Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2024 14:28

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πραγματοποίησε περιοδεία στην επαρχία Πάφου

Μέσα από τη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στόχος είναι να δώσουμε τα εργαλεία στους γεωργούς για πρόσβαση σε υποδομές και τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να τις αξιοποιήσουν, για να ανεξαρτητοποιηθούν από εξωγενείς αστάθμητους παράγοντες, είπε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου.

Η Υπουργός, μετά τις συναντήσεις με ομάδες παραγωγών, αγροτών και επαγγελματιών ψαράδων στην επαρχία Αμμοχώστου, πραγματοποίησε περιοδεία στην επαρχία της Πάφου.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η Υπουργός ενημέρωσε ότι η επίσκεψη της στην Πάφο εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων που πραγματοποιεί σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο «μέχρι και την επόμενη εβδομάδα».

«Οι περιοδείες αυτές γίνονται στο πλαίσιο της διαβούλευσής μας που κάνουμε με τους αγρότες και τις αγρότισσες μας για τη νέα στρατηγική που ετοιμάζουμε, για την επικαιροποιημένη στρατηγική που γίνεται για τον πρωτογενή τομέα», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η στρατηγική «που ζητήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει καταρτιστεί σε συνεργασία μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις, αλλά και με άλλους φορείς, για να μπορέσει να αυξήσει τον πρωτογενή τομέα».

Στόχος, σημείωσε, είναι να αυξηθεί ο πρωτογενής τομέας ως συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. «Θέλουμε να μεγαλώσει, να αυξηθεί η παραγωγή μας», είπε.

Ακολούθως, εξέφρασε τη βούληση για περισσότερους νέους και νέες «να μπαίνουν στο επάγγελμα».

«Είμαστε εδώ για να βεβαιωθούμε ότι τα μέτρα, τα οποία έχουμε εντάξει, είναι αυτά τα οποία ικανοποιούν, να δούμε τι επιπλέον ζητούν οι γεωργοί μας. Είμαστε εδώ για να τους ακούσουμε, αλλά και για να δώσουμε λύσεις, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, στα προβλήματα του τόπου», τόνισε η Υπουργός.

Ερωτηθείσα αν πρόθεση είναι να δοθούν περισσότερα κίνητρα από το κράτος είτε σε νέους γεωργούς είτε σε υφιστάμενους, η Υπουργός απάντησε ότι πρόθεση «είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, είτε αυτό ονομάζεται κίνητρα, είτε αυτό ονομάζεται υποδομές, είτε ονομάζεται μια σειρά από άλλα εργαλεία, τα οποία θα επιτύχουν τον σκοπό, για τον οποίο γίνεται».

«Ήδη έχουμε καταγράψει πάρα πολλά αιτήματα από τους αγρότες μας και τα έχουμε εντάξει σε ένα μεγάλο βαθμό», ανέφερε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι στη διαδικασία της ολοκλήρωσης της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μόλις ολοκληρωθούν και οι περιοδείες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι οποίοι επηρεάζουν, η δρ Παναγιώτου υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο χαρακτηριστικό της γεωργίας. «Εμείς αυτό που μπορούμε να δημιουργήσουμε, για να απαντήσουμε ουσιαστικά σε όλους τους αστάθμητους παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, είναι να δώσουμε τα εργαλεία, για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση οι γεωργοί μας στις υποδομές, τις τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να τις αξιοποιήσουν για να ανεξαρτητοποιηθούν, στον βαθμό που είναι δυνατόν, από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες», κατέληξε η Υπουργός.

(ΕΦυς/ΜΣ/ΓΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα