Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-05-2024 19:05

Συμμετοχή της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στο Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ

Βρυξέλλες, 13 και 14 Μαΐου 2024

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιείται το διήμερο 13 και 14 Μαΐου 2024, στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου για θέματα Νεολαίας, οι Υπουργοί συζήτησαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Νεολαίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη στις 2 – 5 Μαρτίου 2024. Στη βάση των προτάσεων που διαμόρφωσαν οι νέοι, η δρ Μιχαηλίδου αναφέρθηκε σε πολιτικές που ήδη εφαρμόζει η Κύπρος, όπως η οργανωμένη μαθητική εκπροσώπηση, η υποστήριξη της ψυχικής υγείας των μαθητών, μέσω του έργου της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, και η εφαρμογή προγραμμάτων για την ομαλή ένταξη μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, καθώς και για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων. Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια του χρηματοοικονομικού γραμματισμού στα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην υλοποίηση του Εθνικού Έτους Νεολαίας 2024, ως απόδειξη του έμπρακτου ενδιαφέροντος της πολιτείας για τη νέα γενιά. Όπως σημείωσε η Υπουργός Παιδείας, «λαμβάνοντας υπόψη την παρακαταθήκη του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 και τη σχετική έκθεση της Επιτροπής, οι δράσεις του έτους στοχεύουν στην προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στην προώθηση της συμπερίληψης και των ίσων ευκαιριών, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων για διευκόλυνση της ένταξής τους στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, στη δημιουργία ευκαιριών επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, όπως επίσης και στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας των νέων».

Το Συμβούλιο Παιδείας άρχισε με γεύμα εργασίας, όπου συζητήθηκε η διαχείριση της έλλειψης εκπαιδευτικών στις χώρες μέλη της ΕΕ. Η δρ Μιχαηλίδου, αναφέροντας αρχικά ότι η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει φαινόμενα έλλειψης εκπαιδευτικών, ενημέρωσε για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα και λειτουργούν ως μοχλός προσέλκυσης και διατήρησης των εκπαιδευτικών στο επάγγελμα. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε την ικανοποιητική, σε σύγκριση με άλλες χώρες, αντιμισθία των εκπαιδευτικών, η οποία αντικατοπτρίζει τις υψηλές απαιτήσεις και τις ευθύνες των εκπαιδευτικών, το σύστημα προαγωγών, την επένδυση στις επαγγελματικές σταδιοδρομίες των εκπαιδευτικών, καθώς και στην επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στην εκπαίδευση. Η Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι προσπάθειες της Κύπρου εστιάζουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, στην εισαγωγή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στη διδακτική πράξη και στη διδασκαλία των βασικών αρχών της ΤΝ. «Ο εκσυγχρονισμός των αναλυτικών προγραμμάτων», ανέφερε, «στοχεύει στην προαγωγή της κριτικής σκέψης, στην ενσωμάτωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, στην επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργικότητα και την προσαρμοστικότητα, ώστε οι μαθητές να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά, υπεύθυνα και κριτικά την ΤΝ». Επισημαίνοντας την αξία της ανταλλαγής καλών πρακτικών, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η συνεργασία με εκπαιδευτικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και κέντρα αριστείας, με κυριότερο στόχο την ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών εργαλείων και μεθόδων διδασκαλίας. Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να αναφερθεί στους κινδύνους περιθωριοποίησης του εκπαιδευτικού και στην έμφαση που πρέπει να δοθεί σε θέματα ίσων ευκαιριών στη χρήση ΤΝ, προστασίας προσωπικών δεδομένων και στην ηθική χρήση της ΤΝ στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Το Συμβούλιο θα ολοκληρωθεί αύριο με τη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού, κατά την οποία είναι, μεταξύ άλλων, προγραμματισμένη συζήτηση για τον ρόλο του εθελοντισμού στον αθλητικό τομέα.

Για το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις της Υπουργού πατήστε εδώ.

(ΜΠατ/ΕΠ/ΓΣ)