Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-04-2024 15:26

Απάντηση σε επιστολή του Βουλευτή και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Παύλου Μυλωνά σε σχέση με αναφορές στο δελτίο Τύπου της κυπριακής συμμετοχής στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Σε σχέση με πρόσφατη επιστολή του, που κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα και με το ερώτημα που θέτει ο Βουλευτής κ. Παύλος Μυλωνά αναφορικά με το δελτίο Τύπου της κυπριακής συμμετοχής στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας και το κατά πόσον αποτελεί θέση του Υφυπουργείου Πολιτισμού «η ανυπόστατη ύπαρξη ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής γλώσσας», επισημαίνονται τα εξής:

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού επιβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θέση του η ύπαρξη ελληνοκυπριακής ή τουρκοκυπριακής «γλώσσας».  Το θέμα φαίνεται να προέκυψε αδίκως σε σχέση με αναφορές στο δελτίο Τύπου του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού, του Υφυπουργείου Πολιτισμού για την κυπριακή συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας. Στο εν λόγω ανακοινωθέν, παρόλα αυτά, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά σε «γλώσσα» αλλά στα «ελληνοκυπριακά» και «τουρκοκυπριακά» (αντιστοίχως ούτε στα αγγλικά σε “Cypriot Greek language” και “Cypriot Turkish language”). Να σημειωθεί ότι ως μια από μας πολλαπλές εκφάνσεις του καλλιτεχνικού έργου που εκπροσωπεί την Κύπρο φέτος στην Μπιενάλε Βενετίας, η υπό αναφορά έκδοση αποτελεί ένα κριτικό υπόμνημα, με κείμενα γραμμένα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και επιμελητές της έκθεσης. Στην εισαγωγή της έκδοσης αναφέρεται ότι η επιλογή των συμμετεχόντων να εμφανίζεται το κάθε κείμενο στα αγγλικά, στα «ελληνοκυπριακά», στα «τουρκοκυπριακά» και στα αραβικά, αποτελεί «μια χειρονομία ουσιαστική και όχι παραστατική, που πραγματεύεται την τρέχουσα πολιτική κατάσταση της περιοχής και παράλληλα αμφισβητεί τα όρια μεταξύ της επίσημης θεσμικής γλώσσας και της μη τυποποιημένης καθομιλουμένης, την οποία, στην πορεία της νεωτερικότητας, οι κυρίαρχες ιδεολογίες κατέστησαν πολιτισμικά υποδεέστερη».[1]

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ότι η παρουσία της Κύπρου στην  Μπιενάλε Βενετίας από το 1968 είναι πάρα πολύ σημαντική αφού αποτελεί μια ευκαιρία αφενός για την προβολή, προώθηση και αναγνώριση του σύγχρονου πολιτισμού της Κύπρου, στη μεγαλύτερη ίσως γιορτή για τα εικαστικά διεθνώς αλλά και, αφετέρου, μια σημαντική ευκαιρία για προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό ανάμεσα σε καταξιωμένους εταίρους και σε μια συνομιλία πολλών μικρών ή μεγάλων χωρών κάτι το οποίο ενισχύει την πολιτιστική διπλωματία. Γι’ αυτό και φέτος στα εγκαίνια παρευρέθηκε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια ανώτερος αξιωματούχος του κράτους, δηλαδή η ίδια η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου.

Tο Υφυπουργείο Πολιτισμού σκοπεύει να αναπτύξει και να επενδύσει ακόμη περισσότερο σε μελλοντικές μας συμμέτοχες στη Μπιενάλε, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες σε Κύπριους καλλιτέχνες να προβληθούν και αναβαθμίζοντας την εκεί παρουσία της Κύπρου ως χώρα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία.

Με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα το Υφυπουργείο θα αξιολογήσει, όχι μόνο τη φετινή παρουσία της Κύπρου στη Μπιενάλε, αλλά και αυτές των προηγούμενων χρόνων, υποσχόμενοι ότι θα επανεξετάσει το όλο θέμα αναγνωρίζοντας δυνατότητες βελτίωσης. Στόχος μας παραμένει η καλύτερη δυνατή παρουσία της τέχνης της Κύπρου στην Μπιενάλε Βενετίας προς όφελος της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και της προβολής του σύγχρονου πολιτισμού του τόπου μας.  


[1] "On a wildflower lined gravel track off a quiet thoroughfare…". The Cyprus Pavilion at the 60th International Exhibition of Art - La Biennale di Venezia. Cyprus Deputy Ministry of Culture (Nicosia) and Archive Books (Milan, Berlin), 2024. Εισαγωγή: Μιχαηλίδου, Λ. & Τουμαζή, Ι. σελ.. 66-70.

 

(ΕΚ)