Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-03-2024 21:36

Ομιλία της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου για την Ημέρα της Γυναίκας

Σήμερα, την Ημέρα της Γυναίκας, οφείλω να ευχαριστήσω τις γυναίκες. Πολλές από αυτές,  που βρίσκονται εδώ μαζί μας σήμερα, μας έδωσαν χώρο και φωνή. Οφείλω να ευχαριστήσω και τις γυναίκες που δεν είναι σήμερα μαζί μας, που έχασαν τη ζωή τους, που έχουν φυλακιστεί, που έχουν διαμαρτυρηθεί, που πολέμησαν, ώστε να βρισκόμαστε εμείς εδώ σήμερα για να συνεχίσουμε αυτό που έχουν αρχίσει.

Είναι γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η πλήρης και η ουσιαστική ισότητα των φύλων αποτελεί ολοένα και πιο μακρινό στόχο, αφού τα δικαιώματα των γυναικών εξακολουθούν να παραβιάζονται σε όλους τους τομείς της ζωής τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις και οι προκλήσεις, όπως η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η πανδημία του κορωνοϊού, έχουν αναδείξει ακόμη περισσότερο τις έμφυλες ανισότητες. Παράλληλα, η κλιματική και ενεργειακή κρίση φαίνεται να επηρεάζει διαφορετικά και δυσανάλογα τις γυναίκες από τους άνδρες. Οι χώρες της Ευρώπης κατέχουν, παρ’ όλα αυτά, τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο όσον αφορά στην ισότητα των φύλων.

Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά στον διαφορετικό αντίκτυπο που έχει στις γυναίκες και στους άνδρες από τις κρίσεις που προανέφερα.

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει προς την ορθή κατεύθυνση, η Κύπρος κατατάσσεται στην 21η θέση από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η κατάταξη της χώρας μας σε διάφορους δείκτες μάς δίνει κίνητρο να προσπαθούμε ακόμη περισσότερο για την επιτάχυνση της προώθησης της ισότητας των φύλων. Δεν αναμένουμε όμως την κατάταξη της χώρας μας σε δείκτες και έρευνες, ώστε να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε τα αυτονόητα.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων στη χώρα μας διαδραμάτισε η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή εξασφάλισε πολλά δικαιώματα για τις γυναίκες και βελτίωσε σημαντικά τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Αποτελούσε πάντοτε πεποίθησή μου πως οι νομοθεσίες ρυθμίζουν και διαμορφώνουν κουλτούρες και νοοτροπίες.

Ωστόσο, από μόνες τους οι νομοθεσίες δεν θα επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, εάν δεν εργαζόμαστε παράλληλα για τη συστηματική ενημέρωση με στόχο να σπάσουμε τα στερεότυπα, τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις αποτέλεσμα των οποίων είναι η διαιώνιση των έμφυλων ανισοτήτων που επισφραγίζουν το βαθιά ριζωμένο σύστημα της πατριαρχίας.

Στόχος μας είναι η ενσωμάτωση της οριζόντιας διάστασης του φύλου σε πολιτικές δράσεις και μέτρα του κράτους, ώστε να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την αξιολόγησή τους οι διαφορετικές ανάγκες των γυναικών και των ανδρών και να θεμελιωθεί η κουλτούρα της ισότητας των φύλων.

Μετουσιώνοντας τα λόγια σε πράξεις έχουμε ήδη αρχίσει την προσπάθεια, μέσω της εφαρμογής ολιστικής προσέγγισης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, όπως απορρέει κατ’ αρχάς από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης και ακολούθως από την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026. Η Στρατηγική είναι το βασικότερο έγγραφο πολιτικής για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και για τις πολιτικές του κράτους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για την ετοιμασία της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων ακολουθήσαμε συμμετοχική και δημοκρατική προσέγγιση.

H Στρατηγική, ως  μεθοδολογία που ακολουθείται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ της Κυβέρνησης από τη μία και των κοινωνικών εταίρων, της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου από την άλλη. Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκαν ιδέες και εισηγήσεις αμφίδρομα.

