτικής» για μηδενική ανοχή σε σεξιστικές και παρενοχλητικές συμπεριφορές. Πρέπει να πω ότι απόψε είναι η πρώτη φορά, πέραν της Τετάρτης που έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο, που βλέπω μαζεμένους όλους τους Υπουργούς και χαίρομαι πολύ που τους βλέπω μαζικά στην εκδήλωση. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη ένδειξη για το πώς προσεγγίζουν το θέμα.

Η πρωτοποριακή και θεσμική αυτή διακήρυξη ιδιαίτερης σημασίας, ανάμεσα σε άλλα, αναδεικνύει την πολιτική μας βούληση για την επιτάχυνση της προώθησης της ισότητας των φύλων και τη θεμελίωση της κουλτούρας της έμφυλης ισότητας σε επίπεδο Κυβέρνησης, αλλά και Δημόσιας Υπηρεσίας.

Πέραν των όσων έχω προαναφέρει και όσων έχει αναφέρει η Επίτροπος, παράλληλα προωθούνται  στοχευμένες δράσεις και πολιτικές με σκοπό την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων, που θεωρώ ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους.  Η αποδόμηση των στερεοτύπων είναι θέμα κουλτούρας και παιδείας και ξεκινά από τα σχολεία, την οικογένεια, τις γενιές που θέλουμε να διαμορφώσουμε για ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η αρμόδια Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας προχωρά ήδη σε μια σειρά δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση για αντιμετώπιση αυτής της στρέβλωσης.

Την ίδια στιγμή – και εδώ είναι για μένα το μεγάλο στοίχημα –-  έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο την ενίσχυση της συμφιλίωσης προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Αυτή είναι η σημαντικότερη πτυχή, αγγίζει και τα στερεότυπα, αγγίζει και τις προκαταλήψεις. 

Αυτές τις μέρες είχαμε την τιμή να έχουμε στην Κύπρο την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι μητέρα επτά παιδιών, πετυχημένη γιατρός. Υπήρξε πετυχημένη Υπουργός Οικογένειας και Υπουργός ΄Αμυνας στη Γερμανία, και όλα αυτά την οδήγησαν να αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και μου έχει αναφέρει ότι μετά το δεύτερο παιδί επέλεξαν να μετακομίσουν στις ΗΠΑ διότι ο σύζυγος της θα παρακολουθούσε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Ενώ μετά το δεύτερο παιδί στη Γερμανία συνάντησε αρκετές δυσκολίες, ένιωσε την ανάγκη ότι έπρεπε να σταματήσει να είναι γιατρός με πλήρη απασχόληση, έπρεπε να ασχολείται με μερική απασχόληση. ΄Οταν πήγαν στις ΗΠΑ με τις συνθήκες, τα δεδομένα που βρήκαν, αντιλήφθηκε ότι μπορούσε την ίδια στιγμή να είναι γιατρός με πλήρη απασχόληση και να έχει περισσότερα παιδιά. Εκεί απέκτησε ακόμη δύο παιδιά και όταν επέστρεψαν στη Γερμανία, όταν ανέλαβε ως Υπουργός Οικογένειας, ένας από τους βασικούς της στόχους, τους οποίους πέτυχε, ήταν αυτός της συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Άρα, αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, και εδώ επικεντρωνόμαστε, είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της συμφιλίωσης ανάμεσα στην επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή.

Και επιστρέφω στα ποσοστά εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. 25% γυναίκες και 75% άνδρες. Γιατί; Διότι δεν έχουμε προσφέρει στις γυναίκες τις προϋποθέσεις, τα δεδομένα για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αυτούς τους ημικρατικούς οργανισμούς. Διότι μια γυναίκα έχει πολλούς περισσότερους ρόλους. Και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αυτό το δεδομένο για να τη διευκολύνουμε να μπορεί και η ίδια να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής προ-δημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4ων ετών, ενώ προχωράμε και με την έμπρακτη υποστήριξη των εργαζόμενων γονέων μέσω της αύξησης της άδειας μητρότητας, την επέκταση της γονικής άδειας και την ενίσχυση της άδειας πατρότητας. Γιατί και οι πατέρες έχουν ευθύνη να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Είναι με μεγάλη χαρά ειλικρινά που υπέγραψα τον σχετικό νόμο για την αύξηση της άδειας μητρότητας για το πρώτο παιδί στους πεντέμισι μήνες. Ένα δικαίωμα το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από περίπου 5.500 χιλιάδες γυναίκες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι νέες μητέρες που έχουν αποκτήσει πρόσφατα παιδί και δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στην εργασία τους.  Η αύξηση της άδειας μητρότητας θα επιτρέψει στις νέες εργαζόμενες μητέρες να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κοντά στα παιδιά τους κατά τους πρώτους πολύ σημαντικούς μήνες της ζωής τους.

