Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-05-2024 15:19

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στη γιορτή του Τριανταφύλλου στον Αγρό

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, κατόπιν της ευγενικής πρόσκλησης του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγρού, για να χαιρετίσω και να θέσω υπό την αιγίδα μου τη 16η γιορτή του Τριανταφύλλου. Μια γιορτή η οποία αποσκοπεί στην ανάδειξη της καλλιέργειάς του, αλλά και στην προβολή των παραδοσιακών προϊόντων που παρασκευάζονται με την επεξεργασία του.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, η τριανταφυλλιά έχει κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα των Ελλήνων και των λαών της περιοχής, με την πρώτη ιστορική περιγραφή να απαντάται από τον Θεόφραστο, ο οποίος αναφέρει ποικιλίες που καλλιεργούνταν στους Φιλίππους και στο Παγγαίο Όρος. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως τα πρώτα φυτά Ροδής της Δαμασκηνής εισήχθησαν στην Κύπρο από μοναχούς της Μονής Κύκκου, μετά από ταξίδι τους σε Μετόχια της Μονής στη Ρουμανία.

Στον Αγρό, η καλλιέργεια της Ροδής της Δαμασκηνής ξεκίνησε από τον διδάσκαλο και λαογράφο Νέαρχο Κληρίδη, ο οποίος προέτρεπε τους μαθητές του να φυτεύουν 50 τριανταφυλλιές στα χωράφια των οικογενειών τους. Έκτοτε η ροδοκαλλιέργεια αποτελεί χαρακτηριστική δραστηριότητα της περιοχής, προσφέροντας συμπληρωματικό εισόδημα και θέσεις εργασίας, αλλά και εξωραΐζοντας και αναβαθμίζοντας, παράλληλα, το φυσικό περιβάλλον. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπουμε αυτή την περίοδο, οι αγροί να φορούν τις ροζ αποχρώσεις τους και να γεμίζουν την ατμόσφαιρα με τη θεσπέσια ευωδιά της συγκεκριμένης τριανταφυλλιάς.

Οι νοικοκυρές της περιοχής χρησιμοποιούν την τριανταφυλλιά στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική τους, ενώ γνωστές είναι οι φαρμακευτικές χρήσεις της για τις θηλάζουσες μητέρες, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, αλλά και για θέματα υγείας των ενηλίκων.

Τα παραδοσιακά προϊόντα από την τριανταφυλλιά της Δαμασκηνής, όπως το ροδόσταγμα, το ροδέλαιο, το λικέρ και το γλυκό, αποτελούν γνωστές δραστηριότητες της περιοχής εδώ και δεκαετίες. Πρωτοπόροι και πρωτεργάτες σε αυτή τη δραστηριότητα ήταν οι κάτοικοι του Αγρού και της ευρύτερης περιοχής με το φετινό έτος να σηματοδοτεί 106 χρόνια από την έναρξη παρασκευής ροδοστάγματος στην περιοχή.

Κύριες και κύριοι,

Η τριανταφυλλιά, ένα φυτό που εδώ και αιώνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα και την ιστορία του νησιού μας, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της τοπικής μας παραγωγής, που μας ενώνει με τις ρίζες και τις παραδόσεις μας.

Είναι για αυτό τον λόγο, που πάγια πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αλλά και της Κυβέρνησης γενικότερα, είναι η ενθάρρυνση και στήριξη των παραγωγών μας για ανάδειξη και προώθηση των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας. Ήδη με τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου μας, και των παραγωγών, το γλυκό τριαντάφυλλο του Αγρού έχει καταχωρηθεί στο σχετικό μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από το 2016, ενώ αυτή τη στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζεται η εξέταση του φακέλου του ροδοστάγματος του Αγρού, ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Το Υπουργείο μας, έχοντας ως στρατηγικό στόχο την επέκταση της καλλιέργειας, έχει εντάξει την τριανταφυλλιά τη δαμασκηνή στους θάμνους παραδοσιακού τοπίου, για τους οποίους προβλέπονται παρεμβάσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, για την ανάληψη περιβαλλοντικά επωφελών δράσεων.

Συγκεκριμένα, με την παρέμβαση για τον αποκλεισμό της χρήσης χημικών ζιζανιοκτόνων σε συστηματικές φυτείες καλλιεργειών παραδοσιακού τοπίου, προβλέπεται ενίσχυση, επιπλέον της εκταρικής, ανά δεκάριο. Επιπρόσθετα, ενισχύσεις για την καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς της δαμασκηνής περιλαμβάνονται και σε άλλες παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου, όπως είναι η επιμόρφωση και η οικονομική στήριξη των νέων γεωργών πρώτης εγκατάστασης, η παροχή κινήτρων για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της μεταποίησης του τριαντάφυλλου, η αξιοποίηση της κομπόστας, καθώς επίσης και δράσεις που αφορούν τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας, κ.ά.

