Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2024 11:06

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην 24η ετήσια παράσταση αρμενικών χορών και τραγουδιών του Συλλόγου «ΧΑΜΑΖΚΑΪΝ», στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, χθες

Με μεγάλη χαρά και τιμή αποδέχτηκα την πρόσκληση του Πανεθνικού Αρμενικού Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κύπρου «ΧΑΜΑΖΚΑΪΝ», για να θέσω υπό την αιγίδα μου και να απευθύνω χαιρετισμό στην 24η ετήσια παράσταση αρμενικών χορών και τραγουδιών της χορωδίας ΚΟΥΣΑΝ Βηρυτού και των χορευτικών συγκροτημάτων «ΣΙΠΑΝ» Λευκωσίας, «ΑΝΙ» Πάφου, «ΚΙΛΙΚΙΑ» Λεμεσού και του παιδικού συγκροτήματος «ΝΑΝΟΡ».  Όχι μόνο γιατί οι μουσικοχορευτικές αυτές παραστάσεις χαρακτηρίζονται από υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και κάθε χρόνο εντυπωσιάζουν με το φαντασμαγορικό και ποιοτικό θέαμα που προσφέρουν, αλλά κυρίως, γιατί οι δεσμοί μας με τους Αρμένιους είναι πολλοί, ουσιαστικοί και βαθύτατοι. Είναι δεσμοί ιστορικοί, πολιτικοί αλλά και πολύ ανθρώπινοι, καθώς οι μοίρες των λαών μας τέμνονται διαχρονικά στα γρανάζια της ιστορίας.

Ο ιστορικός μας δεσμός ξεκινά αιώνες πριν, αφού οι Αρμένιοι έχουν μια συνεχή τεκμηριωμένη παρουσία στο νησί από τον 6ο αιώνα μ.Χ. όταν δημιουργήθηκαν χωριά όπως το Αρμενοχώρι και η Αρμίνου. Μάλιστα, κατά την Λατινοκρατία, η αρμενική ήταν μία από τις επίσημες γλώσσες της Κύπρου.

Κατά τον 20ο αιώνα, ως αποτέλεσμα των μαζικών απελάσεων και της γενοκτονίας των Αρμενίων, μεγάλος αριθμός προσφύγων έφτασε στο νησί και η αρμένικη κοινότητα μεγάλωσε. Το ιστορικό αυτό γεγονός μας συνέδεσε ακόμη περισσότερο ως λαούς. Δημιουργήθηκαν άρρηκτοι δεσμοί, μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι λαοί μας, όπως η προσφυγιά, ο εκτοπισμός, η ανασύσταση μιας κοινότητας, η αντοχή και η αλληλεγγύη στις κοινές μας ιστορικές τύχες.

Η παρουσία των Αρμενίων στο νησί, αναμφισβήτητα συνέβαλε έμπρακτα στη διαμόρφωση της Κύπρου του 20ου αιώνα. Άνθρωποι μορφωμένοι, επαγγελματίες, με παραδόσεις, έφθασαν στο νησί και έφεραν μαζί τους γνώσεις και πρακτικές εμπειρίες, τόσο σε παραδοσιακά επαγγέλματα όσο και σε τεχνικά επαγγέλματα. Ιδιαίτερη ήταν επίσης η συνεισφορά τους στους τομείς των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών. Τα γράμματα και οι τέχνες –και ιδιαίτερα ο χορός και η μουσική– αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας μιας κοινότητας και αναμφισβήτητα η διατήρησή τους θα πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε δυνατό τρόπο.

Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που η ίδρυση και η δράση του Πανεθνικού Αρμενικού Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κύπρου «ΧΑΜΑΖΚΑΪΝ», καθώς και των χορευτικών συγκροτημάτων «ΣΙΠΑΝ» Λευκωσίας, «ΑΝΙ» Πάφου, «ΚΙΛΙΚΙΑ» Λεμεσού και του παιδικού συγκροτήματος «ΝΑΝΟΡ», είναι εξαιρετικά σημαντικές.  Οι οργανισμοί αυτοί είναι οι θεματοφύλακες που έχουν επιφορτηστεί με τον ρόλο της διατήρησης της ταυτότητας των Αρμενίων.

Γι’ αυτό και το Υφυπουργείο Πολιτισμού συνειδητά στέκεται πάντοτε συμπαραστάτης και αρωγός σε κάθε προσπάθειά τους και δράση και ενισχύει οικονομικά εκδηλώσεις και συνέργειες, που έχουν ως στόχο να διασώσουν και να προβάλουν στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας υπογράψει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες έχει αναλάβει έμπρακτα τη συμβατική υποχρέωση για προστασία της Αρμένικης όπως και της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής, ενώ με την υπογραφή της Σύμβασης Πλαίσιο για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση και ανάδειξη των στοιχείων της ταυτότητας, των ηθών, των εθίμων και του πολιτισμού της Μαρωνιτικής, της Λατινικής και της Αρμενικής κοινότητας του νησιού μας, η ιστορία των οποίων συνδέεται άρρηκτα με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εργάζεται συστηματικά, για να στηρίξει και να εφαρμόσει την πολιτική αυτή δέσμευση της Κυβέρνησης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, τον Πανεθνικό Αρμενικό Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Κύπρου «ΧΑΜΑΖΚΑΪΝ» καθώς και το Γραφείο του Εκπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν. Ως Υφυπουργός Πολιτισμού θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υφυπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει όλες σας τις προσπάθειες, τόσο ηθικά, όσο και έμπρακτα, συμμεριζόμενο απόλυτα τους στόχους και τις επιδιώξεις σας.

Ευχή μου είναι πως τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες θα συνεχίσουν και στο μέλλον, και θα προσφέρουν διαχρονικά στα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους ζωντανά, αλλά και θα προσφέρουν σε όλους τους Κύπριους την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά των συμπολιτών μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας. 

(ΕΚ/ΕΑθ)