Μέσα από τη Στρατηγική απορρέουν πολιτικές που αναμένεται να υλοποιηθούν και κάποιες από τις οποίες θα αναφέρει ενδεικτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια. Οι δράσεις και οι προσπάθειές μας δεν σταματούν με τις δράσεις της Στρατηγικής. Έχουν ήδη σχεδιαστεί και εφαρμοστεί δράσεις από το Γραφείο μας που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός φιλικού προς τα δυο φύλα περιβάλλοντος και που έχουν υποστηρικτικό ρόλο στις πολιτικές του Προγράμματος Διακυβέρνησης και της Στρατηγικής.

Κυρίες και κύριοι,

Το εγχείρημα της θεμελίωσης της κουλτούρας της ισότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλά και πολυεπίπεδα εμπόδια, με τα πιο δύσκολα να είναι οι αναχρονιστικές και στερεότυπες αντιλήψεις.

Ο θεσμός Επιτρόπου Ισότητας αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο. Του έχουμε προσδώσει ορατότητα. Έχουμε καταφέρει μέσα από σοβαρότητα, σκληρή δουλειά και στοχευμένες δράσεις να δημιουργούμε δημόσια συζήτηση, αλλά και να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας, ώστε να εργαζόμαστε ολιστικά και όχι αποσπασματικά για την κατάρριψη των αναχρονιστικών και στερεότυπων αντιλήψεων.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε αναπτύξει περισσότερες συνέργειες και συνεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα, όπως με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ημικρατικούς οργανισμούς, οργανώσεις εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα πανεπιστήμια, τις γυναικείες οργανώσεις, ΜΚΟ και την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών, και φυσικά με τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο οποίος πρωτοπόρησε για την προώθηση της ισότητας των φύλων και αποτελεί σημαντικό σύμμαχο προς την επίτευξη του στόχου μας.

Πέρσι, στην ίδια εκδήλωση για τη Ημέρα της Γυναίκας, εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, είχα αναφέρει ενδεικτικά δράσεις και πολιτικές που θα εφαρμόζονταν, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί η εφαρμογή του εργαλείου ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου.

Φέτος, είμαι σε θέση, με παραδείγματα πλέον, να αναφερθώ σε πλειάδα δράσεων που έχουν εφαρμοστεί και που έχουν προετοιμάσει το έδαφος για την ολοκληρωμένη εφαρμογή της Στρατηγικής 2024-2026.

Ξεκινάμε ένα μεγάλο και φιλόδοξο εγχείρημα που αφορά στην εφαρμογή του έμφυλου προϋπολογισμού.

Στόχος είναι η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλα τα επίπεδα του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να ανταποκρίνεται ακόμη πιο στοχευμένα στις διαφορετικές ανάγκες του πληθυσμού μας, στη βάση του φύλου.

Για τον έμφυλο προϋπολογισμό ζητήσαμε τον Οκτώβριο του 2023, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, τεχνική υποστήριξη από την Κομισιόν, η οποία σε πρώτη φάση έχει προεγκρίνει το αίτημά μας. Αναμένουμε την τελική τους απάντηση εντός του μήνα.

Ο έμφυλος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν έχουμε στη διάθεση μας στατιστικές, οι οποίες να αφορούν στις γυναίκες και τους άνδρες σε όλους τους τομείς της ζωής. Η στατιστική υπηρεσία δημοσίευσε τον Ιούνιο του 2023 έμφυλες στατιστικές, ενώ η σχετική έκδοση θα ανανεωθεί στο τέλος του έτους και θα συνεχίσει να ενημερώνεται, ώστε να έχουμε πιο ολοκληρωμένη ποσοτική εικόνα, η οποία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ποιοτικών πολιτικών, μέτρων και δράσεων. Ο ρόλος της Στατιστικής Υπηρεσίας στην υλοποίηση δράσεων της Στρατηγικής και στη συνεισφορά της στη διαμόρφωση των έμφυλων στατιστικών, σε συνεργασία με τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Όσον αφορά στην Έμφυλη Οικονομία και Εργασία, θα ήθελα να αναφερθώ στο χάσμα αμοιβών. Το 2023 η Κύπρος μείωσε το έμφυλο χάσμα στο 9,7% και η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση στην κατάταξη της ΕΕ. Για την περαιτέρω μείωση του χάσματος αμοιβών, το Γραφείο μας σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας και έχουν επιλεχθεί 10 εταιρείες, τις οποίες στηρίζουμε με εισηγήσεις για μέτρα και πολιτικές για προώθηση της ισότητας των φύλων και της περαιτέρω μείωσης του χάσματος αμοιβών. Παράλληλα, το Γραφείο μας ανέλαβε δράση για να μειώσει τον έμφυλο διαχωρισμό στα επαγγέλματα, δηλαδή τα λεγόμενα γυναικοκρατούμενα και ανδροκρατούμενα επαγγέλματα.

