Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-04-2024 17:03

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συναντήθηκε με τον Λιβάνιο βουλευτή κ. Elias Hankach

Ο Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Λιβάνου στη Bουλή των Αντιπροσώπων κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση με το μέλος της Εθνικής Συνέλευσης του Λιβάνου κ. Elias Hankach, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.  

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν την Κύπρο και τον Λίβανο και επισημάνθηκαν οι κοινές προκλήσεις, που οι δύο γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν λόγω της  γεωγραφία τους. 

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέχεται παράνομα από την Τουρκία εδώ και πενήντα χρόνια και ότι, επιπροσθέτως του παράνομου εποικισμού των κατεχομένων και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, μέσω της νεκρής ζώνης, η Κύπρος δέχεται αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις δια θαλάσσης. Υπογράμμισε δε ότι μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος δέχεται τους περισσότερους αιτητές ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού. 

Εκφράζοντας πλήρη κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η φίλη χώρα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ως πολύ σημαντική την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και δη της ΕΕ για την κατάσταση στον Λίβανο και για την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης για περαιτέρω στήριξη του Λιβάνου, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί την πρόκληση αυτή και να αναχαιτίσει τις μεταναστευτικές ροές από τις ακτές του προς την Κύπρο. 

Ο κ. Hankach εξέφρασε την εκτίμηση του Λιβάνου για τη βοήθεια και στήριξη που παρέχει η Κύπρος, ως το εγγύτερο στον Λίβανο κράτος μέλος της ΕΕ. Ενημέρωσε, στο πλαίσιο αυτό, τον κ. Γεωργιάδη για την εσωτερική κατάσταση στον Λίβανο και για τη δυσκολία της χώρας του να διαχειριστεί τις δυσανάλογες με τον πληθυσμό του μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται, επισημαίνοντας ότι ο Λίβανος συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη πυκνότητα προσφύγων και μεταναστών στον κόσμο, με σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας.   

Ακολούθως αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά δυνατούς τρόπους συνεργασίας και ενδεχομένως ανάληψης κοινών δράσεων στο κοινοβουλευτικό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)