Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2024 08:33

Τελετή Έναρξης «Εβδομάδας Προστασίας των Δασών»

Με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ουσιαστικότερη συμμετοχή των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των δασών, το Τμήμα Δασών διοργανώνει ετησίως την «Εβδομάδα Προστασίας Δασών». Φέτος η εβδομάδα αυτή ορίστηκε από τις 13 έως τις 19 Μαΐου.

Η τελετή έναρξης της «Εβδομάδας Προστασίας των Δασών» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας και η κήρυξή της έγινε από την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι των Βρετανικών Βάσεων και εκπρόσωποι Τμημάτων και Υπηρεσιών που εμπλέκονται στις δασικές πυρκαγιές.

Η Υπουργός, κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών, στην ομιλία της επισήμανε τη σημασία τους στην περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη. Ανέφερε ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν απειλή που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών και πως συνιστούν ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θέμα ουσιώδους ασφάλειας.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει και να ενισχύσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σε ανθρώπινο δυναμικό, πυροσβεστικό εξοπλισμό και υποδομές. Ειδική μνεία έγινε από την Υπουργό για τις συνεργασίες που έχει η Κυβέρνηση με γειτονικά κράτη στον τομέα της αεροπυρόσβεσης.

Καταλήγοντας, η δρ Παναγιώτου ευχαρίστησε το Τμήμα Δασών, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους για τη συνεχή προσπάθεια και την αφοσίωσή τους στην προστασία των δασών. Για την ομιλία της Υπουργού, πατήστε εδώ.

Στη δική του ομιλία ο Αν. Διευθυντής Τμήματος Δασών δρ Σάββας Ιεζεκιήλ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η περίοδος των πυρκαγιών έχει ήδη αρχίσει και ο επιχειρησιακός μηχανισμός του Τμήματος Δασών βρίσκεται από την 1η Απριλίου σε πλήρη ανάπτυξη και ετοιμότητα. Έχουν υλοποιηθεί και φέτος όλα τα συνήθη μέτρα πρόληψης, τα οποία λαμβάνονται σε ετήσια βάση και δηλώνουμε έτοιμοι να ριχτούμε με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Τόσο το προσωπικό του Τμήματος Δασών, Δασικοί Υπάλληλοι, Δασοπυροσβέστες, Πυροφύλακες και Μηχανοδηγοί, όσο και τα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει το Τμήμα βρίσκονται σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα για αντιμετώπιση των περιστατικών πυρκαγιάς που θα εκδηλωθούν.

Συνεχίζοντας, ο Αν. Διευθυντής εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη διαχρονική υποστήριξη που προσφέρει στο Τμήμα Δασών. Ευχαρίστησε επίσης τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Άμυνας, καθώς και τις εμπλεκόμενες στην πυροπροστασία Υπηρεσίες τους για την άψογη συνεργασία και συμβολή τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ευχαρίστησε επίσης τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους εθελοντές και το σύνολο της κοινωνίας μας για το ενδιαφέρον και την ενεργό εμπλοκή τους στις προσπάθειες για προστασία και διατήρηση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Κλείνοντας, ο Αν. Διευθυντής Τμήματος Δασών διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό του Τμήματος Δασών με το ζήλο, τη μαχητικότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που το χαρακτηρίζουν θα βρίσκεται, όπως πάντοτε, στην πρώτη γραμμή για τη διαφύλαξη των δασών μας.

(ΜΣ/ΝΓιαν)

Σχετικά Ανακοινωθέντα