Είναι σε όλες και όλους γνωστό ότι, λόγω των στερεότυπων κοινωνικών ρόλων που προσδίδει η κοινωνία στους άνδρες και τις γυναίκες, το βάρος της ευθύνης της φροντίδας γενικότερα και παιδιών και ηλικιωμένων πέφτει στους ώμους  των γυναικών.   Για αντιμετώπιση λοιπόν του φαινομένου των στερεότυπων που η κοινωνία μας δημιουργεί, ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση, προχωρούμε και στη δημιουργία δομών για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Και χαίρομαι που σε αυτό το θέμα ο Υπουργός Οικονομικών δεν προσεγγίζει το θέμα μέσα από μια οικονομική διάσταση, αλλά μέσα από μια κοινωνική διάσταση, που είναι και η πιο σημαντική.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προχωρούμε με τη δημιουργία νέων δομών κοινωνικής φροντίδας και την επέκταση υφιστάμενων δομών, ενισχύοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο το κράτος πρόνοιας και προωθώντας στην πράξη την κοινωνική ένταξη και ευημερία.

Στο ίδιο πλαίσιο, δρομολογείται επίσης η δημιουργία νέων και η αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων Πολυδύναμων Κέντρων για παιδιά, καθώς και  ειδικών Κέντρων Φροντίδας Παιδιών. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν 11 νέες δομές καθώς και δύο  Κέντρα 24ώρης Φροντίδας ενήλικων ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας.

Επεξεργαζόμαστε επίσης για πρώτη φορά Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Η Υφυπουργός Πρόνοιας έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα το ανακοινώσουμε.

Την ίδια στιγμή, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες των μονογονεϊκών οικογενειών και ανταποκρινόμενοι στο πάγιο αίτημά τους σε ό,τι αφορά το θέμα της συμβίωσης,  επεξεργαζόμαστε την τροποποίηση της νομοθεσίας, έτσι ώστε να μη λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του συμβίου ή της συμβίας στην καταβολή επιδόματος μονογονιού. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης Νομοθεσίας, με τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα, τις ανάγκες, αλλά και την ευημερία των μονογονεϊκών οικογενειών.

Ταυτόχρονα, υλοποιώντας προεκλογικές μου υποσχέσεις για την περαιτέρω στήριξη της οικογένειας, περιλαμβανομένων των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, προχωρήσαμε στους πρώτους 12 μήνες της διακυβέρνησής μας, ανάμεσα σε άλλα, στα ακόλουθα: 

-  Αύξηση του Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Από την απόφαση αυτή επωφελήθηκαν πέραν των 16.000 πολύτεκνων μητέρων.

- Παραχώρηση εφάπαξ θερινού επιδόματος για το έτος 2023, σε οικογένειες δικαιούχες του επιδόματος τέκνου με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, ανεξαρτήτως από το ύψος του εισοδήματος. Από την απόφαση, επωφελήθηκαν συνολικά 25.000 παιδιά.

- Επέκταση, από τη σχολική χρονιά 2023-2024, του Σχεδίου  Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών, ώστε να καλύπτει όλους τους δικαιούχους Επιδόματος Τέκνου. Με την απόφαση αυτή, οι δικαιούχοι αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα φέτος να φοιτούν περίπου 10.500 παιδιά σε ιδιωτικά και κοινοτικά νηπιαγωγεία με επιδότηση του κράτους.

- Αύξηση κατά 5% του Επιδόματος Τέκνου, επαναφέροντας σταδιακά την αποκοπή κατά 9% που είχε επέλθει το 2013, με στόχο την πλήρη επαναφορά του επιδόματος. Από την απόφαση αυτή θα επωφεληθούν περίπου 60.000 συμπολίτες μας, ανάμεσα τους και πολύτεκνες οικογένειες.