Συζητώντας για τον διαχωρισμό επαγγελμάτων, θα ήθελα να αναφερθώ στην έμφυλη εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά θεωρείται χώρος καθαρά ανδροκρατούμενος.

Η διαδικασία της ενεργού ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική άρχισε, όπως πολλοί και πολλές από εσάς γνωρίζετε, το 2019 με την πολιτική βούληση του τότε Υπουργού Εξωτερικών και σήμερα Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη. Το 2023 επανασύσταθηκε η μονάδα ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στο Υπουργείο Εξωτερικών και πέραν του Λειτουργού Ισότητας ορίστηκε και Πρέσβειρα για την Ισότητα.

Από σύνολο 166 διπλωματών, οι 55 είναι γυναίκες. Δέκα γυναίκες είναι Αρχηγοί Διπλωματικών Αποστολών και για πρώτη φορά στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας γυναίκα είναι η Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Τέσσερις γυναίκες ηγούνται νευραλγικών διευθύνσεων, τμημάτων και μονάδων του Υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, γυναίκες κατέχουν θέσεις στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων, στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Κυπριακού, Τουρκίας, Βρετανικών Βάσεων και Θαλάσσιας Πολιτικής και στη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας. Επίσης, γυναίκες έχουν τη γενική διεύθυνση στο Γραφείο Υπουργού και του Γενικού Διευθυντή.

Κατά το 2023, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνεισφέρει σε διεθνείς οργανισμούς, σχετικούς με τη γυναικεία ενδυνάμωση ή που αφορούν σε γυναίκες και κορίτσια σε ευρύτερο επίπεδο. Παράλληλα, μέσα από την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας και σε διμερές επίπεδο, στηρίζονται στοχευμένα χώρες μέσω προγραμμάτων που αφορούν στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Τα ποσά των συνολικών εθελοντικών συνεισφορών της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα για το έτος 2023 που αφορούν στην ενδυνάμωση των γυναικών αντιστοιχούν στο 53%.

Κυρίες και κύριοι,

Ενσωματώνουμε τη διάσταση του φύλου οριζόντια σημαίνει σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των Μεταφορών. Σε συνεργασία με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, την Πρόεδρο της Αρχής Αδειών και τις συντεχνίες, αρχίσαμε προσπάθειες για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες οδηγοί λεωφορείων. Αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών μας ήταν να ενεργοποιηθούν γυναίκες, οι οποίες επέδειξαν ενδιαφέρον να επιστρέψουν στο επάγγελμα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, ώστε γυναίκες και άνδρες οδηγοί να έχουν ασφαλείς και ισότιμες συνθήκες εργασίας.

Συμβάλλοντας στις προσπάθειες εμπέδωσης της κουλτούρας ισότητας, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προχωρεί στη δημιουργία χώρων στάθμευσης για εγκυμονούσες στο ΓΣΠ, στο πλαίσιο του Park and Ride.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην εξαίρετη συνεργασία που άρχισε μεταξύ του Γραφείου μας και της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Ορίστηκαν από τους δήμους 29 άτομα, τα οποία αποτελούν το Δίκτυο Δημοτικών Λειτουργών Ισότητας. Στηρίξαμε την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ετοιμασία ετήσιου πλάνου δράσης για την ισότητα των φύλων. Ως πρώτο βήμα της υλοποίησης του πλάνου δράσης είναι η δημιουργία χώρων στάθμευσης για εγκυμονούσες και για οικογένειες με παιδικά καροτσάκια και η δημιουργία δωματίων για μητρικό θηλασμό στα Δημαρχεία.