Με αυτή την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ σήμερα, προτρέπω τους παραγωγούς μας να αξιοποιούν  τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία, τα οποία είναι επωφελή τόσο για την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους, όσο και για το περιβάλλον.  Σημειώνω εδώ την στοχευμένη προκήρυξη του μικρού επενδυτικού για τις ορεινές κοινότητες το οποίο συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς της περιοχής σας με την εγκατάσταση αντιχαλαζικών υποδομών, φωτοβολταϊκών συστημάτων και επενδύσεων για την τεχνολογική  αναβάθμιση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Με αφορμή την παρουσία μου εδώ στον Αγρό, αλλά και αναγνωρίζοντας τα ήδη σημαντικά οφέλη καθώς και την ανταπόκριση που είχε το εν λόγω μέτρο, θα ήθελα να εξαγγείλω ότι το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα επαναπροκηρύξει το συγκεκριμένο μέτρο ενωρίτερα φέτος. Ως εκ τούτου έχουμε ήδη ξεκινήσει την προεργασία και τον επόμενο μήνα θα προχωρήσουμε με την επαναπροκήρυξή του. Πρόσθετα προγραμματίζονται δράσεις που αφορούν την γυναικεία αγρο -επιχειρηματικότητα με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στις περιοχές της υπαίθρου με την πραγματοποίηση ειδικών θεματικών εργαστηρίων και ενίσχυση επενδυτικών ιδεών.  Αρωγοί στην προσπάθεια του Υπουργείου μας για την αύξηση της απασχόλησης των νέων και των γυναικών στην ύπαιθρο αλλά και στον περιορισμό της αστυφιλίας, είναι τόσο η Συνεργατική Εταιρεία Τριανταφυλλοπαραγωγών του Αγρού, όσο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μεταποίησης, επεξεργασίας και παραγωγής των παραδοσιακών προϊόντων της τριανταφυλλιάς. Η δραστηριοποίησή τους στον τομέα συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια αυτή.

Τέλος θυμίζω πως η παρούσα κυβέρνηση, θέλοντας να δείξει εμπράκτως τη στήριξή της στην αναζωογόνηση της περιοχής, το ΥΣ έχει αποφασίσει την ανακαίνιση και βελτίωση του αθλητικού κέντρου Γλαύκος Κληρίδης το οποίο παρέμεινε ανενεργό λόγω προβλημάτων από το 2019. Μαζί με την ανακαίνιση η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ, αποφασίστηκε η ένταξη του αθλητικού κέντρου στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ.  

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Μέσα από τις δράσεις και πολιτικές μας ως Υπουργείο και ως Κυβέρνηση, στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριοποίηση της υπαίθρου μας. Η επένδυση στην ποιότητα, την παράδοση και τη μοναδικότητα των κυπριακών αγροτικών προϊόντων, μπορεί να καταστήσει τον πρωτογενή τομέα του τόπου µας, πόλο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, ενώ μαζί με άλλες παράλληλες δράσεις σε οριζόντιους τομείς της διακυβέρνησης, μπορεί να συμβάλουν στην αναζωογόνηση των ορεινών μας περιοχών και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Αυτό άλλωστε αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγρού, επιτρέψτε μου κλείνοντας να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη διαρκή τους προσπάθεια να διατηρούν τη γιορτή αυτή ως θεσμό, εμπλουτίζοντας την και αναβαθμίζοντάς την κάθε χρόνο. Ο ρόλος που διαδραματίζετε, εσείς οι κάτοικοι της Κοινότητας, στην προώθηση του τοπικού προϊόντος είναι πολύτιμος. Με την αγάπη και τη φροντίδα σας για τον τόπο, είστε οι βασικοί πυλώνες διάδοσης, έκφρασης και διατήρησης της παράδοσης, των τοπικών μας προϊόντων και των εθίμων μας, αναδεικνύοντας την πολυμορφία της κυπριακής παραγωγής και το κάλλος της περιοχής σας.

Σας διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο μας στέκεται και θα στέκεται πάντοτε δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, ευρωπαϊκά και εθνικά, θεσμικά, χρηματοδοτικά και άλλα, εργαλεία που έχει στη διάθεσή του.

Εύχομαι σε όλες και όλους να απολαύσετε τη γιορτή του Τριανταφύλλου, όπως απολαμβάνουμε τη μαγευτική μυρωδιά του και να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και την τόσο ζεστή φιλοξενία, η οποία αντικατοπτρίζει την αυθεντική κουλτούρα της υπαίθρου μας.

 (ΕΦυς)