- Ένταξη φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών στο Επίδομα Τέκνου με την καταβολή του 50% του επιδόματος τέκνου. Με την απόφαση αυτή  θα επωφεληθούν περίπου 4.000 οικογένειες.

- Στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών με εφάπαξ ποσό μέχρι 250 ευρώ και με επιπρόσθετο ποσό 100 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες με πέραν των 4ων εξαρτώμενων, στη βάση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Από την απόφαση επωφελούνται 3.400 οικογένειες.

- Στη βάση της ίδιας απόφασης, στήριξη οικογενειών που είναι δικαιούχες του Επιδόματος Τέκνου με ποσό μέχρι 250 ευρώ και με επιπρόσθετο ποσό 100 ευρώ για οικογένειες με πέραν των 4ων εξαρτώμενων, στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Από την απόφαση επωφελούνται 6.200 οικογένειες.

Στόχος μας, με όλα όσα προανέφερα, δεν είναι μόνο να δώσουμε τις προϋποθέσεις στις γυναίκες απλώς να εκδηλώσουν τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους μέσα από μια επιδοματική πολιτική. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Η επιδοματική πολιτική, ειδικά η οριζόντια, δεν λύνει προβλήματα. Στόχος μας, και εκεί επικεντρωνόμαστε, αυτό είναι για μας το πιο σημαντικό, είναι να προχωρήσουμε με μόνιμες λύσεις μέσα από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες έχω ήδη αναφέρει, ώστε να πετύχουμε την πραγματική διευκόλυνση των γυναικών στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Να δημιουργήσουμε δηλαδή τα δεδομένα, έτσι ώστε οι γυναίκες, όπως πραγματικά θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν να το κάνουν, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

Ένα άλλο θέμα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αφορά στο χάσμα αμοιβών ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.  Για τη μείωση του εν λόγω χάσματος έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες για μεταφορά στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας της ΕΕ για τη μισθολογική διαφάνεια και τους μηχανισμούς επιβολής της. Πρόκειται για γεγονός, όπως εξάλλου δείχνουν και οι έμφυλες στατιστικές του περασμένου Μαΐου, που οδηγεί στο ότι οι γυναίκες είναι αυτές που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργες ή αδρανείς ή βρίσκονται στη μερική απασχόληση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προχωρά εντός του έτους στην ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, μέσω ειδικών σχεδίων παροχής κινήτρων για πρόσληψη με ευέλικτες ρυθμίσεις αδρανών ή/και άνεργων γυναικών.

Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα, και μελετήσαμε σχετικά και το τι ακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφορά στην αυξημένη φροντίδα που χρειάζονται οι γυναίκες κατά την περίοδο εγκυμοσύνης και λοχείας.  Για αντιμετώπιση του θέματος αυτού ενισχύουμε το Σχέδιο Κοινοτική Μαιευτική/Μαία στο Σπίτι, δηλαδή την παροχή μαιευτικής φροντίδας στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και γυναικών σε απομακρυσμένες περιοχές, που έχουν λιγότερες επιλογές σε περιπτώσεις που έχουν τέτοιες ανάγκες.

Αναφερόμενος στις απομακρυσμένες περιοχές και στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου και στην αγροτική μας πολιτική – έχουμε και γυναίκα Υπουργό Γεωργίας, η πρώτη στην Ιστορία της Δημοκρατίας – αλλά  και αναγνωρίζοντας τη συμβολή των γυναικών της υπαίθρου και των αγροτισσών στην οικονομία της χώρας μας, το Υπουργείο Γεωργίας έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και χωρίς έμφυλες διακρίσεις, ευκαιριών χρηματοδότησης σε όλους και όλες.  Συγκεκριμένα:

- Μέσα από το Στρατηγικό σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027  μοριοδοτείται με επιπλέον μονάδες τόσο η νεανική όσο και η γυναικεία συμμετοχή σε πολιτικές δράσεις, όπως αυτές του αγροτουρισμού, της οικοτεχνίας, των υπηρεσιών, της κατάρτισης και εκπαίδευσης της συνεργασίας  και γενικότερα στις επενδυτικές δράσεις εξω-γεωργικής απασχόλησης. 