Κυρίες και Κύριοι,

Δυο λόγια για την Ιστορία, την Ιστορία της χώρας μας όπως καταγράφηκε με την πάροδο των αιώνων. Παρατηρώ, χρόνια τώρα, ότι η Ιστορία μας έχει διαμορφωθεί μέσα από τα μάτια των ανδρών. Αυτό οφείλεται προφανώς στη θέση που ιστορικά κατείχαν οι γυναίκες και οι άνδρες στην κοινωνία μας και στο γεγονός ότι πρόσβαση στα κοινά είχαν κυρίως οι άνδρες.

Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες έχουν συνεισφέρει ιστορικά σε όλους τους τομείς, αλλά δεν είχαν ποτέ την ίδια ορατότητα. Έχουν όμως γίνει πολλές μελέτες και έρευνες, έχουμε μαρτυρίες γυναικών, γνωρίζουμε για το γυναικείο κίνημα μέσα από αφηγήσεις. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα. Ωστόσο, οι γυναίκες έμειναν στην «αορατότητα».

Για να δώσουμε ορατότητα στις γυναίκες που συμμετείχαν φυσικά και αυτές στη δημιουργία της Ιστορίας μας δημιουργήσαμε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Κύπρο. Στόχος είναι το υλικό αυτό να βρίσκεται συγκεντρωμένο σε μια πλατφόρμα, στην οποία θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση για όλες και όλους.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης ενημέρωσης της κοινωνίας που αφορά στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην αποδόμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, το Γραφείο μας προχώρησε στην έναρξη σειράς εκστρατειών με τίτλο «Ιστορίες Γυναικών».Η πρώτη ήταν αφιερωμένη στα επαγγέλματα STEAM, δηλαδή στα επαγγέλματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών και των μαθηματικών.

Η εκστρατεία, με βίντεο που μεταδόθηκαν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης, περιελάμβανε γυναίκες πρότυπα σε αυτά τα επαγγέλματα και είχε ως στόχο την προώθηση της περαιτέρω συμμετοχής γυναικών σε αυτά. Η εκστρατεία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, την προώθηση δηλαδή των γυναικών στα επαγγέλματα STEAM, μία από τις πρώτες πράξεις της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, ήταν να παραχωρήσει υποτροφίες εις μνήμην της Χριστιάνας Κούτα σε γυναίκες ηλικίας 30 χρονών και άνω για σπουδές σε κλάδους της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Στο ίδιο πλαίσιο και σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Επικοινωνιών και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκστρατεία με στόχο την προώθηση της απασχόλησης περισσότερων γυναικών στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας.

Για  τον αθλητισμό, μια νέα θεματική που έχει περιληφθεί στη νέα Στρατηγική, το Γραφείο μας έχει συμβάλει στην τροποποίηση του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού νόμου, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ανδρέας Αποστόλου και που αφορά στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών, όπως και στην ισότιμη κατανομή των πόρων και στα δύο φύλα. Με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας, η υλοποίησή του οποίου άρχισε φέτος.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην καλλιέργεια κουλτούρας της ισότητας στην καλαθοσφαίριση και την εκπαίδευση των αρμόδιων προπονητών, διαιτητών, παιδιών και γονέων για την ισότητα των φύλων.

Κυρίες και κύριοι,

Σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε δύο παραμέτρους που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κουλτούρας. Η πρώτη αφορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η δεύτερη στον συνεχή διάλογο και την ενημέρωση των νέων.

Ευχαριστώ όλα τα ΜΜΕ για την προβολή των θεμάτων που αφορούν στην προώθηση της ισότητας, αλλά και για τη συνεργασία τους που αφορά στην προβολή των εκστρατειών του Γραφείου μας.

Συγκεκριμένα, με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) έχουμε συμφωνήσει σειρά δράσεων. Ολοκληρώθηκε γύρος συζητήσεων με το προσωπικό του ΡΙΚ για την αποδόμηση στερεοτύπων. Επίσης, στηρίζουμε τις προσπάθειές του για συστηματικές ενημερώσεις και δράσεις που αφορούν στην προώθηση της ισότητας των φύλων.

