Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2024 16:52

Συμμετοχή της Υφυπουργού Πολιτισμού στο Συμβούλιο Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Μέσων Ενημέρωσης της ΕΕ

H Υφυπουργός Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Κύριο θέμα του Συμβουλίου αποτέλεσε η συζήτηση για  το μέλλον των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Στην παρέμβασή της, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό προγράμματος δράσης για στήριξη του πολιτιστικού τομέα με τη χρήση ΤΝ, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο  Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,αλλά και με ακαδημαϊκά ιδρύματα και κέντρα αριστείας.

Η δρ Κασσιανίδου υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, ώστε να διακριβωθούν οι ανάγκες και να προωθηθούν στοχευμένες πολιτικές. Σημειώνοντας ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, πρότεινε την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες της ΤΝ στον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα, τόνισε τη σημασία προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των προσωπικών δεδομένων.

Του Συμβουλίου προηγήθηκε άτυπο πρόγευμα εργασίας, στο οποίο οι Υπουργοί συζήτησαν για τις βιώσιμες επενδύσεις στο ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό οικοσύστημα, εν όψει της αναμενόμενης αναθεώρησης της Οδηγίας για τις Οπτικοακουστικές Υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της 13ης Μαΐου η Υφυπουργός συμμετείχε σε άτυπο δείπνο εργασίας, το οποίο διοργάνωσε η Βελγική Προεδρία για τους Υπουργούς Πολιτισμού στην Αμβέρσα. Οι Υπουργοί  ξεναγήθηκαν στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών (KMSKA) και ακολούθως συζήτησαν για τον ρόλο του πολιτισμού στην προώθηση και ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων, διατηρώντας τον σεβασμό στη διαφορετικότητα των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών ταυτοτήτων.

Η δρ Κασσιανίδου υπογράμμισε την αξία του πολιτισμού για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής και της εθνικής ταυτότητας. Σημείωσε ότι ο πολιτισμός προωθεί τις κοινές αρχές και αξίες της ΕΕ, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και καλλιεργεί τον σεβασμό στις διαφορετικές παραδόσεις, γλώσσες και ιστορικά βιώματα στην Ευρώπη. Επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η κινητικότητα ατόμων που εργάζονται στον τομέα των Δημιουργικών Βιομηχανιών αλλά και των ατόμων που διεξάγουν έρευνα πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά. Αναφέρθηκε ακόμη σε πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στη χώρα μας, όπως η Πολιτιστική Κάρτα Νέων, και στην αγαστή συνεργασία των φορέων της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού. Επεσήμανε επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αναφέρθηκε επίσης στις κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται μέσα από το Europeana, το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, τα δίκτυα EU National Institutes for Culture (ΕUNIC), και το χρηματοδοτικό πρόγραμμαHorizon Europe, που καταδεικνύουν την αξία της συνεργασίας των κρατών μελών για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Για τη δήλωση της Υφυπουργού Πολιτισμού στο Συμβούλιο Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Μέσων Ενημέρωσης της ΕΕ, πατήστε εδώ.

(ΜΠατ/ΜΣ/ΝΓιαν)