- Επίσης διοργανώνονται εξειδικευμένα εργαστήρια με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο, ενώ

- Αξιοποιώντας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράμε με τη δημιουργία προγραμμάτων χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης για γυναίκες της υπαίθρου, αλλά και με τη  δημιουργία προγραμμάτων ψηφιακής εκπαίδευσής τους.

Ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που μας απασχολεί πολύ έντονα είναι αυτό  της βίας κατά των γυναικών,  το οποίο αποτελεί μια τραγική, απαράδεκτη πραγματικότητα. Θυμάμαι τα στατιστικά κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού που είχαν αυξηθεί κατακόρυφα στη χώρα μας και η αύξηση αυτή συνεχίζεται. Με στόχο λοιπόν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του  σοβαρού αυτού ζητήματος, προχωρούμε με την υλοποίηση της  Εθνικής Στρατηγικής και το Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών.  Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προγραμματίζεται η επιμόρφωση 75 Λειτουργών Υγείας πρώτης γραμμής που ασχολούνται με τον χειρισμό υποθέσεων έμφυλης βίας, με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών.

Για το ίδιο θέμα είναι σημαντικό επίσης να αναφέρω πως από τον Ιούλιο του 2023 λειτουργεί  με μεγάλη επιτυχία το κέντρο «ΝΗΜΑ». Είμαστε τυχεροί για αυτό.  Πρόκειται για  ένα έργο που ξεκίνησε με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και αποτελεί την πρώτη δομή στην Κύπρο που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης και θεραπείας σε ενήλικα άτομα, άνδρες και γυναίκες, που βίωσαν σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση κατά την παιδική τους ηλικία, καθώς επίσης και στα μέλη της οικογένειας ή του ευρύτερου υποστηρικτικού περιβάλλοντος του θύματος.

Για το θέμα της βίας κατά των γυναικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου προχωρούν παράλληλα σε ενημέρωση του κοινού για τη νομοθεσία που αφορά στην καταπολέμηση του σεξισμού.

Οι γυναίκες αποτελούν τον μισό πληθυσμό και έφτασε η ώρα να αναγνωρίσουμε, με πράξεις και όχι λόγια, ότι οι γυναίκες βρίσκονται και χρειάζονται σε όλους τους τομείς της ζωής.  Στην περσινή εκδήλωση ανακοινώσαμε τη θεσμοθέτηση δέκα υποτροφιών σε γυναίκες στη μνήμη της Χριστιάνας Κούτα, που αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη δράση της για την καταπολέμηση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν από το θέμα αυτό. Πέρσι είχαμε αποφασίσει όπως οι υποτροφίες παραχωρηθούν για σπουδές στον τομέα του STEAM.

Φέτος, αφού διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται στα γαλάζια επαγγέλματα και δεδομένου ότι η συμμετοχή των γυναικών στη ναυτιλία είναι μια εκ των προτεραιοτήτων της Εθνικής μας Στρατηγικής, ανακοινώνω δέκα υποτροφίες για γυναίκες στα επαγγέλματα της ναυτιλίας ευρύτερα. 

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι η αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων αποτελεί ευθύνη όλων μας, ειδικά των ανδρών, και απαιτείται συλλογική προσπάθεια προαγωγής της έμφυλης Ισότητας. Οφείλουμε ως Κυβέρνηση, αλλά και ο κάθε ένας και η κάθε μία αξιωματούχος ξεχωριστά, να αποτελούμε καθημερινώς πρότυπα για την καλλιέργεια και για την προώθηση και θεμελίωση της Ισότητας, και να εργαζόμαστε με συγκεκριμένο σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση.

Από δικής μας πλευράς, από πλευράς της Κυβέρνησης, όπως παρουσίασα απόψε συνοπτικά και είναι εξάλλου στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής μας προσέγγισης, αυτό που χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις μας και το τι έχουμε  υλοποιήσει μέχρι τώρα, είναι πρωτίστως να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μέσα από τις πολιτικές μας, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να εκδηλώσουν στην ολότητά τους τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

 

(ΡΜ/ΓΣ/ΝΖ/ΕΠ)