Παράλληλα, το Γραφείο μας ανανέωσε το μνημόνιο συνεργασίας με τον Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης, καθώς η διαφήμιση δεν μπορεί να αναβιώνει στερεότυπα και να συντηρεί αναχρονιστικές πεποιθήσεις. Αντίθετα, στον χώρο της διαφήμισης χρειάζεται κοινωνική συνείδηση και αναπαραγωγή πρότυπων γυναικών και ανδρών στους σύγχρονους ρόλους τους. Έγιναν σχετικές ουσιαστικές παρεμβάσεις από τον Φορέα, με αποτέλεσμα εταιρείες να συνεργαστούν και να προβούν σε διορθωτικές πράξεις.

Δίνοντας φωνή στη νεολαία, επισκέφθηκα δεκάδες σχολεία και πανεπιστήμια σε όλες τις επαρχίες, δράση την οποία θα συνεχίσω, συζητώντας μαζί με τους νέους, τις νέες και το προσωπικό έννοιες σχετικές με την ισότητα των φύλων, την ενεργή πολιτότητα, τη βία και τη συναίνεση.

Παράλληλα, ενισχύουμε τις προσπάθειες μας για αύξηση των γυναικών στην πολιτική. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προχωρήσαμε με τη δράση «Αν ήμουν Υπουργός» μια μέρα. Η δράση αφορά σε τελειόφοιτες, οι οποίες συνέγραψαν δοκίμιο σχετικό με ένα Υπουργείο ή Υφυπουργείο της επιλογής τους και οι νικήτριες θα είναι σκιώδεις υπουργοί των Υπουργών/ Υφυπουργών για μια μέρα.

Κυρίες και κύριοι, 

Σε συνεργασία με την τέως Επίτροπο Περιβάλλοντος και νυν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και Περιβάλλοντος αναδείξαμε σε συνέδριο τη συσχέτιση της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης και τον διαφορετικό αντίκτυπο που έχει στις γυναίκες και στους άνδρες. Συμβολική αλλά σημαντική ήταν και η αλλαγή του λογότυπου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Το λογότυπο πλέον εμφανίζει πέραν του άνδρα αγρότη και την αγρότισσα, δίνοντας της την ορατότητα που της αξίζει.

Οι γυναίκες στη Ναυτιλία, οι γυναίκες στα γαλάζια επαγγέλματα έχουν τεθεί υπό την ομπρέλα της Υφυπουργού Ναυτιλίας. Η Κύπρος μέσα από την υποψηφιότητα της στα Βραβεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κέρδισε το πρώτο «Βραβείο Ισότητας των Φύλων», που θα απονεμηθεί στην κα Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου.

Παράλληλα, αρχίσαμε τη διαδικασία για τη χαρτογράφηση των γαλάζιων επαγγελμάτων και θα συνεχίσουμε με μελέτη για την ποσοτική και ποιοτική συμμετοχή των γυναικών και ανδρών σε αυτά, με στόχο να δώσουμε την επιλογή σε περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν καριέρα στα γαλάζια επαγγέλματα και να παύσει, επιτέλους, ο διαχωρισμός σε ανδροκρατούμενα και γυναικοκρατούμενα επαγγέλματα.

Κυρίες και κύριοι,

Οι πιο πάνω ήταν κάποιες ενδεικτικές δράσεις που εφαρμόστηκαν από τον περασμένο Μάρτιο.

Το όλο θέμα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών θα πρέπει να πλαισιωθεί στη σωστή του βάση – δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ γυναικών και ανδρών. Οι γυναίκες πλέον βρίσκονται σε όλους τους χώρους και, όπως συχνά με ακούτε να λέω, οι γυναίκες χρειάζονται χώρο και φωνή. Οφείλουμε ως πολιτεία να δώσουμε χώρο και φωνή στο 50% του πληθυσμού μας. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε προϋποθέσεις, ώστε άνδρες και γυναίκες να μπορούν να απολαμβάνουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους και να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατότητων τους μακριά από στερεότυπες αντιλήψεις και προκαταλήψεις.

Στον Δυτικό κόσμο, όπως είπε η Ruth Bader Ginsburg σε μια συνέντευξή της το 2001, οι γυναίκες θα έχουν επιτύχει πραγματική ισότητα όταν οι άνδρες μοιράζονται μαζί τους την ευθύνη της ανατροφής της επόμενης γενιάς.

Σας ευχαριστώ.

(ΓΣ/ΕΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα